Szuperterjesztők: ki a legjobb vírusgazda?

2020. 02. 20.
Szerző: Szimpatika
|
Egy brit üzletember vált a legfrissebb és legszemléletesebb példává arra, mit jelent az, hogy valaki egy vírus szuperterjesztője. Az 53 éves üzletember legalább 11 embert fertőzhetett meg a koronavírussal, mire kiderült betegsége és karanténba került, bár ő már tünetmentessé vált erre az időre. A szuperterjesztő olyan személy tehát, aki aránytalanul nagyszámú embert fertőz meg egy vírussal életmódjából, szokásaiból kifolyólag.

Nem szabad bűnbakot keresni
A korábbi két koronavírus okozta járvány, a SARS és a MERS szuperterjesztői nagyrészt az egészségügyi dolgozók közül kerültek ki. A koronavírus esetében pedig úgy tűnik, a sokat utazó emberek azok, akik egymaguk sok embert fertőzhetnek meg. Ám betegségenként eltérő az is, hány megfertőzött személytől számít valaki szuperterjesztőnek. A SARS esetén azt tekintették szuperterjesztőnek, aki legalább 8 embernek adta át a vírust, míg a MERS-nél ez a szám 6 volt. Az orvosok nem tudják biztosan, miért fertőzhet meg valaki több embert egymaga, mint mások, ám abban biztosak, hogy a környezeti és biológiai tényezők nagy szerepet játszanak ebben. “Eseményekről kell beszélnünk, melyek lehetőséget adnak a vírus továbbadására, nem egyes személyekről. A körülmények és élethelyzetek teszik lehetővé a kórokozó nagyobb eséllyel való továbbadását, nem konkrétan egy személy maga” – mutatott rá Dr. Sylvie Briand, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) járványügyi igazgatója, aki szerint ezt azért fontos leszögezni, hogy ne stigmatizáljunk egyes embereket, embercsoportokat, ne állítsunk be senkit bűnbakként.

A körülmények és élethelyzetek teszik lehetővé a kórokozó nagyobb eséllyel való továbbadását, nem konkrétan egy személy maga.

A szuperterjesztők 10 leggyakoribb típusa

A nemzetközi utazó Ahogy a brit szuperterjesztő koronavírusos páciensnél is ez állt a magas továbbadási arány hátterében, a sok repülőút, a szállodai szobák felületein (kilincsek, villanykapcsolók)megmaradt fertőzőképes kórokozók mind segítik a betegség terjedését. A brit férfi Szingapúrban járt egy konferencián, ahol rengeteg emberrel érintkezett. Közülük egy malajziai és két dél-koreai személynél már azonosították a koronavírus-fertőzést.

A köhögő utastárs A londoni metró utazóközönségét vizsgáló tanulmány szerint a hosszú ideig tartó utazás a közösségi közlekedésen és a forgalmas csomópontokon való átszállás növeli legjobban például az influenza elkapására esélyt, hiszen minél több utastárssa találkozunk út közben, annál magasabb a kockázat.

A légikísérő Nem győzik hangsúlyozni a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban sem, hogy a légi utazás az egyik legnagyobb veszélyforrás. Az Emory Egyetem tanulmánya szerint aki a fertőzéseket leginkább terjeszti egy légi út során, az maga a személyzet, nem az utastársak. A légiutaskísérők átlagosan 4,6 embert fertőznek meg egy út során, míg egy beteg utas kevesebb mint egyet. Ráadásul a középső vagy folyosó felőli széken ülők azok, akik nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

Aki minden buliban benne van Aki sokat találkozik barátaival, partiról partira megy és közben megáll a vendéglátóhelyeken üdvözölni ismerőseit, eközben kezet fog, puszit ad és csókolózik, nagy eséllyel válik egy vírus szuperterjesztőjévé. Aki legalább 15 percet eltölt egy fertőzött személy két méteres körzetében, nagy eséllyel elkapja a betegségét.

A hajózás szerelmesei A hajóutak tökéletes melegágyai a vírusfertőzéseknek. 2019-ben legalább tíz olyan hajózási társaságról tudtak az amerikai hatóságok, ahol a norovírus fertőzés hányással, hasmenéssel járó járványt produkált. A koronavírus esetében is van már olyan tengerjáró hajó, a japán partoknál karanténba helyezett Diamond Princess, amelynek 3500 utasa közül 130-nál már kimutatták a koronavírus fertőzést. A norovírus fertőzést pedig a szakemberek szerint senki sem ússza meg, ha egy hajóúton kitör, mivel sokkal ragályosabb a koronavírusnál vagy az influenzánál.

