8 egyszerű lépés a magány legyőzésére

Szerző: Szimpatika
Képzeljük el, hogy most költöztünk egy új városba, ahol még senkit sem ismerünk. Vagy éppen gyermekünk születik, ám a korábbi barátaink, ismerőseink jelenleg teljesen más életszakaszban járnak, és elmaradnak a régi találkozók. És az is előfordulhat, hogy rengeteg barátunk van, mégis úgy érezzük, senkihez sem kapcsolódunk igazán mélyen. Az élete egy pontján mindenki megtapasztalja a magány érzését. A krónikus magányosság érzete azonban komoly egészségügyi veszélyhelyzet: könnyen depresszió kialakulásához vezet, növeli a stroke kialakulásának kockázatát, gyengíti az immunrendszert. Figyeljünk az intő jelekre, és tegyük meg a szükséges lépéseket, mielőtt eluralkodna rajtunk a tehetetlenség érzése.

1. Készítsünk listát azokról a tevékenységekről, amelyket egyedül is végezhetünk.
Ironikus, de ha úgy próbáljuk kúrálni a magányt, hogy emberekkel vesszük magunkat körül, rövid távon ugyan megszűnik a kellemetlen érzet, ám amint ismét egyedül maradunk, ránktörhet a szorongás az egyedüllét miatt. Sokkal hatásosabb a szakemberek szerint, ha olyan tevékenységekbe kezdünk, melyeket egyedül is élvezhetünk. Kirakózás, horgolás, festés, varrás. Bármibe belefoghatunk, a lényeg, hogy élvezzük, amit csinálunk. A cél ugyanis az, hogy megérezzük, egyedül is érezhetjük boldognak magunkat, nincs szükség ehhez másik emberre.

2. Egyedül lenni emberek között.
A második lépés, ha kimozdulunk. Elmehetünk múzeumba, moziba, könyvtárba, baba-mama klubba. Bárhova, ami csak érdekel. Kereshetünk kezdő fotótanfolyamot vagy sakkcsoportot, ha az érdekel. Ezúttal az a lényeg, hogy olyan emberek között legyünk, akiket eddig nem ismertünk. Teremtsünk új kapcsolatokat!

3. Írd össze, kikre számíthatsz, ha magányos vagy.
Ki az, aki jókedvre tud deríteni, ha szomorúak vagyunk? Barát, családtag, vagy éppen a könyvelőnk? Ha készítünk magunknak egy listát azokról a személyekről, akikhez bátran fordulhatunk olyankor, mikor úgy érezzük, nincs kihez szólnunk, máris oldódik a szorongás a magány miatt. Minél többen kerülnek a listánkra, annál jobb.

4. Akkor is találkozz emberekkel, ha épp semmi kedved hozzá.
Gyakori, hogy a hátunk közepére sem kívánjuk az aktuális találkozót vagy éppen hogy idegen emberekkel keljen eltöltenünk pár órát. De néha át kell lendíteni magunkat ezen a ponton, és nem szabad lemondani minden programot.

5. Önkénteskedés.
Játék a cicákkal az állatmenhelyen, kutyasétáltatás, ételosztás vagy éppen látogatás az idősek otthonába. Az önzetlenség hihetelenül kellemes érzéseket szabadít fel az emberben, így ez lehet a magány egyik legjobb ellenszere. Ráadásul új emberekkel és kisállatokkal is megismerkedhetünk, akik a világon a legboldogabbak lesznek, ha újra meglátogatjuk őket.

6. A testmozgás boldoggá tesz.
Már ezerszer és ezer helyen hallhattuk, hogy milyen előnyös hatása van a sportnak a lelki egészségre. Válasszunk olyan mozgásformát, ahol minél közelebbi kapcsolatba kerülhetünk a természettel. A mezítlábas séta a fűben vagy homokban, a víz érintése a szenzomotoros ingerlés által különösen erős hatással vannak a pszichés egyensúly megteremtésére, erősítésére.

7. Kitartó terápia.
Még ha szkeptikus is vagy a pszichoterápia hatásosságát illetően, a magány oldására már pusztán azért is jó lehet, mert van valaki, aki végighallgat és építő jellegű megjegyzéseket tesz.

8. A magány csak átmeneti állapot.
Soha ne feledkezzünk meg arról, hogy ha épp egyedül is érezzük magunkat, ez csak ideiglenes, nem tart örökké. Kötődések létrejönnek, megszakadnak, majd ismét újak keletkeznek. Csak esélyt kell adni rá.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!