Takarítás és mítoszok: amitől csak még nagyobb lesz a kosz

2020. 03. 11.
Van, aki még használ újságpapírt az ablakpucoláshoz? És tollsöprűt a polcok portalanításához? Az amerikai Good Housekeeping Institute tudományos szakértője, Carolyn Forté számos olyan, takarítással kapcsolatos mítosszal számolt le, amelyek ahelyett, hogy tisztábbá varázsolnák a lakást, még tovább fokozzák a koszhelyzetet. Ideje új módszereket bevezetnünk a tavaszi nagytakarításban!

A tollsöprű eltávolítja a port.

A tollsöprű csak még jobban szétszórja a port, egyáltalán nem tartja magában. A mikroszálas törlőkendő, enyhén nedves pamutruha, a porszívó vagy a gyapjúporoló sokkal hatásosabb a por összegyűjtésében és eltávolításában. Arról nem is beszélve, hogy ezek kimoshatók és újra használhatók.

Az újságpapír csíkmentes ragyogást ad az ablaknak.

Talán ez az egyik olyan takarítással kapcsolatos mítosz, amely nagyjából feledésbe merült az évek során. Régebben talán igaz volt, hogy csíkmentesen ragyogó lett az ablak, ha újságpapírral töröltük le a mosószert róla, ám a ma használatos papírok erre alkalmatlanok. Sokkal vékonyabbak, mint az akár 10 évvel ezelőtt használt lapok, ezért túl hamar átáznak, azután pedig küzdhetünk a papírcafatok leszedegetésével is.

Az ecet univerzális tisztítószer.

Sajnos a szakembernek ki kell ábrándítania mindenkit, aki hisz az ecet mindenhatóságában a takarításban. Bár remekül oldja a zsírt és távolítja el a vízkövet, így a fürdőszobai takarításhoz, ablakpucoláshoz vagy a vízforraló vízkőtlenítéséhez kiváló, ám a különböző felületek tisztán tartására inkább ne használjuk. A gránit- és a fapultot, a vágódeszkát vagy a padlót az ecet savassága erősen károsíthatja.

Mindent elég alacsony hőfokon mosni.

Időnként nehéz eldönteni, mit moshatunk meleg vízben és mit nem, ezért egyszerű megoldásnak tűnik, ha mindent 30-40 fokra teszünk a mosógépbe. A szakember szerint ez remek módszer az energia megtakarítására és a ruhák színének kímélésére, ráadásul sok mosószer ezen a hőfokon fejti ki legjobban a hatását, ám vannak olyan foltok (például a zsíros szennyeződések), amelyek eltávolításához szükség van a meleg vízre. Emellett a kórokozók is jobban elpusztulnak a magasabb hőmérsékleten, így a konyharuhákat és törölközőket célszerű legalább 60 fokon mosnunk.

A pamut felmosófej a legjobb.

A pamutszálakból álló felmosófej régi klasszikus a takarításban, és remekül működik a nagyobb folyadékfoltok feltakarításában, ám nem mindenható. Nehéz kimosni a szennyeződést a szálakból, és a kicsavarása is igazi kihívást jelenthet. Hasznos, ha olyan fejet választunk, amely könnyen eltávolítható és mosógépben kimosható. A szintetikus anyagokból készült felmosófejek pedig kevesebb vizet szívnak magukba. Egy tanulmány szerint például a mikroszálas felmosófejek 20 százalékkal hatásosabbak a mikrobák eltávolításában.

Elég kéthetente mosni az ágyneműt.

Ez az a dolog, amit nem érdemes elsumákolni: a szakember szerint az a legjobb, ha hetente lecseréljük az ágyneműt. Bár fürdés után bújunk ágyba, az izzadás ilyenkor sem marad abba, ráadásul a testünkről a párnára, takaróra kerülő hámtöredékek és faggyú remek táptalaj az atkáknak, amelyek allergiás panaszokat okozhatnak.

Forrás: Marie Claire

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!