Romlott a légminőség, ami a vírusoknak is kedvezhet

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat információi alapján a főbb légszennyező anyagok koncentrációja hétfő óta folyamatosan emelkedik az ország különböző pontjain, több esetben pedig már megközelíti a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. A szilárd tüzelésből és az autóforgalomból származó szálló porrészecskék (PM10 és PM2,5) koncentrációja az ország több pontján is az egészségügyi határértékek fölé emelkedett, de az elsősorban a járművek üzemanyagának égéstermékeiből származó nitrogén-dioxid koncentrációja is egyre több helyen lépi át a határértéket.

Általánosságban elmondható, hogy a szennyezett levegőben jobban terjednek a vírusok, hiszen a légszennyező részecskék felületén könnyen megtapadhatnak.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az új koronavírus pontosan mennyi ideig maradhat a levegőben, de elképzelhető, hogy a légszennyezés a kórokozó esetében is segíti a terjedést. A rossz légminőség ráadásul súlyosbíthatja a koronavírusos tüneteket.

A levegőminőség romlásához minden bizonnyal hozzájárult a meteorológiai viszonyok alakulása is, de ez még inkább indokolja, hogy most, a koronavírus-járvány idején mindenki tegyen meg minden tőle telhetőt a légszennyezés csökkentésére”– mondta Tarr Katalin, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Iroda vezetője.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke hozzátette, haladéktalanul be kell tiltani az avar és kerti hulladék égetését az egész országban, a „Mindenki maradjon otthon” elvét pedig érvényesíteni kell.

Forrás: 24.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!