Bármikor elérhető kardiológusokkal konzultálhatunk telefonon

Szerző: MTI
Telefonos konzultációt indít a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, amelyen keresztül kardiológus szakorvosoktól kérhetnek tanácsot azok, akiknél mellkasi fájdalom, nehézlégzés, erős szívdobogás, vérnyomáskiugrás vagy egyéb panasz jelentkezik.

+36302606417-es és a +36302605339-es telefonszám folyamatosan, a nap bármely szakában hívható. Bár a telefonos konzultáció nem helyettesíti a személyes vizsgálatot, a szakorvosok segíthetnek abban, mi legyen a következő lépés.
A Kardiológiai Intézet közleménye szerint Magyarországon – csakúgy, mint a fejlett világban mindenhol – a szív- és érrendszeri halálozás áll az első helyen, ezért a koronavírus-járvány alatt sem szabad megfeledkezni azokról, akik ilyen alapbetegséggel élnek együtt. A magas vérnyomás stroke-ot, szívinfarktust vagy krónikus vesebetegséget okozhat, felgyorsíthatja továbbá az érelmeszesedést, és elősegítheti egyéb szívbetegségek kialakulását is.
A koronavírus-járvány idején – amikor a személyes orvos-beteg találkozások számát is minimálisra kell csökkenteni – ugyanolyan fontos, hogy a vérnyomás a célérték – általában 140/90 Hgmm – alatt legyen.

Mit érdemes tenni?

1. Érdemes otthonra is beszereznie vérnyomásmérőt, hogy rendszeresen ellenőrizhesse vérnyomását.

2. Váltsa ki gyógyszereit! A veszélyhelyzet ideje alatt bárki kiválthatja hozzátartozója, barátja, ismerőse gyógyszereit, az emberi erőforrások minisztere ugyanis rendeletben egyszerűsítette az e-recept kiváltásának feltételeit. A patikák a gyógyszer kiadását felírási igazolás és meghatalmazás nélkül is teljesítik azon személy részére, aki közli a beteg TAJ-számát, és saját személyazonosító adatait is hitelt érdemlően igazolja. A patikák csupán a gyógyszert átvevő személy adatait rögzítik, és kiadják számára a receptre felírt gyógyszereket.

3. Szedje be a gyógyszereit! Magasvérnyomás-betegség esetén rendkívül fontos, hogy az előírt gyógyszereket megfelelő adagban és rendszeresen, az előírt időben szedjük be. Így biztosítható az, hogy az ereink számára napi 24 órában védelmet biztosítsunk. Ha elfelejti beszedni a gyógyszert, akkor sem kell pánikba esni, a legtöbb, napi egyszeri szedésű készítmény tovább hat, mint 24 óra. Másnap folytassa az előírt terápiát.

Amennyiben mellkasi fájdalmat érez vagy a stroke tünetei jelentkeznek, késlekedés nélkül hívjon mentőt!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!