Óvatosan a jégen!

2021. 02. 18.
Szerző: Tompa Diána
A hideg idő beköszöntével sokakat csábítanak korcsolyázásra a befagyott folyók, tavak, kisebb-nagyobb víztározók. A korcsolyázáshoz szükséges megfelelő óvintézkedésekről Mukics Dániel tűzoltó őrnagyot, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjét kérdeztük.

Melyek a jégre lépés és jégen tartózkodás szabályai?

Enyhébb téli időjárás alatt nem alakul ki olyan vastag jég, ami alkalmas a téli sportolásra, csak a 12 centiméternél vastagabb jég ad kellő biztonságot a befagyott vízfelületen tartózkodásra. A jég akkor éri el ezt a vastagságot, ha a hőmérséklet több napon keresztül –10 °C alatt marad. Amennyiben nincs ilyen hideg, viszont korcsolyázni szeretnénk, inkább keressünk fel egy mesterséges korcsolyapályát.

Mely területeken és milyen időjárási körülmény esetén tilos a jégre lépés?

Ha az időjárás tartósan hideg és befagynak a természetes vizek, akkor sem szabad bárhol jégre menni. A természetes vizekben a jég alatt lehetnek meleg források, vagy olyan bomlási, rothadási folyamatok mehetnek végbe, amik hőt termelnek. Ezek miatt akár egyetlen négyzetméteren belül is eltérhet a jég vastagsága. Magyarországon minden vízfelületnek van egy kezelője: ez lehet horgásztársaság vagy önkormányzat, az ő feladatuk, hogy megmérjék a jég vastagságát, és megfelelő vastagság esetén kijelöljék a sportolásra alkalmas területeket.

Mukics Dániel

Milyen veszélyeket rejt a nem megfelelő szilárdságú jég?

Kizárólag a kijelölt helyen lépjünk a jégre, de ilyenkor is körültekintőnek kell lennünk. Soha ne menjünk természetes vizekre egyedül korcsolyázni, hiszen ha többen vagyunk, tudunk egymásra figyelni. Hasznos, ha a társaság több tagjánál is van feltöltött mobiltelefon, így baj esetén tudunk segítséget hívni a 112-es segélyhívó számon.

Ha gyanús ropogást, recsegést hallunk, azonnal hasaljunk a jégre, és próbáljunk meg a legközelebbi biztos ponthoz hason csúszva eljutni. Amennyiben a jég beszakadt, próbáljuk megőrizni a hidegvérünket, és ne kapálózzunk, mert úgy újra be fog szakadni a jég ott, ahol megpróbálunk kimászni a vízből. Nyugodt mozdulatokkal – a mellúszáshoz hasonlóan – próbáljunk hassal felfeküdni a vízre, és igyekezzünk ráúszni a part felőli jégre. Ha van nálunk lakáskulcs vagy golyóstoll, akkor ezekkel megkapaszkodva könnyebben ki tudjuk húzni magunkat a vízből.

Mi a teendő, ha valaki jég alá kerül, illetve hogyan lehet neki szakszerűen segíteni?

Soha ne kezdjünk bele meggondolatlanul mások mentésébe, hiszen fokozhatjuk a bajt: amellett, hogy a saját életünket kockáztatjuk, további beszakadásokat is előidézhetünk. Ha van a közelben létra, kötél, hosszú, erős ág vagy nagyobb deszka, ezekkel megpróbálhatjuk kihúzni a bajba jutott embert, de akár összekötözött ruhákkal is segíthetünk.

Hány perc után következik be a hypothermia, és mik a tünetei?

A hypothermia, vagyis a veszélyes, akár halálos kihűlés abban az esetben következik be, ha a testhőmérsékletünk 35 °C alá csökken, ami 1 °C-os vízben akár 15 percen belül megtörténhet, míg 11 °C-os vízben 1 óra után következhet be ez az állapot. Ha a környezetünkben valaki a jeges vízbe esik, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívószámot. A tűzoltók segítenek a fagyos vízből kihúzni az embert, a mentők pedig ellátják. Ha a készenléti szervek kiérkezése előtt sikerül kihúznunk a bajba jutottat, azonnal vigyük fűtött helyre, és a vizes ruháit levéve öltöztessük meleg ruhába. Fokozatosan kell felmelegíteni a kihűlt testet, tehát tilos a forró zuhany vagy fürdő, e helyett 36 °C-os javasolt, majd fokozatosan emeljük ennek hőmérsékletét. Ha a sérült eszméleténél van, ihat egy-két korty meleg alkoholmentes italt, illetve javasolt egy kis szőlőcukor fogyasztása is, amennyiben viszont eszméletlen, akkor tegyük szabaddá a légutakat, takarjuk be, és kövessük a mentőszolgálat diszpécserének utasításait.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!