Mikor milyen mézet válasszunk?

2020. 02. 18.
Szerző: Szimpatika
Virágzáskor a méhek gyűjtik a nektárt, és az általuk hozzáadott különböző enzimek alakítják azt mézzé. A méz egy organikusan élő anyag, ezt a kristályosodási folyamat is mutatja: a benne található gyümölcs- és szőlőcukor aránya adja ezt a természetes fizikai állapotváltozást, ami a minőséget nem befolyásolja.

Számtalan mézfajta létezik, mindegyik külön színnel, ízvilággal, állaggal és jótékony hatással rendelkezik. Nézzünk egy méz kisokost a Délity méz szakértelmével megtámogatva, mely elsajátítása után akár méz-gourmandok is lehetünk!

1. AKÁCMÉZ

A magyar akác a vidéki táj jellegzetessége, a legkiválóbb méhlegelőként tartjuk számon. Népszerűségét egyedülálló zamatos ízének, akácvirág illatának köszönheti, ezzel a legkedveltebb mézek közé tartozik. Színe kristálytiszta, enyhén sárgás, zöldes árnyalatú. Magas gyümölcscukor-tartalma miatt nehezen kristályosodik, sokáig folyékony állagú marad. Méregtelenítő és fertőtlenítő hatása mellett köhögésre ajánlják. Virágpor tartalma nagyon alacsony, ezért a pollenre érzékenyek is fogyaszthatják.

2. REPCEMÉZ

Krémes, sűrű állagú, világos színű méz. Ennek a méznek a legmagasabb a szőlőcukortatalma, ezért gyorsan kristályosodik. Remekül erősíti az immurendszert, energizáló hatása kiemelkedő. A legkevésbé savas mézfajta, enyhén lúgos kémhatású, ezért gyomorproblémák, reflux kezelésére is kiváló.

3. SELYEMFŰMÉZ

Jellegzetes magyar méz, más néven selyemkoró, vaddohány. Általában az akácerdők aljában található meg az illatos, lila virágú növény. Színe az akácétól egy árnyalattal sötétebb csak, viszont állagra sokkal sűrűbb méz. Pollentartalma elenyésző, ezért a virágporra allergiások is fogyaszthatják.

4. HÁRSMÉZ

A hársfavirágot a meghűléses és a felső légúti betegségek megelőzésére legalkalmasabb gyógynövényként tartják számon. A virágból készült méz aranysárga, de színe a gyűjtés idejétől függően változó árnyalatú lehet. Íze egyedülállóan zamatos és aromás, a hársfavirág jegyei felfedezhetőek benne.

5. VEGYES VIRÁGMÉZ

Beltartalmilag a legkiválóbb mézek közé tartozik, gyorsan kristályosodó mézfajta. Összetétele évszakonként és tájanként mindig változó, a különböző eredetű nektár vegyes virágmézzé érik.

6. GALAGONYAMÉZ

„Szívgyógyszer”. A tavasszal virágzó galagonya bokor virágáról gyűjtött méz igazi ritkaságnak számít. Megelőzi és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségeket. Íze kellemesen édes és aromás, a virág illatára emlékeztető ízjegyeket hordoz.

7. GESZTENYEMÉZ

A szelídgesztenye fa virágáról gyűjtött méz az egyik legkülönlegesebb mézfajta. Magas ásványianyag tartalmával és jellegzetes aromás ízével tűnik ki a többi méz közül. Fogyasztásával megakadályozhatjuk a trombózis kialakulását, visszértágulat mérséklésére is alkalmas.

8. ERDEI MÉZHARMAT

A méhek a nektártermelő virágok helyett száraz időszakban az erdőt látogatják és a fák levelein, rügyein található édes nedveket, a levéltetvek által kiválasztott cukrokat gyűjtik össze. Ezt nevezzük a mézharmatnak, édesharmatnak. Magas ásványi anyag tartalmának köszönhetően a legjobb immunerősítő méz. Az erdei mézharmat nagyon sötét színével, sűrű állagával, egyedülálló ízével és értékes gyógyhatásaival tűnik ki a többi méztípus közül. Ebbe a típusba tartozik a fenyőméz is. Igazi csemegének számít, ízük nagyon különleges, fogyasztásuk önmagában is élvezetet nyújt.

Mézzel süthetünk, főzhetünk, használható házi szépségápolás alapanyagaként, és mindennapi édes-mézes egészségmegőrző rutinná válhat, ha egy kis gyömbért leforrázunk reggelente, felöntjük langyos vízzel, bele teszünk hársmézet, néhány kasvirágcseppet és citromkarikát.

 

Forrás: Marie Claire

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!