Koronavírus: fokozott veszélyben a cukorbetegek

A cukorbetegség számos veszélyt és szövődményt okozhat, ráadásul több betegséget is könnyebben kapnak el a diabétesszel élők. Friss adatok szerint a koronavírussal fertőzött cukorbetegek 7,3%-a veszti életét. A megelőzésről dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa beszélt.

A Kínából kiinduló koronavírus járvány lassan az egész világon megjelenik, így joggal foglalkoztatja az embereket, vajon kik a legveszélyeztetettebbek a fertőzés szempontjából, illetve mi lehet a végkimenetele. Azzal a legtöbben tisztában vannak, hogy a magas életkorúak és a krónikus betegséggel élők vannak kitéve fokozott kockázatnak.

Cukorbetegek nagyobb veszélyben

A koronavírus okozta halálozások között krónikus betegségek szempontjából az első helyen a szív-és érrendszeri betegségek állnak (10,5 %), a második helyen pedig a cukorbetegség (7,3 %). Ezt követik a krónikus légúti betegségben szenvedők 6,3 százalékkal. A halálozás magas vérnyomás esetén 6,0 %, daganatos betegség esetén pedig 5,6 %.

A statisztikai eredmény a cukorbetegeknél nem meglepő, hiszen a tartósan magas vércukorszint jelentősen megnöveli a fertőzések esélyét, és mivel ekkor csökken a szervezet védekező képessége, nem tudja olyan hatékonyan felvenni a harcot a kórokozók ellen. Így a koronavírussal fertőzött diabéteszeseknél gyakrabban lépnek fel súlyos tünetek, életveszélyes állapotok.

 Éppen ezért nekik még inkább oda kell figyelni a prevencióra, mely a következőket foglalja magában:

  • Rendszeresen mosson kezet szappannal, illetve használjon alkoholos kézfertőtlenítőt
  • Tartson legalább 1 méter távolságot attól, aki köhög vagy tüsszög
  • Fertőtlenítse gyakran a közös használatú tárgyakat (pl. kilincs, távirányító, klaviatúra, telefon)
  • Ne nyúljon szeméhez/orrához/szájához
  • Tüsszentéskor/köhögéskor lehetőleg használjon zsebkendőt, ha erre nincs mód, köhögjön/tüsszentsen a könyökhajlatába
  • Ha rosszul érzi magát, maradjon otthon! Láz, száraz köhögés, nehéz légzés esetén konzultáljon orvosával

Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa felhívja a cukorbetegek figyelmét arra, hogy ezeket a prevenciós teendőket a betegek még inkább tartsák be, valamint fektessenek nagy hangsúlyt a vércukorértékük kordában tartására. Hiszen minél gyakrabban van a glükóz szintje a referencia tartományon kívül, annál inkább gyengül az immunrendszer védekező képessége. Fontos továbbá az is, hogy betegségek esetén más lehet az alkalmazott készítmény dózisa, így a változtatást beszélje meg diabetológusával!

Influenza vagy koronavírus?

Ezekben a napokban javában tombol az influenza, melynek tünetei szinte azonosak a koronavírus okozta fertőzésével (magas láz, fáradtság, száraz köhögés). Amennyiben koronavírusra gyanakszik, semmiképp se menjen rendelőbe, hanem hívja fel háziorvosát vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ által megadott, ingyenesen hívható telefonszámot (0680/ 277 - 455, 0680/ 277 - 456)!

Forrás : Cukorbetegközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!