Mizofónia: van rosszabb hang a táblát karcoló körömnél

2020. 03. 18.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem csoda, ha nem hallottunk még a mizofóniáról. Még a tudomány sem érti teljesen, hogyan működik ez a rendellenesség, ám az bizonyos, hogy vannak emberek, akiknél erős érzelmi reakciókat váltanak ki bizonyos hangok. Nem csupán az őrületbe kergeti őket, ahogy a legtöbb embert, hanem erős negatív érzéseket, gondolatokat és fizikai reakciókat vált ki belőlük az adott hang. Ezek a reakciók a haragtól a pánikon át a menekülésig elég széles skálán mozoghatnak.

Míg számos megküzdési módszer a mizofóniások rendelkezésére áll (például a fehér zaj, füldugó és különböző légzőgyakorlatok) a tünetek enyhítésére, elég nehéz teljesen elkerülni és megszűrni a világban azokat a zajokat és hangokat, amelyek kiváltják a reakciókat.

1. Horkolás
A mizofóniások számára a horkolás nem egyszerűen idegesítő zaj, bár már erről is regényeket tudna írni az a feleség, akinek a férje édesdeden, ám horkolva alszik, míg ő ébren fekszik mellette és a bárányokat számolva próbál visszaaludni. A mizofóniás számára a horkolás ritmikusan ismétlődő hanghatása egyenesen elviselhetetlen.

2. Csámcsogás és rágózás
Hasonlóan a horkoláshoz, a ritmikus ismétlődés a csámcsogásnál és a rágógumizásnál is hasonlóan erős ingert jelent a mizofóniások számára. Egy folyamatosan rágózó kolléga a szomszéd asztalnál tulajdonképpen lehetetlenné teheti számukra a munkavégzést, hiszen a zaj miatt képtelenek lehetnek koncentrálni és a feladataikra figyelni.


3. Szipogás
Bárkivel előfordulhat, hogy nincs a zsebében zsebkendő, ám ha egy notórius szipogóval kerülnek egy légtérbe a mizofóniások, emberfeletti erőre van szükségük ahhoz, hogy ne tegyék szóvá a dolgot, vagy legalábbis ne nyújtsanak át egy zsebkendőt.

4. Ujjropogtatás
Vannak olyan emberek, akik nem a hajukat birizgálják vagy a ceruza végét rágják, ha feszültek, hanem az ujjukat ropogtatják. A mizofóniások minden egyes roppanásra összerándulnak, és fizikai fájdalmat jelenthet számukra a kipukkanó légbuborékok hangja, ami az ujjpercek ropogtatásából ered.

A táblát végigszántó köröm csikorgó hangjára valószínűleg mindenki fájdalmasan húzza be a nyakát, ám a mizofóniások számára nem ez a legszörnyűbb zaj a világon. A különböző hétköznapi zajok sokkal erősebb ingert jelentenek számukra, amelyek kiváltják a stresszreakciókat. Ezeknek a hangoknak nem is kell feltétlenül erősnek lenniük, sokkal inkább az adja a tébolyító és fájdalmas hatását ezeknek a zajoknak, hogy folyamatosan ismétlődnek és nehezen megszüntethetők, mint például a csöpögő csap csendes, ám kitartó csobbanása.

Forrás: Marie Claire

Szimpatika akció

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!