Inzulinadagoló okostapasz
Inzulinadagoló okostapaszt fejlesztettek ki a Kaliforniai Egyetem biomérnökei. Az eszköz a diabéteszes páciensek vérének glükózszintjét folyamatosan ellenőrzi, és ha szükséges, inzulint bocsát a páciens szervezetébe.
Az öntapadó matrica előállítása egyszerű, és mindennapos használatra szánják a feltalálói. A fejlesztés hatékonyságát ideig egereken és sertéseken tesztelték, a csapat most az amerikai élelmiszer-és gyógyszerfelügyelő hatóság (FDA) jóváhagyására vár, hogy embereken is kipróbálhassák a technológiát.
Az inzulin a tapasz mikrotűiben várja, hogy amikor a beteg vércukorszintje elér egy bizonyos küszöböt, felszabadulhasson. Amikor a vércukorszint a normál értékre visszatér, az inzulinadagolás is lelassul, majd pedig leáll. A kutatók szerint mind ennek az az előnye, hogy így az inzulin-túladagolás elkerülhető.
Jelenleg a diabéteszes pácienseknek „önkezűleg” kell vérmintát venniük magukból, hogy aztán egy készülékkel kideríthessék a vércukorszintjük értékét – a felhasználók csak ezen információ alapján tájékozódhatnak a beadandó inzulin szükséges mennyiségéről. Az okostapasz mind ezt a „terhet” fájdalommentesen veheti át a cukorbetegek válláról, és mint ilyen a hétköznapjaikat is jelentősen megkönnyítheti.
Forrás : Magyar Orvosi Kamara
A cikkben hivatkozott linkek:
Ajánlataink
Olvasna még a témában?
Nyereményjátékok
Megfejtő
Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!
Facebook játék
Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Nagyobb a demencia kockázata a focistáknál
- Testképzavar, evészavar
- Egyszerűnek hitt életmódváltással is veszélybe sodorhatjuk az egészségünket
- Hatalmas előrelépés az orvostudományban: megalkották a funkcionális kollagént
- Mozgással a stressz ellen
- Útipatika a Marsra
- Így hat az óraátállítás a szervezetünkre
- Edzéstippek tavaszra
- Dés László: „A sikert nem mi csináljuk, hanem a közönség”
- Új szakmai iránymutatás a helyes vérnyomás mértékéről
- 7 ok, ami miatt boldogtalannak érezhetjük magunkat
- A növényi alapú élelmiszerek fogyasztása segíthet megelőzni a demenciát
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!