„Ételt csak okosan! Élelmiszerbiztonságról mindenkinek!”
Mit hol tároljunk? – Frigó kisokos
A megfelelő tárolás fontos szerepet játszik az ételek eltarthatóságában: a hideg lelassítja a veszélyes mikrobák szaporodását.
A hűtőtéren belül nem egyforma a hőmérséklet, a zöldségtároló rekesz feletti polc a leghidegebb, a legfelső polc a legkevésbé hideg, a legmelegebb a hűtőajtóban van. Az eltérő hőmérsékletek miatt a hőtő különböző részei más és más ételek tárolására a legalkalmasabbak:
A megfelelő élelmiszer-biztonsági szabályok betartásával elkerülhetőek az élelmiszer okozta megbetegedések. A nyers húst minél hamarabb dolgozzuk fel, kevés időt töltsön a hűtőtérben! Tartsuk távol más élelmiszerektől – pl. zöldségek, felvágottak, sajtok –, hogy a hús levében felszaporodott baktériumok ne okozzanak keresztszennyeződést, vagyis ne kerüljenek át más élelmiszerekre. A nyers húsokat ezért dobozokban vagy több réteg fóliazacskóban tegyük a hűtő alsó polcára. Ha pár napon belül nem használjuk fel a húsféléket, inkább fagyasszuk le. Az élelmiszereket nem szabad túlzsúfolni sem a hűtőben, mert növelheti a romlékonyságot és a keresztszennyezés veszélyét.
Élelmiszer-biztonsági tanácsok
Minden élelmiszer legyen lefedve, külön becsomagolva vagy bedobozolva.
A hűtőszekrényt hetente tisztítsuk: szódabikarbónás vagy ecetes vízzel töröljük át a polcokat és a belső oldalakat. A hűtő-szekrény fogantyújának tisztaságára is figyeljünk!
A hűtőlégtér hőmérséklete 0-5°C közé legyen beállítva, a fagyasztó hőmérséklete -18°C vagy az alatti legyen.
Nem szabad túlzsúfolni a hűtőszekrényt, ha tele van, akkor érdemes alacsonyabbra venni a hőfokot.
Fagyasztott élelmiszereket a hűtő alsó polcára téve hagyjuk felengedni egy éjszaka alatt, ne szobahőmérsékleten vagy forró vízben, mivel forró vízben a fagyasztott élelmiszer külső felületei gyorsan kiolvadnak, a bennük/rajtuk lévő baktériumok szaporodni kezdenek, gyorsan elszaporodnak a kórokozók és romlást okozó baktériumok).
Egyes élelmiszerek 3-12 hónapig tárolhatóak biztonságosan a háztartási fagyasztóban. Az eltarthatósági idő élelmiszerenként változik, ami nagyban függ a csomagolástól, a lefagyasztás szakszerűségétől és a tárolási hőmérséklettől is (minél hidegebben tároljuk, annál jobb). Az idő múlásával a fagyasztott élelmiszerek minőségében kedvezőtlen változások lépnek fel.
A gyorsan romlandó élelmiszereket mihamarabb, de legalább 2 órán belül tegyük be a hűtőszekrénybe (nagy melegben ez az idő 1 órára csökken).
Tartsuk tisztán a hűtőt, és dobjuk ki a romlott, lejárt élelmiszereket!
Az Ételt csak okosan! élelmiszerbiztonsági kampány hét éve indult. A tájékoztató anyagok internetes oldalakon, nyomtatott kiadványokban és rendezvényeken keresztül egyre szélesebb közönséghez jutnak el.
Forrás : NÉBIH
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Nem megoldás, ha a hisztiző gyerek mobilt kap a kezébe, hogy megnyugodjon
- A hasi elhízás és az egészség
- Nagy agy, gyorsabb öregedés?
- Mi van az otthoni porban, és miért számít ez?
- Hatalmas átalakuláson esik át a szervezetünk, kétszer is
- Háromdimenziós tervezéssel végeznek állkapocshelyreállító műtéteket
- Molnár Andrea: „Nem félek belevágni új dolgokba„
- A vicces szülőknek jobb a kapcsolatuk a gyermekükkel
- Vegyük fel a harcot a visszerekkel!
- Ezért hízunk, ha a tévé előtt eszünk
- Így segíthetünk gyermekünknek sikeresen visszatérni az iskolába
- Hogyan kerülhetjük el a vashiányt?
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!