Ízületeink védelmében

Szerző: Szentkuty Nikolett
Miért van rossz hatással a hideg ízületeinkre és izmainkra, illetve mit tehetünk, hogy a tüneteket enyhítsük? Dr. Makk Jennifert, a budapesti Regina Patika gyógyszerészét kérdeztük.

 dr. Makk JenniferMiért viseli meg a hideg az ízületeinket?

A szakirodalomban nincs egyetértés arra vonatkozólag, hogy az időjárás hogyan befolyásolja az ízületi fájdalmakat. Számos kísérlet bizonyítja, hogy a légköri nyomás változása a testnyomás átmeneti egyensúlyvesztését okozhatja, amely érzékenyítheti az idegvégződéseket, és ez fokozott fájdalomérzetet eredményezhet. A hőmérséklet csökkenésével a helyzet általában rosszabbodik, mivel ebben az esetben csökken a légnyomás.

Kik szenvednek leginkább ízületi bántalmaktól a téli időszakban?

Főként az ízületi kopásban és a reumás gyulladásban szenvedőket viseli meg ez az évszak. Az életkor előrehaladtával a porcvédő és porcépítő anyagok mennyisége folyamatosan csökken a szervezetünkben, így a középkorosztály is érintett lehet a problémában.

Mire kell figyelniük az ízületi kopásban szenvedőknek?

A napi rendszeres testmozgás nagyon fontos, erre a legjobb megoldást a személyre szabott gyógytorna, vagy az ízületeket tehermentesítő, víz alatti torna jelenti. A rendszeres nyújtás kitűnő módja az ízületi hajlékonyság növelésének. Emellett törekedni kell a kiegyensúlyozott életmódra és az egészséges táplálkozásra. Célszerű inkább többször kevesebb időt tölteni a hidegben, mint egyszerre hosszú időt a szabadban tartózkodni, és ügyelni kell az ízületek melegen tartására, valamint jó ötlet lehet meleg fürdőt venni a kint töltött idő után.

Milyen hatással van a hideg időjárás az ízületi gyulladással küzdőkre?

A hidegfront előtt a légnyomás lecsökken, ennek hatására a szövetek megduzzadnak és kitágulnak. Mindez irritálja az ízületeket, különösen akkor, ha azok egyébként is gyulladt állapotban vannak. A hideg következtében az izmok, szalagok és az ízületek is merevebbé válnak.

Hogyan védjék megfelelően ízületeiket a sportolók?

Alapvető szabály sportolás előtt az alapos bemelegítés, és a sportágnak megfelelő ruházat, illetve a szükséges védőfelszerelés.

A porcszövet megújulása már a felnőtt kor elején lelassul, ezért megfelelő törődést igényel. A nemzetközi tanulmányok már 20-30 éves kortól javasolják a porcvédő készítmények rendszeres fogyasztását. 40 éves kortól már kifejezetten ajánlott az ilyen táplálék-kiegészítők folyamatos vagy kúraszerű használata.

Milyen módszereket érdemes kipróbálnunk ízületeink védelmében? Segítségünkre lehetnek-e a különböző krémek, melegítőpárnák és forró fürdők?

A rendszeresen végzett nyújtó gyakorlatok, például a jóga vagy a pilates hatékonyan növelik az ízületek rugalmasságát. Érdemes kipróbálni a meleg vizű, termálvizes vízi tornát, ami szintén nagyon jó hatással van a merev ízületekre. Jó megoldás lehet a hideg-melegterápiás párnák használata. Meleg borogatás alkalmazható krónikus poliartritisz esetén, hideg borogatás pedig akut ízületi gyulladáskor. Nagy segítséget nyújthat a következő gyógynövények főzetének használata belsőleg vagy külsőleg: körömvirág, réti legyezőfű, mezei zsurló, réti cickafark, diófa, kamilla, erdei málna, viszont a fekete nadálytő kizárólag külsőleg alkalmazható.

Léteznek-e olyan vitaminok és élelmiszerek, amelyeket érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztani, hogy ízületeink működését támogassuk?

Az ízületek felépítésében szerepet játszó porcszövet rugalmasságának feltétele a víztartalom. Ennek fenntartásában segít a glükózamin és a kondroitin-szulfát, illetve a hialuronsav. A zöldkagyló az értékes glükózaminoglikánon, ásványi anyagokon, vitaminokon kívül omega-3 zsírsavakat is tartalmaz, amelyek csökkentik az ízületi gyulladást. Az MSM (metil-szulfonil metán) részt vesz a porc anyagcseréjében, míg a kalcium és a D3-vitamin elengedhetetlen a normál csontozat megőrzésében. Számos patikában kapható étrend-kiegészítő tartalmazza ezeket az anyagokat, az adagolást minden esetben az életkorhoz és a megelőző vagy terápiás célokhoz kell igazítani.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!