A kórházi beteg A SARS-hoz hasonlóan a koronavírus is elsősorban az egészségügyi dolgozókra nézve jelent veszélyt, mint ahogy ők válnak a legnagyobb eséllyel szuperterjesztővé is. Egyetlen beteg akár 10 kórházi dolgozót is megfertőzhet kezelése során. A legnagyobb kihívást ebben az esetben azt jelenti, hogy a még nem diagnosztizált, általános tünetekkel orvoshoz fordulókat még azelőtt elkülönítsék, mielőtt az orvosokat és ápolókat megfertőznék.

A lusta takarító A sima felületeken, mint amilyen az üveg, fém vagy műanyag, akár öt napon keresztül, de magas páratartalom és alacsony hőmérséklet mellett akár kilenc napig is életben maradhatnak a kórokozók. A megoldás nagyon egyszerű: antibakteriális takarítószerrel gyakran töröljük át a kilincseket, villanykapcsolókat, asztalokat, telefonokat és billentyűzetet.

A kényszeres hajbirizgáló Az influenzával való megfertőződés legbiztosabb módja, ha egy vírussal fertőzött felület (kilincs, villanykapcsoló, kapaszkodó) megérintése után az arcunkhoz, szánkhoz, szemünkhöz vagy orrunkhoz érünk. Nem is gondolnánk, de óránként 23-szor ez ösztönösen megtörténik. Gondoljunk csak bele: hányszor tűrtük például ma a hajunkat a fülünk mögé? Ezért javasolják a WHO szakemberei a gyakori és alapos kézmosást.

A láthatóan egészséges beteg A koronavírus esetében nem teljesen egyértelmű, vajon a tünetek megjelenése előtt fertőz-e már a beteg, ám az influenzáról tudjuk, hogy igen. Kivédeni ebben a fázisban szinte lehetetlen a fertőzést, ám ha valakiről tudjuk, hogy családtagja már beteg, nem árt a figyelmeztetés és az óvatosság.

A szerető gyermek A gyerekek tökéletes vírusgazdák. Rengeteg időt töltenek mások szoros közelségében, akár az óvodában, iskolában, akár otthon. Ráadásul a vírusok könnyen szaporodnak bennük, mivel immunrendszerük még nem elég fejlett, így könnyen átadják a kórokozókat másoknak, ráadásul a higiéniával kapcsolatos tudatosságuk sem tökéletes általában. Nem csoda, ha influenzaszezonban gyakran az óvodás csoportok háromnegyede otthon lábadozik.

 

Forrás: Marie Claire

#KORONAVÍRUS

Regisztrált fertőzött:
59 247
Aktív eset:
41 615
Gyógyult:
16 242
Elhunyt:
1 390
Karanténban:
27 859
Mintavétel:
961 441
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2020.10.25. 09:31

A nyitólapról ajánljuk

Októberi akció

Actival Extra filmtabletta

120 db

5 200 Ft

43,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

C-vitamin Béres 1000 mg filmtabletta

90 db

2 700 Ft

30 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

100 g

3 580 Ft

35,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Night Forte lágyzselatin kapszula

30 db

1 910 Ft

63,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

4 440 Ft

148 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Forte belsőleges oldatos cseppek + C-vitamin Béres 50 mg tabletta

4×30 ml + 120 db

5 690 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Magne B6® bevont tabletta

50 db

2 090 Ft

41,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 170 Ft

58,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 330 Ft

116,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® Extra filmtabletta

50 db

2 390 Ft

47,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Ocuvite® lutein forte étrendkiegészítő tabletta

30 db

3 050 Ft

101,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Tantum Verde® menta 3 mg szopogató tabletta

20 db

1 910 Ft

95,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nurofen® Junior narancsízű 100 mg lágy rágókapszula

12 db

1 630 Ft

135,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

2 770 Ft

55,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Degasin® lágy kapszula

32 db

1 950 Ft

60,9 Ft/db
Gyógyászati segédeszköz*

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 060 Ft

128,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasivin® Classic 0,5 mg/ml tartósítószermentes oldatos orrspray

10 ml

1 930 Ft

193 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 970 Ft

9,8 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Saballo Complex lágy kapszula

60 db

4 090 Ft

68,2 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Ocutears® szemcsepp

10 ml

2 300 Ft

230 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Calcium-D-Sandoz 600 mg/400 NE pezsgőtabletta

20 db

1 750 Ft

87,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran megfázásra és köhögésre kemény kapszula

16 db

1 720 Ft

107,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Quamatel® Mini 10 mg filmtabletta

14 db

1 220 Ft

87,1 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. októberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el