Társadalmi elkülönülés: Egyedül élni járvány idején

2020. 03. 23.
|
A térbeli elkülönülés azonban izolációhoz is vezethet azoknál, akik egyedül élnek. Hogy éljük túl a karantént lelki értelemben, és hogyan ne őrüljünk meg a négy fal között, ha magunk vagyunk?

A pánik tetőzése előtt néhány nappal történt velem, hogy a szűkebb baráti köröm csetcsoportjában fájdalmasan felkiáltottam: „A Nemdebár is bezár, ba....meg!”. Azt gondoltam, nevetgélünk majd rajta, hogy mennyire hiányzik Buda legbarátságosabb szórakozóhelye, a Moszkva tér (Széll Kálmán) vonzáskörzetének lokálja, ahol az ember mindig szóba elegyedik addig idegenekkel, és így minél többször megy oda, annál több ismerős várja. De nem. A csetcsoportban megfagyott a levegő. Hosszú percekbe telt, mire megmagyaráztam az egyébként hőn szerető és szeretett barátaimnak, hogy nem, nem fogok rosszcsont tiniként kiszökni az önkéntes karanténból és összefertőzni a várost, vagy összefertőződni, egyszerűen csak mérhetetlen szomorúsággal tölt el, hogy – egyedülállóként – nincs lehetőségem kocsmázni, ha kedvem tartja, meg egyáltalán, társasági életet élni. A barátaim azt hangsúlyozták, hogy örüljünk, hogy ilyen felelősségteljesek a helyek (ez még a rendelet előtt történt), én pedig azért küzdöttem, hogy legyen jogom vágyni valamire, anélkül, hogy társadalmi elítélést kapjak érte.

Azt mondtam, le fog menni a szociálom, mint a Simeknek a játékban, akiket ilyenkor ki kell vinni találkozni valakivel, de ennek a viccelődésnek újabb ijedés lett az eredménye.

Ha egyedül élsz, amikor beköszönt egy világjárvány és mindenki a lakásokba szorul, akkor ugyanúgy mindig neked kell bevásárolnod, mint mikor nincs fertőzésveszély. Csak, ha köhögsz, vagy ne adj’ Isten, rosszul vagy, például influenzától, akkor is kénytelen vagy, elviselve a rosszalló pillantásokat. Tudom, netes rendelés: áprilisig már beteltek a házhoz szállítók naptárjai.

Ha családban élsz, vagy lakótársakkal, akkor fel tudjátok osztani a feladatokat egymás között, mint egyébként is.

Ha egyedül élsz ilyenkor, sokat leszel magad. Az Operatív Törzs tájékoztatón – ezt például minden nap együtt nézem a barátaimmal, az Index facebookján, mert ott viccesek a kommentek – Müller Cecília országos tisztifőorvos asszony bejelentette, hogy minimalizálni kell a személyes kapcsolatokat, aki teheti, maradjon otthon, mert minden találkozás veszélyforrás. Azt is mondta, ne menjünk a kedvenc kis klubjainkba.

Ha rengeteget dolgozol, eleinte észre se fogod venni, hogy megváltozott minden. Ha kevesebbet, akkor lehetőséged nyílik számba venni, hogy mi mindent lehet csinálni otthon, egyedül. Nekem itt vannak például a könyvek, amiket mindig is szerettem volna elolvasni. A Spotify, amire rég előfizettem, de sose volt elég időm igazi zenei felfedezőutakra vele. HBO, Netflix, YouTube: érdemes körülnézni a dokumentumfilmek és egyéb rejtett kincsek között. Nem győzök hálát adni az internetért: így mindenkivel tudom tartani a kapcsolatot, akármilyen hosszan beszélhetek, videóhívhatok. Persze, jó lenne most az idős rokonaimmal zsugázni – ezt a webes játékok helyettesíthetik. Nem véletlen, hogy a sportboltokban rengeteg súlyzó fogyott: marad idő, hogy kedvünkre eddzük a testünket. Ja, és életemben először csináltam palacsintát – magamnak.

Ha családdal élsz, végre együtt lehettek mindannyian. Vannak ismerőseim, akik most boldogok, mert ilyen szinte egész évben nincs egyébként, és vannak, akiket némi félelemmel tölt el a bezártság gyerekekkel, vagy, uram bocsá’, a házastárssal, mert megszűnik az a minimális privát élet is, illetve mert már régóta kerülik egymást. Szerencse, hogy autóval az erdőbe még mindig ki lehet menni. Kiereszteni a fáradt gőzt.

