Minőségi kulturális tartalmak otthon a koronavírus alatt

2020. 03. 15.
Nemcsak azok nem maradnak kulturális program nélkül, akiknek a következő hetekre jegyei voltak betárazva, hanem azok sem, akiknek eddig problémát jelentett az utazás és a kulturális események szoros napirendbe szorítása, esetleg anyagi akadályok miatt kellett, hogy visszautasítsanak egy-egy eseményt.

1. Mozifilm-kölcsönzés a Cirko Film oldalán

A Cirko 64, jelenleg már nem vetített filmet töltött fel az oldalára, amelyet 24 órára kikölcsönözhetünk 1,99 USD-ért. Ez kevesebb, mint egy mozijegy ára, főleg, ha az egész család bekuckózik egy-egy olyan film elé, amire annak idején valamiért nem jutottunk el. A kínálatban a keményvonalas művészfilmtől az akción keresztül a családi komédiáig mindent megtalálhatunk, így biztosan mindenki talál az ízlésének megfelelőt.

Hol érhető el? Cirko Film honlap

2. Online tárlatra hív a Ludwig

Aki lemaradt a Dead Web – The End kiállításról a Ludwig Múzeumban, az ne bánkódjon, hiszen a kiállítás tematikájához stílszerűen illeszkedő módon most online is végigbarangolhatjuk a tárlatot. A kanadai, svájci és magyar művészek médiaművészeti alkotásaiból felépülő tárlat azt az utópisztikus elképzelést járja körbe, hogy mi lenne, ha 2023-ban összeomlana az internet. Az élet fintora, hogy most éppen csak az internet nem omlott össze, és szerencsére online is kalandozhatunk a kiemelkedő kortárs művészeti alkotások között.

Hol érhető el? Ludwig Múzeum Online kiállítás

3. A Nemzeti Filmintézet ingyenes magyar filmekkel ünnepel

Ugyan a legtöbb március 15-i ünnepség elmarad, a Nemzeti Filmintézet ingyenesen elérhetővé tesz 8 magyar filmet, amellyel otthon, tömegrendezvény-mentesen is megemlékezhetünk a nemzeti ünnepünkről. A Föltámadott a tenger, a Petőfi ’73, a János vitéz, a 80 huszár, a Psyché, az Ünnepeink, a Szirmok, virágok, koszorúk és az A Hídember című magyar filmekkel róhatjuk le a tiszteletünket a szabadságharcosok előtt.

Hol érhető el? Nemzeti Filmintézet Filmarchívum

4. Mesék a Szabó Ervin Könyvtárból

„Minden napra egy mese a könyvtárból. A zárva tartás ideje alatt mesékkel és regényrészletekkel kedveskedünk olvasóinknak” – írja Facebook-oldalán a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár gazdagréti Móricz Zsigmond könyvtára. A meséket könyvtárosok olvassák fel a kongó tagkönyvtárban, hogy a zárva tartás alatt se maradjanak irodalom nélkül a legkisebbek. Hiánypótló kezdeményezés!

Hol érhető el? FSZEK Móricz Zsigmond Könyvtár Gazdagrét

5. Velencei Kalmár LIVE

A Mohácsi-testvérek rendezte Velencei Kalmár március 17-én 19 órakor elérhető lesz a Miskolci Színház Facebook-oldalán. A darab főszereplője, Görög László 2019-ben a Legjobb férfi főszereplő díját nyerte el a Színházi Kritikusok Céhétől. Az előadást bárki követheti, azoknak pedig, akiknek eredetileg jegyük lett volna az előadásra, későbbi időpontban pótlólag élőben is megnézhetik majd a darabot.

Hol érhető el?  Miskolci Nemzeti Színház Facebook

6. Cirkusz a kanapéról – nem csak gyerekeknek

A Fővárosi Nagycirkusz vasárnap délután 15 órakor élőben közvetíti a Varázslatos Győztesek utolsó előadását. Majd ezt követően hétről hétről fog jelentkezni a Cirkusz+, amely a cirkusz kulisszatitkaiba  nyújt betekintést, ugyancsak a Facebookon.

Hol érhető el? Fővárosi Nagycirkusz Facebook 

7. Müpa Live Webcast és ingyenes médiatár

A Müpa HD minőségben, élőben közvetíti a következő előadásait. Ha regisztrálunk a Müpa oldalára, akkor minden nap e-mailben kapunk értesítést az aznapi live-okról. E mellett a március 14-i hétvégén – a Müpa 15 éves születésnapja alkalmából – ingyenesen elérhetővé teszi a digitális médiatárát 80 HD minőségű koncertfelvétellel és irodalmiest-felvétellel.

Hol érhető el? Müpa Budapest honlap

8. Závada-dráma a YouTube-on

Závada Péter drámája, a Je suis Amphytrion 2018 óta a Trafó programján szerepelt, most azonban az utolsó előadás után felkerült az előadásról készült felvétel teljes egészében a YouTube-ra, hogy azokhoz is eljusson, akiknek eddig nem volt alkalmuk megtekinteni a darabot. Különösen jól jön ez most, hogy színház nélkül maradunk (legalább) néhány hétre.

Hol érhető el? Youtube

 

Forrás: Marie Claire

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!