A boldog partner a demencia megelőzésében is segít

Szerző: Szimpatika
Az optimista, boldog ember társa egészségének is használ; ahogy együtt öregszenek, az Alzheimer-kór és a demencia jelentős kockázati tényezőit tarthatják távol maguktól.

 

A Journal of Personality című szaklapban ismertetett vizsgálatban csaknem 4500 heteroszexuális párt követtek legfeljebb nyolc éven át egy nagyobb tanulmány keretében, mely az egészség és a nyugdíjas kor összefüggéseit elemezte. Azt találták, hogy összefüggés lehet az optimista partnerrel való együttélés és a kognitív képességek gyengülésének megelőzése között az otthoni egészségesebb életvitel miatt.

„Értelmezhető ez úgy, hogy az optimista adja a példát, a partnere pedig követi. Ugyan vannak kutatások olyan emberekről, akik féltékenyek a partnerük jó tulajdonságaira, vagy olyanokról, akik kellemetlennek érzik, ha a párjuk irányítani akarja őket, de ezeket ellensúlyozzák azok az eredmények, amelyek szerint összefügg az optimizmus és a kapcsolat boldog megélése" – állapították meg.

Bár az öröklődés is szerepet játszik abban, hogy derűlátó lesz-e az ember, de van bizonyíték arra, hogy meg is lehet ezt tanulni. „Kutatások szerint az embereknek van erejük, hogy a személyiségükön változtassanak és intervenciós programok is léteznek, melyek szerint az optimizmus kialakítható" – magyarázta a kutató.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!