Vagy egy kertbe. Ha elég szerencsés vagy, és épp van a családodnak egy nagy kertje, bármikor elmehetsz oda. Napozni. Tollasozni. Hagyni, hogy valaki futballtrükköket mutasson neked, és te megtanuld őket, amit sose gondoltál volna magadról.

Ha egyedül élsz, nincs a lakásban senki, aki automatikusan veled tartana egy ilyen kalandra, ugyanakkor azt hívsz el a kertbe, akit csak akarsz. Akit szívből szeretnél. Egyedül élni most, ahogy mindig, néha kétségbeejtő. Néha pedig: a tökéletes szabadság.

Ha fiatal vagy és egészséges. Mert ha nem, akkor éppen, hogy kiszolgáltatottság. Azok az idősek és / vagy betegek, akik valóban magukra maradnak, a szociológiai értelemben vett társadalmi elkülönülés áldozatai: úgy szorulnak a perifériára, hogy nem is látjuk őket. Miközben arra fókuszálunk, van-e elég lisztünk meg katasztrófafelszerelésünk, és azt gondoljunk, a kormány majd gondoskodik „a többiek”-ről, elfeledkezünk róla, hogy veszélyhelyzetben is akkor jár jobban az emberi faj, ha összefog és egymásnak is segít. Egy konzervfelhalmozásra minimum kéne, hogy jusson három kérdés a szomszédok felé: maradt elég élelem a számukra? Ez persze most csak képletes, egyelőre úgy tűnik, élelmiszerhiánnyal nem kell majd küzdenünk.

1995-ben Chicagóban hőhullám tombolt, ahol 5 nap alatt több mint 700 ember halt meg. Ám kiderült, hogy nem a klasszikus demográfiai adatok jellemezték az elhalálozásokat. Élet és halál kérdése lett a konnektivitás: jellemzően azok nem éltek túl, akik egyszerre voltak gyengébbek és szociálisan izoláltabbak. Ebben a cikkben Daniel P. Aldricht, a Northeastern University Biztonság és Ellenállás Tanulmányok professzora arra is felhívja a figyelmet, hogy már maga a szociológiából előrángatott, és most újra divatos amerikai szóhasználat ( social distancing, társadalmi elkülönülés) is problémát fog okozni. Az én-túlélő mód fokozhatja a stresszt és az aggodalmat. A faj-túlélő mód viszont megnyugvást hoz, és valószínűleg nagyobb sikerrel jár.

Úgyhogy, miközben vigyázunk magunkra, emeljük fel a telefont, és nézzünk rá azokra, akik tényleg egyedül vannak. Beszélgessünk velük, szervezzük meg az ellátásukat étellel, gyógyszerrel, és éreztessük: nem csak magukra számíthatnak. A veszély elhárul majd, és rajtunk múlik, hogy addig sikerül-e meghaladnunk önmagunkat – az erre való törekvés pedig megőrülés ellen is biztosíték.

Forrás: ELLE

#KORONAVÍRUS

Regisztrált fertőzött:
585
Aktív eset:
522
Gyógyult:
42
Elhunyt:
21
Karanténban:
59
Mintavétel:
16401
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2020.04.02. 07:05

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Áprilisi akció

Béres CalciviD 7 filmtabletta

60 db

2 650 Ft

44,2 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 290 Ft

114,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoxin® 200 mg lágy hüvelykapszula

3 db

2 140 Ft

713,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gaviscon® menta ízű belsőleges szuszpenzió

500 ml

2 560 Ft

5,1 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 170 Ft

58,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Porcerő Forte 1500 mg filmtabletta

90 db + 90 db

8 580 Ft

47,7 Ft/db
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

BÁNÓ® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 470 Ft

34,7 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

AkusTone fülspray

15 ml

2 120 Ft

141,3 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Sudocrem®

125 g

2 250 Ft

18 Ft/g
Kozmetikum

Aciclovir AL 50 mg/g krém

2 g

1 140 Ft

570 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 650 Ft

441,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

100 g

3 510 Ft

35,1 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

4 060 Ft

1624 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 020 Ft

126,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 650 Ft

265 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Otrivin RAPID 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 870 Ft

187 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocuvite® LUTEIN forte étrend-kiegészítő tabletta

30 db

2 900 Ft

96,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Baldivian® Night bevont tabletta

30 db

1 980 Ft

66 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 880 Ft

129,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magne B6® bevont tabletta

50 db

2 020 Ft

40,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rutascorbin® 20 mg/50 mg tabletta

50 db

1 140 Ft

22,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. márciusi száma!

Ingyenes magazinunkat a képre kattintva töltheti le!
A korábbi számokat ide kattintva érheti el