Hogyan hat majd a magyar fejlesztésű gyógyszer?

Magyarország gyógyszert fejleszt az új koronavírus ellen, ami a vakcinával ellentétben nem a megelőzést, hanem a betegek gyógyítását szolgálja majd, ha elkészül. A kiszemelt fehérje gyakorlatilag a sejtektől független molekuláris víruscsapda, és legalább négyféle, számunkra hasznos szolgálatot tesz.

Miközben a világ feszülten figyeli az új koronavírus elleni vakcináról érkező híreket – jelenleg a rohamtempó ellenére sem várható 2021 előtt –, Magyarországon a vírust legyőző gyógyszer fejlesztése kezdődött. A kettőt még véletlenül se keverjük össze.

A legtöbb vírus ellen hagyományos értelemben vett gyógyszer nincs, a kezelés általában a tünetekre fókuszál. A védőoltás nem a gyógyítást, hanem a megelőzést szolgálja, a szervezet immunrendszerét készíti fel adott vírus felismerésére és hatástalanítására. Magyarán a vakcina az emberek 90 százalékánál megakadályozza a fertőzést, míg a gyógyszer a már fertőzött személyben pusztítja el a kórokozókat. Innentől kezdve pedig nem kérdés, mennyire fontos.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium hétfőn közölte, hogy állami pályázati forrásból az ELTE vezetésével létrejött egy konzorcium (tagjai még a Pécsi Tudományegyetem, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont, a Richter Gedeon Nyrt. és az ImmunoGenes Kft.), amely az új koronavírus „ellenszerét”, szálkásabban fogalmazva egy terápiás készítmény előállításán dolgozik. Erről a bizonyos készítményről, hatásmechanizmusáról az ötletgazdát, egyben a projekt irányítóját, Kacskovics Imre professzort, az ELTE TTK dékánját, az Immunológiai Tanszék vezetőjét kérdeztük.

A frontvonalban veszi fel a harcot

Olyan molekula fejlesztésén dolgoznak tehát, ami megvédheti az embereket az új koronavírustól. Az úgynevezett ACE2-Fc fúziós fehérjéről van szó, amit a szakirodalomban néhány hete megjelent tanulmány javasol minden olyan országnak, amelynek erre szakértői és infrastruktulális kapacitása adott. Emiatt nem lehet a klasszikus értelemben véve új felfedezésnek tekinteni, ám előállításával talán sikeresebb gyógyíthatjuk az embereket, és akár „gyógyszer-sikertörténetté” válhat.

Tudjuk, hogy a vírus – nagyon leegyszerűsítve – a tüdőszövet ACE2 receptoraihoz csatlakozik, innen jut a sejtbe, ott felszaporodik, majd iszonyú tömegben „ömlik” kifelé megbetegítve a környező sejteket is. Ennek következtében alakul ki az akár halálos tüdőgyulladás.

A cikk a 24.hu oldalán folytatódik!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!