Mikor gyanakodjon gyermekénél pajzsmirigyzavarra?

A gyermekek indokolatlan, fogyása/hízása, hajhullása, rossz közérzete, a koncentrálás hiánya, van, hogy pajzsmirigy problémára utalhat. Milyen tünetek esetén érdemes elmenni a szerv ultrahangos vizsgálatára? Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa felsorolja a figyelemfelhívó tüneteket, melyekre a szülőknek nem árt odafigyelni.

Testsúlyváltozás

A pajzsmirigyzavarok általában nyomot hagynak az érintettek testsúlyán, ugyanis mind az alul-mind a túlműködés komoly befolyást gyakorol az anyagcsere folyamatokra, így a testsúlyra is. Természetesen a genetikának nagy szerepe van a gyermek testfelépítését illetően, ám ha normál étkezés mellett feltűnően sovány vagy túlsúlyos a gyermekünk, esetleg rövid időn belül észrevehetően változott a súlya, érdemes pajzsmirigyzavarra gyanakodni.

A testsúly változása mellett a növekedési ütem lassulása, alacsony testmagasság is figyelemfelhívó jel, melyet fontos kivizsgálatni!

Változás a hangulatában

A gyermekek gyakran szeszélyesek és hangulatuk olykor kiszámíthatatlan, ám ha gyermekünk feltűnően kedvetlen, illetve stresszes, azt okozhatja hormonzavar is, főleg akkor, ha nincs, ami indokolná a megváltozott hangulatot. A pajzsmirigy alulműködés ugyanis depressziót, letargiát okozhat, míg a túlműködés idegességet, túlzott stresszt.

Hasmenés, székrekedés

Székrekedést legtöbbször a kevés folyadékfogyasztás, valamint az olyan hasfogó ételek váltják ki, mint a csokoládé, a kakaó, sok krumpli vagy rizs. Hasmenés, lágy széklet esetén pedig a legtöbben - jogosan- valamilyen fertőzésre, esetleg ételmérgezésre gondolnak, így első körben diétáztatják gyermeküket, illetve a gyermek háziorvoshoz fordulnak. Amennyiben egyik eset sem áll fenn, javasolt ellenőriztetni a pajzsmirigy funkciókat, mivel annak zavarai is okozhatnak hasonló panaszokat.

Álmosság, álmatlanság

A pajzsmirigyzavarokkal járó hangulat az alvási szokásokra is rányomhatja a bélyegét. Az alulműködés fáradtságot, aluszékonyságot eredményezhet, míg a túlműködés álmatlanságot. Mindkét probléma negatívan befolyásolja a mindennapokat, ugyanis koncentrációs nehézségeket okozhat, ami kihathat a gyerek iskolai teljesítményére is.

Lányoknál menstruációs zavar

Az első menstruációk még igen rendszertelenek lehetnek, ám ha a gyermekének már beállt a vérzése, de az utóbbi időben rendszertelenné vált, úgy azt nőgyógyászati problémákon kívül pajzsmirigy elégtelenség is okozhatja. A betegség befolyásolja a ugyanis a prolaktin termelést, az FHS/LH mennyiségét, ráadásul ösztrogéndominanciához is vezethet.

Ne csak a TSH-t vegye figyelembe

A legtöbben, amikor ellenőriztetik a pajzsmirigy funkciókat, egyedül a TSH értéket nézetik, pedig a teljes képhez szükség van a T3, T4, ATPO szintjére is, sőt, az ún. rT3 (reverz T3) mennyiségét is érdemes megvizsgálni, hiszen annak nagyobb szintje esetén a TSH szintje normál tartományon belül mozog, ám ugyanúgy tüneteket okoz- mondja dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa, aki hozzátette, hogy eltérés esetén UH-os vizsgálatra is szükség van, hogy ki lehessen zárni a strúma, illetve a göbök fennállását is.

 

Forrás: Budai Endokrinközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!