Magyar Orvosi Kamara: „Használjanak szájmaszkot!”

2020. 04. 09.
A járvány kezdete óta számos formában olvashattunk és hallottunk már a maszkviselésről, rendszerint összemosva a sebészi maszkokat az egyéni védőeszközökkel, együtt emlegetve a lakossági ajánlásokat az egészségügyi dolgozókra vonatkozó protokollokkal. Ez így nem jó, nem hatékony.

Mit tegyen a lakosság?

Aki kilép az utcára, hordjon szájmaszkot. 

Mindegy, hogy szövetmaszk, vagy gyógyszertárban vett sebészi maszk: hordani kell. Miután elintéztük a bevásárlást, és hazaértünk, a szövetmaszkokat legalább 60 fokon mossuk ki, szárítsuk meg, vasaljuk ki. Az egyszerhasználatos maszkokat dobjuk ki. 

Ne egy szájmaszkunk legyen, hanem több. 

- Ha bejutottunk a munkahelyünkre, vagy ahova feltétlenül muszáj volt elmennünk, és ahol hosszabb ideig nem fogjuk használni, rakjuk azt egy zacskóba, és hazafelé vegyünk fel egy másikat. 

- Otthon pedig mossuk ki mind a kettőt legalább 60 fokos vízben, szárítsuk meg, vasaljuk ki.

Miért használjon mindenki maszkot?

Mivel a maszk hatékonyan gátolja a nyálcseppek, és az abban található vírusok kijutását a levegőbe. 

Tudományosan igazolt, hogy tünetmentes emberek is fertőzőképesek, tudományosan igazolt, hogy a nyálcseppek akár 8 méterre is eljuthatnak, az pedig hivatalosan elismert, hogy sokkal több fertőzött van a környezetünkben, mint ahányról hivatalosan tudunk. Egyes modellek szerint csak tízszer, mások szerint 20-30-szor több. Nem kell hozzá tudományos kísérlet és publikáció, hogy belássuk, hogy a legkisebb védelem is több, mint a semmi, ahogyan azt sem kell bizonyítani, hogy ha két ember nem találkozik egymással, és útjuk sem keresztezte egymást, akkor kizárt, hogy az egyik megfertőzze a másikat.

Ha a lakosság minden tagja maszkot visel, az nem egyéni, hanem kollektív védelmet valósít meg. Kollektív védelmi intézkedés az is, hogy minimum másfél méteres távolságot kell tartanunk egymástól, vagy az is, hogy nem megyünk emberek közé. Egymást védjük vele, én téged, te engem. Ne adjunk esélyt a vírusnak a terjedésre.

Kommunikáció

Nem jó ezt a kérdést opcióként kezelni, a katasztrófakommunikáció egyik legfontosabb szabálya, hogy egyértelműen kell az üzeneteket megfogalmazni. Ne csak az hordjon szájmaszkot, “akinek az biztonságérzetet nyújt”. Mindenki tanulja meg a maszkviselés szabályait, és hordja a maszkot közterületen.

Nemzetközi ajánlások

A WHO (Egészségügyi Világszervezet), a CDC (Amerikai Járványvédelmi Központ), az ECDC (Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ), az összes nemzetközi egészségügyi szervezet ajánlásokat fogalmaz meg. Ma, 2020.04.08-án például a WHO és a CDC egymással ellentétes ajánlásokat fogalmaz meg a lakossági maszkviseléssel kapcsolatban, a CDC még szabásmintát is közöl a házi maszkokhoz. 

WHO: Ha egészséges vagy, csak akkor hordj maszkot, ha vélhetően új koronavírussal fertőzött beteget látsz el.

CDC: Ajánljuk a szövetmaszkok viselését közterületen, különösen olyan helyeken, ahol a fizikai távolságtartás nehezen kivitelezhető (pl. élelmiszerboltok, gyógyszertárak).

