Inzulinadagoló okostapasz

Szerző: Szimpatika
A segédeszköz a diabéteszes páciensek vércukorszintjét önállóan követi nyomon, és szükség esetén szintén autonóm módon adagolja be a megfelelő mennyiségű inzulint a beteg szervezetébe.

Fotó: UNC HealthcareInzulinadagoló okostapaszt fejlesztettek ki a Kaliforniai Egyetem biomérnökei. Az eszköz a diabéteszes páciensek vérének glükózszintjét folyamatosan ellenőrzi, és ha szükséges, inzulint bocsát a páciens szervezetébe.

Az öntapadó matrica előállítása egyszerű, és mindennapos használatra szánják a feltalálói. A fejlesztés hatékonyságát ideig egereken és sertéseken tesztelték, a csapat most az amerikai élelmiszer-és gyógyszerfelügyelő hatóság (FDA) jóváhagyására vár, hogy embereken is kipróbálhassák a technológiát.

Az inzulin a tapasz mikrotűiben várja, hogy amikor a beteg vércukorszintje elér egy bizonyos küszöböt, felszabadulhasson. Amikor a vércukorszint a normál értékre visszatér, az inzulinadagolás is lelassul, majd pedig leáll. A kutatók szerint mind ennek az az előnye, hogy így az inzulin-túladagolás elkerülhető.

Jelenleg a diabéteszes pácienseknek „önkezűleg” kell vérmintát venniük magukból, hogy aztán egy készülékkel kideríthessék a vércukorszintjük értékét – a felhasználók csak ezen információ alapján tájékozódhatnak a beadandó inzulin szükséges mennyiségéről. Az okostapasz mind ezt a „terhet” fájdalommentesen veheti át a cukorbetegek válláról, és mint ilyen a hétköznapjaikat is jelentősen megkönnyítheti.

Forrás : Magyar Orvosi Kamara

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!