Tünetek, utazási előzmény, szoros kapcsolat egy fertőzöttel kell a gyanúhoz

Szerző: Szimpatika
A háziorvos a koronavírus bármely tünetének megléte és az utazási előzmény vagy egy fertőzöttel való szoros kapcsolat alapján állapítja meg, hogy a telefonáló gyanús esetnek minősül-e.

A háziorvosnak először fel kell vennie a telefonáló személyes alapadatait és elérhetőségét, és ki kell kérdeznie, hogy tapasztal-e 38 Celsius-fokos lázat, köhögést vagy légszomjat, és ha igen, mikor kezdődtek a tünetek. Arra is rá kell kérdeznie, hogy a telefonáló járt-e a tünetek megjelenése előtti 14 napban az új koronavírus által érintett területen vagy országban, és ha igen, ezt rögzítenie kell. (Az érintett területek listáját pedig naponta ellenőriznie kell a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján.) A háziorvosnak rá kell kérdeznie arra is, hogy a telefonáló került-e szoros kapcsolatba a tünetek megjelenése előtti 14 napban új koronavírussal ténylegesen vagy valószínűleg fertőzött emberrel.

A kikérdezés során öt kapcsolatra kérdeznek rá: egy háztartásban él-e új koronavírus által fertőzött beteggel; személyes kapcsolatba került-e ilyen beteggel, azaz legalább 15 percig két méteren belüli távolságban tartózkodott-e tőle; zárt légtérben, például munkahelyen, osztályteremben vagy kórházi beteglátogatás alatt legalább 15 percig, két méteren belül tartózkodott-e fertőzött emberrel.


Rákérdeznek arra is, hogy a telefonáló ült-e repülőúton kétülésnyi távolságban az új koronavírussal fertőzött betegtől, vagy ápolt-e ilyen beteget, vagy a repülőgép személyzeteként látott-e el szolgálatot az ilyen beteg szektorában. Arra is rákérdez a háziorvos, hogy a telefonáló közvetlenül részt vett-e, az előírt egyéni védőeszközök alkalmazása nélkül a koronavírusos beteg közvetlen ellátásában, ápolásában vagy laboratóriumi dolgozóként kezelte-e koronavírusos beteg mintáit.

A háziorvos mindezek alapján állapítja meg, hogy a telefonáló gyanús esetnek minősül-e - közölte a minisztérium.

Forrás : MTI

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!