Kikészül a kisdongók agya a rovarirtótól

A bébi poszméhek elméletben a kaptárban fejlődés közben olyan védettek, mint az emberi babák az anyaméhben – csakhogy a felnőtt poszméhek behurcolhatnak a kaptárba olyan nektárt is, ami már rovarirtóval fertőzött, ami pedig nagyon káros lehet a kisdongók agyának fejlődésére – írja a Science Alert.

Az Imperial College London kutatói miniatűr CT-kkel vizsgálták meg a fiatal poszméheket, és kimutatták, hogy ha lárvakorukban rovarirtónak vannak kitéve, az valószínűleg visszafordíthatatlan károsodást okoz az agyukban, ami azt eredményezheti, hogy nehezebben találja meg a táplálékot, ha később elhagyja a kaptárt.

„A méhkolóniák úgy viselkednek, mint óriási szuperorganizmusok, így ha bármilyen méreg eléri a kolóniát, annak van esélye károsítani a lárvákat is” – írta egy sajtóközleményben Richard Gill ökológus, a kutatásról szóló tanulmány egyik szerzője.

Ez arra az esetre is vonatkozik, ha a fiatal poszméheket rovarirtótartalmú eleséggel etetik, ilyenkor a dongó egyes agyterületei visszamaradnak a fejlődésben, és felnőve kisebb és rosszabbul működő agyuk lesz, ami később sem visszafordítható vagy javítható folyamat. A kutatók szerint ez az első olyan kutatás, ami a rovarirtók fiatal poszméhekre gyakorolt hatásait vizsgálja.

A brit kutatásban neonikotinoidokat tartalmazó szerekkel hígított nektárral etették egy kolónia lárváit, majd megfigyelték, hogyan viselkednek, ha felnőnek és kirepülnek. Ilyenkor kétszer tesztelték őket: egyszer három nappal az első kirepülés után, aztán 12 nappal a felnőtté válás után. Az eredmények nem túl kecsegtetők: mindkét mérésnél az jött ki, hogy a dongók komoly fejlődési lemaradással rendelkeznek az egészséges állatokhoz képest.

A CT-vizsgálatokkal a kutatók több mint száz méh agyát nézték meg, és megállapították, hogy mindegy, mikor kerül kapcsolatba a rovar a rovarirtóval, az mindenképpen hat az agyműködésére és az agya méretére is.

Ami még rosszabb hír: a rovarok rá is tudnak szokni a rovarirtós nektárra, korábban mi is írtunk már róla, hogy az emberi nikotinfüggőségéhez hasonlóan a méhek rászokhatnak a rovarirtóval kezelt táplálékra: minél több ilyen vegyszert fogyasztanak, annál többre vágynak. Mindez pedig azt jelenti, az eddig véltnél jóval nagyobb a kockázata annak, hogy káros rovarirtó által szennyezett nektár kerül be a méhkolóniákba.

A méhek rászokhatnak a rovarirtóval kezelt táplálék ízére, tudatosan kereshetik a mérgező nektárt, ami nagy tömegben okozza pusztulásukat.

Idén az Európai Unió lépett, tagországainak többsége megszavazta három rovarölő szer használatának gyakorlatilag teljes körű tilalmát. Ez persze önmagában nem oldja meg a problémát, de nevezhetjük nagy előrelépésnek.

 

Forrás: 24.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!