Az appfejlesztők is beszálltak a koronavírus elleni harcba

Egyre kiterjedtebb a koronavírus-fertőzés: az ázsiai térségben Kínán kívül Dél-Koreában a legtöbb a megbetegedés. A fejlesztők magánkezdeményezésekkel is próbálnak segíteni. Dél-Koreában interaktív térképes applikációk segítik a fertőzési gócpontok elkerülését.

fotó: REUTERS/Kim Hong-Ji, South Korea, February 24, 2020

Mint a Reuters írja, Dél-Koreában a fejlesztők magánkezdeményezésekkel is próbálnak segíteni abban, hogy a fertőzés terjedését meg lehessen akadályozni. Olyan alkalmazásokat fejlesztenek, melyekkel valós időben lehet nyomon követni a fertőzési gócokat, pontosabban azokat a területeket, ahol vannak fertőzöttek, illetve ahol a betegség diagnosztizálása előtt jártak.

A dél-koreai hatóságok most sokkal körültekintőbbek, mint öt éve, amikor a közel-keleti légúti koronavírus, azaz a MERS szedte az áldozatait. Most nemcsak a fertőzöttek kezelésének helyét közlik, hanem – anonim módon – azt is, hogy a betegek merre jártak a betegség diagnosztizálása előtt.

Az appfejlesztő cégek ezeket az adatokat térképen rögzítik, így pontosan nyomon követhetők azok a területek, melyeket ajánlatos elkerülni. Az egyik legnépszerűbb webhely a Coronamap.live. A webes alkalmazást, amit egy 19 éves fejlesztő készített, már jelenleg is napi több százezer ember használja. Az interaktív térképen pár kattintással megnézhető, hogy a felhasználó közelében vannak-e azonosított betegek. Hasonló céllal indította egy programozó házaspár a Wuhanvirus.kr oldalt is, amely szöveges formában közöl fontos adatokat a regisztrált betegekről. Megadja a beteg életkorát, valamint azokat az útvonalakat és helyszíneket (repülőtér, közlekedési eszközök, posta stb.), melyeken a beteg valószínűsíthetően járt.

Egyre nagyobb probléma azonban, hogy a hatóságok már nem tudnak lépést tartani a fertőzés terjedésével, így a pontos, betegekre lebontott adatok helyett az utóbbi napokban már csak általánosabb, regionális helyzetjelentést adtak közte a betegség terjedéséről.

A Coronamap fejlesztője ezt például úgy próbálja áthidalni, hogy egyrészt várja a felhasználói visszajelzéseket és bejelentéseket, másrészt lapok híreiből próbálja nyomon követni a terjedést. Hasonló módszert követnek a Wuhanvirus oldalt fejlesztői is, de mint a Reutersnek mondták, az információk olyan mennyiségben érkeznek, hogy egyre nehezebben képesek frissíteni az adatokat.

Európában jelenleg Olaszország számít gócpontnak, ahol az elmúlt napokban jelentősen emelkedett a regisztrált megbetegedések száma.

Forrás: bitport

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!