Veszélyes baktériumokkal lehet tele az otthonunk

Bár ritka közöttük az igazán veszélyes, a baktériumok valójában mindenhol jelen vannak, még otthonunkban is. A kórokozókkal szemben az antibiotikumok igen hatékonyak, de egyre több mikroorganizmus válik ellenállóvá a gyógyszerekkel szemben. Az antibiotikum-rezisztencia leküzdése mára a modern orvostudomány egyik legkomolyabb kihívásává vált.

Egy friss tanulmány alapján a kívülről érkező baktériumok képesek antibiotikum-rezisztens géneket átadni a benti, így az otthoni és az irodai mikroorganizmusoknak – számol be a Live Science. Erica Hartmann, az Illinois-i Északnyugati Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint a kórokozók száma nem feltétlenül magas, ugyanakkor sok időt töltünk el zárt térben, ez pedig növeli a megbetegedés kockázatát. A legrosszabb esetben egy külső kórokozó olyan géneket ad át az otthoni porban szállingózó mikroorganizmusoknak, melyektől azok gyógyíthatatlan fertőzést idéznek elő.

A szakértők 40 különböző beltéri helyen gyűjtöttek be mintákat, és összesen 180 ellenálló gént mutattak ki. Ezek közül 50-et adhatnak át a mikroorganizmusok.
A géncsere feltételezhetően veszélytelen baktériumoknál zajlik le, de idővel kialakulhatnak olyan kórokozók is, amelyek már komoly fenyegetést jelentenek az emberi szervezetre.

Forrás: 24.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!