Mit jelent a kijárási korlátozás?

2020. 03. 29.
Március 28-tól Magyarország egész területén életbe lépett a kijárási korlátozás? De ez mit jelent a gyakorlatban?

A kijárási korlátozással kapcsolatban sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ebben az időszakban mit lehet megtenni, és mit nem, illetve hogy a mindennapi életünket ez mennyiben befolyásolhatja.
Nagyon fontos leszögezni, hogy a kijárási korlátozás nem azonos a kijárási tilalommal, hiszen ez utóbbinál jóval megengedőbb.

Leglényegesebb hatása abban mutatkozik meg, hogy az idősebb korosztályt kívánja védeni. Ennek érdekében 9 és 12 óra között csak a 65 év felettiek vásárolhatnak, ezzel is elkerülve, hogy más, a vírust könnyebben leküzdő, de azt hordozó korosztállyal találkozzanak. Az üzletek felelőssége, hogy ellenőrizzék ebben az időintervallumban, hogy valóban ez a korcsoport tartózkodjon a boltban. Így azok a 65 év felettiek, akik semmiképp nem tudják megoldani, hogy valaki más menjen helyettük vásárolni, ezt az időszakot válasszák, a fiatalabbak pedig ekkor kerüljék az üzleteket, hiszen nem fogják kiszolgálni őket.



A kijárási korlátozás alatt mindenki köteles a minimálisra csökkenteni a szociális érintkezések számát, és másoktól másfél méteres távolságot tartani. Továbbra is az otthontartózkodás javasolt mindnekinek, de alapos indokkal a lakhelyét vagy tartózkodási helyét bárki elhagyhatja.

De mi számít alapos indoknak?

A munkavégzés, a mezőgazdasági és erdészeti munka is, és az ezekhez kapcsolódó tevékenységek, így ha egy munkánkhoz nélkülözhetetlen eszközre van szükségünk, elmehetünk a műszaki cikket árusító boltba megvásárolni, és szervizbe is elvihetjük az eszközt.
A napi fogyasztási cikkeket, tisztálkodási és fertőtlenítőszereket a megszokott üzletekből beszerezhetjük, tehát nincs értelme a hír bejelentése után tapasztalható pánikvásárlásoknak.
Az egészségügyi ellátástól sincs senki eltiltva, és az akut ellátást igénylő eseteken túl a már megkezdett terápiákra is eljárhatunk, tehát a szoksásos gyógytornára vagy pszichoterápiára ugyanúgy elmehetünk, mint eddig.
A gyermekekhez kapcsolódó feladatok alapos indoknak számítanak, elkísérhetjük őket, ha más vigyáz rájuk, illetve az elvált szülőknek sem kell aggódniuk, hogy a láthatási jogukat nem érvényesíthetik.
Az állattartóknak sincs mitől tartaniuk, a kutyasétáltatás, vagy az állateledel beszerzése zavartalanul történhet továbbra is.
A sporttevékenységek közül azokat végezhetjük, amelyek nem csoporttevékenységek, tehát egyénileg is elvégezhetőek. A szabadban történő séta vagy edzés családdal is történhet, amennyiben a résztvevők együtt élnek, tehát a szokásos kocogásról sem kell lemondanunk.
Postára, bankba, vagy egyéb hivatalos ügy elintézése végett, amennyiben más felületen nem megoldható, és mindenképp személyes megjelenést igényel, temrészetesen elmehetünk.
A benzinkutak nyitva maradnak, az autót vagy a biciklit elvihetjük a szervizbe, és a fodrásznál vagy manikűrösnél lefoglalt időpontunkat sem kell lemondanunk.
A termelői piacok is látogathatóak, csakúgy, mint a dogányboltok.
A hitélethez kapcsolódó tevékenységek is alapos indoknak számítanak, ahogyan az is, ha egy rászorulónak segítünk, és az ő érdekében hagyjuk el otthonunkat.

A fentiektől függetlenül fontos szem előtt tartanunk, hogy a velünk egy háztartásban élőket leszámítva kerüljünk el másokat, a másfél méteres távolságot tartsuk meg, és minden alkalommal gondojuk át alaposan, hogy valóban nélkülözhetetlen-e lakhelyünk elhagyása.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!