Eddig ismeretlen vírust találtak Brazíliában

2020. 02. 12.
Szerző: Szimpatika
A francia Aix-Marseille Egyetem és a brazil Minas Gerais-i Állami Egyetem kutatói fedezték fel a brazil mitológia egy vízkirálynő-szerű lényéről elnevezett, amőbákat támadó vírust, ami azért különleges, mert egyáltalán nem ismerjük a genomját, a tudomány számára új génekből áll. A felfedezést tudományos folyóiratban még nem publikálták, de már megjelentették a róla szóló tanulmányt egy független weboldalon.

Az új vírus 80 nanométeres apró részekből tevődik össze, és annak ellenére, hogy az amőbákat támadja, és az ilyen vírusok általában könnyen besorolhatók valamilyen evolúciós csoportba, ezzel most meggyűlik a kutatók baja. A yaravirusnak nincs a szokásosnál nagyobb, az amőbavírusokra jellemző kapszidja (a vírus külső fehérjeburka, amely a genomját, a DNS-ből vagy RNS-ből álló genetikai anyagát veszi körbe), és komplex genomja sem, ellenben korábban nem ismert géneket tartalmaz.

Kép: Boratto et al., 2020, bioRxiv

Egészen pontosan a vírus 90 százaléka úgynevezett árvagénekből áll (orphan genes, ORFans), és mindössze 6 olyan gént találtak, ami messzi rokonságban állhat egyéb vírusokkal, de ezek alapján sem sikerült megállapítani, hogy vajon hová lehetne sorolni.

A szakértők szerint lehet, hogy ez az első példánya egy olyan amőbavírusnak, amelyet még nem ismer a tudomány, esetleg egy már korábban leírt nagyobb vírus leegyszerűsödött formája lehet.

 

Forrás: 24.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!