A nemzetközi szervezetek egymásnak néha ellentmondó, a maszkviselés szempontjából óvatosan fogalmazó álláspontja hátterében vélhetően nem az áll, hogy orvosilag, járványügyileg nem indokolt a maszkok viselése. Ezen szervezetek politikai (eredeti jelentésében: közéleti) szerepkörükben nem kizárólag tudományos bizonyítékokon, szakmai szabályokon alapuló ajánlásokat tesznek közzé, hanem mérlegelnek egyéb gazdasági, bel- és külpolitikai, társadalmi szempontokat is, és ezeket ötvözik. Minél nagyobb és nemzetközibb egy szervezet, annál jobban érvényesülnek ezek az összetett szempontok. Ez békeidőben fontos és szükséges, de ebben a láthatatlan ellenséggel vívott háborúban nem túl szerencsés, mert zavart okoz. 

A távol-keleti országok szakemberei – ahol a 2003-as SARS-járványt követően megváltoztatták ezeket a protokollokat – mindenkit arra buzdítanak, hogy bármerre is megy, bármilyen céllal, hordjon szájmaszkot. Ugyan lehet, hogy álláspontjukat nagy, randomizált tanulmányokkal nem tudják alátámasztani, ám a benne lévő igazságtartalmat gyakorlati tapasztalataik igazolják. A témakörben több cikk olvasható orvosok által magyar nyelvre fordítva a covid1001.hu oldalon.

Egyszerű szabályok

Tudjuk, hogy a szövetmaszkok viselésének vannak hátrányai is, ezeket korábbi cikkben már összefoglaltuk, de ezen problémák megoldása nem az, hogy opcionálissá tesszük, relativizáljuk, egyéni (értsd: laikus) döntéssé tesszük annak viselését, hanem az, hogy megtanítjuk az embereket a szájmaszk viselésével kapcsolatos alapvető szabályokra.

1. Orrot és szájat is takarjuk vele

2. Ha átnedvesedik, vagy koszolódik, esetleg valaki ránk köhög, azonnal cseréljük

3. Egyszer használjuk: felvesszük, levesszük. A szövetmaszkot tisztítjuk ismételt felvétel előtt.

4. A maszk levétele előtt alaposan kezet mosunk

5. A maszkot a fülénél fogjuk meg levételkor

6. A maszk levétele után alaposan kezet és arcot mosunk

7. A szövetmaszkot 60 fokon kimossuk, szárítjuk, vasaljuk ismételt használat előtt

8. Ha egyszer felvettük, kívülről ne igazgassuk a maszkot. Amennyiben a külső felszínéhez hozzányúltunk, mossunk vagy fertőtlenítsünk kezet.

A fogalmak tisztázása végett: sem a  szövetmaszk, sem a sebészi szájmaszk nem klasszikus értelemben vett védőeszköz. Szeretném tehát hangsúlyozni, hogy a maszk viselése nem helyettesít semmilyen egyéb járványvédelmi intézkedést, szabályt. A járvány terjedését úgy tudjuk teljes mértékben gátolni, hogy átmenetileg nem találkozunk egymással. 

Ugyanúgy nem megyünk ki sétálni, ugyanúgy hetente-kéthetente menjünk boltba. A bevásárlásainkat észszerűsítsük, ötvözzük egyéb elvégzendő feladatainkkal annak érdekében, hogy minél kevesebbszer legyünk kénytelenek kimozdulni otthonról.
A legfontosabb pedig a megfelelő kézhigiénére fordított, kiemelt figyelem. 

Idén pedig maradjon el a szokásos húsvéti szomszédolás, rokonlátogatás is! 

Annak érdekében, hogy a jövőben még sok közös ünnepet tölthessünk el családunkkal, idén hozzuk meg a felelősségteljes döntéseket!

Az álláspontom tisztán szakmai szempontokat vesz figyelembe akkor, amikor azt mondom: 

KÖZTERÜLETEN HORDJUNK MASZKOT!

Dr. Nagy Marcell
MOK titkár
igazságügyi foglalkozás-orvostan szakértő

Forrás: mok.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!