A hihetetlenül produktív emberek 7 titka

Van, akinek a gyerekek körüli teendők, a háztartás és a munka mellett még a hobbijára is jut ideje, míg mi úgy érezzük, azért küzdünk, hogy ne fulladjunk bele az elfelejtett, ám most mégis sürgőssé vált tennivalókba? Ha nem tartozunk a világ legrendezettebb emberei közé, érdemes elgondolkodnunk azokon a szokásokon, amiket a produktív emberek ösztönösen tesznek. Ezeket beépítve a mindennapjainkba, mi is sokkal hatékonyabban uralhatjuk a mindennapi elintéznivalókat.

1. Van listájuk, valószínűleg több is
A produktív emberek több listát is vezetnek a tennivalóikról. Valószínűleg elektronikus kalendáriumot és papír alapú jegyezetfüzetet is használnak, hogy ezekben vezessék és hangolják össze a különböző intéznivalókat. Fontos, hogy megtaláljuk azt a metódust, ami nekünk a legjobban és leghatékonyabban működik. Ha applikációt használunk, válasszunk olyat, ami a különböző elektronikus eszközeinken egyaránt használható.


2. Nincsenek illúzióik
A produktív emberek igazi realisták. Amikor elkészítik a listájukat, mindig lebontják apró lépésekre a nagy egész tennivalót. Például ahelyett, hogy azt írnák, megtervezni a vakációt, a listájukra az kerül, hogy felhívni 11-kor az utazási irodát. Ahelyett pedig, hogy felkészülni a megbeszélésre, az kerül a tennivalók közé, hogy befejezni a prezentáció utolsó kockáját. Így jobban látják, mennyi ideg és milyen feladatok lesznek, nem gondolják, hogy a lista azért olyan rövid, mert nincs már semmi, amit meg kell még tenniük.

3. Megtervezik a napot
Nem futnak neki úgy egyetlen napnak sem, hogy ne tudnák (nagyjából) pontosan, mi vár rájuk. A tennivalós listák kulcsofontosságúak ebben, segítenek, hogy tisztán lássuk a feladatokat. Ha úgy fejezünk be egy napot, hogy megtervezzük a következőt, sokkal stresszmentesebbek és nyugodtabbak leszünk, a tennivalókra tudunk koncentrálni másnap.

4. Rugalmasak
Bár notórius tervezők, a produktív emberek ugyanakkor rendkívül rugalmasak is. Ez azt jelenti, hogy nem stresszesek attól, ha változnak a terveik, felmerül egy újabb feladat, mivel teveztek azzal is, ha valami váratlanul bukkan fel a terveik között. Ennek követésére jó módszer például, ha ceruzával írjuk a tennivaló listánkat, így egyszerűen módosíthatjuk, amit szükséges.

5. Tudják, mikor kell szünetet tartani
Nagyon fontos, hogy tudjuk, mikor kell abbahagyni a munkát. Az Illionis Egyetemen végzett tanulmányból kiderült, hogy a munkaidőbe iktatott rövidebb szünetek javítják a koncentrálóképességet és sokkal produktívabbá tesznek, mintha folyamatosan a képernyőt bámulnánk. Menjünk sétálni egyet időnként, keljünk fel az asztaltól, így más nézőpontból láthatjuk a megoldandó problémákat.

6. Célokat tűznek ki
Az életünk törekvés különböző célok felé. A produktív emberek pedig ennek a szakértői. Apróbb célok a mindennapokra, hogy a fókusz mindig a helyén legyen. Nagyobb, távlati célok, hogy rendszerben lássuk az életünket, megadva a keretet ahhoz, hogy értelmet nyerjenek a mindennapi ténykedéseink.

7. Reflektálnak önmagukra
Bár látványos, ahogy a produktív emberek minden létező feladatot látszólag könnyedén megoldanak, az igazi erősségük mégis abban rejlik, hogy hagynak időt reflektálni önmagukra. Átgondolják, mi volt az, ami remekül ment és miben lehetne, kellene még fejlődni, hogy legközelebb még jobban sikerüljön az adott feladat. Ez nemcsak elérni, hanem felismerni is segít a céljaikat.

Forrás: Marie Claire

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!