Pajzsmirigyzavar - a szülés utáni hormonzavar tünetei

Szerző: Szimpatika
Forrás: Budai Endokrinközpont
Szülés után a hatalmas hormonális változások miatt furcsa tüneteket tapasztalhatnak a kismamák. Olykor azonban előfordulhat, hogy postpartum thyreoditis okozza a kellemetlen panaszokat. Dr. Békési Gábor PHD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája azokat a jeleket ismereti, melyek fennállása esetén érdemes a hormonzavarra gyanakodni.

Postpartum thyreoditis- pajzsmirigyzavar szülés után

A pajzsmirigy zavaroknak több típusuk is létezik, ám csupán kevés szó esik a szülés utáni pajzsmirigy problémáról, az ún. postpartum thyreoditis-ről. Ez lényegében szülés utáni pajzsmirigygyulladást takar, melynek során pajzsmirigy túlműködés és alulműködés is megfigyelhető. Oka, hogy a várandósság során az immunrendszer hatásfoka csökken - relatív immunsziszpenzió áll fenn-, hogy a félig testidegen magzat ki ne lökődjön. Azonban ez a szülést követően megszűnik, és az immunfolyamatok megkezdődnek, illetve fellángolnak. A probléma bárkinél felléphet, de nagyobb eséllyel alakul ki azoknál, akiknek a várandósság előtt is voltak pajzsmirigy zavarai, illetve akiknek családjában van pajzsmirigybeteg. Érdekesség, hogy az 1-es típusú cukorbetegek körében 3-szor gyakoribb, valamint azoknál, akik egyéb autoimmun betegségben szenvednek!

Az állapot szülést követően alakul ki, és általában túlműködésre utaló tünetekkel kezdődik, melyet felvált az alulműködés.

Tünetek, melyek jelezhetik a problémát

Szülés utáni depresszió, fokozott fáradtság

A szülést követő gyermekágyi időszakban az újdonsült édesanya a hormonok kegyetlen játékának áldozatává válhat, így nem meglepő, ha hangulatingadozásokkal küzdhet és ingerlékenység, fásultság lehet úrrá rajta. Mindezt tetézik a gyermek körüli teendők, az éjszakázás, a kialvatlanság. Problémára abban az esetben érdemes gyanakodni, ha ez az állapot súlyossá válik, kihat a mindennapokra, esetleg mindez akadályozza vagy nagyban megnehezíti a gyermek ellátását. Ezeken kívül célszerű orvost felkeresni akkor is, ha a panasz tartósnak bizonyul.

Heves szívdobogás

Akár enyhébb pánikrohamnak is gondolhatja a kismama a fellépő heves szívdobogást, mely jellemzően a kialakult pajzsmirigy túlműködés egyik tünete. Ekkor ugyanis a szervezet fokozott üzemmódra kapcsol, és ez a pulzuson, sőt, a vérnyomáson is meglátszik.

Hízás/fogyás

Szülés után a legtöbb nő egy jó darabig nem is mer a mérlegre állni, hiszen az eredeti súlyra való visszaállás nem megy egyik napról a másikra (már ha egyáltalán sikerül). Viszont, ha az illető nem szedett fel magára sokat a várandósság alatt és a szülés után is kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozást folytat, mégis hízik, az felveti a szülés utáni pajzsmirigygyulladás gyanúját. Ugyanez igaz az ellenkező esetre is, vagyis arra, amikor az anyukáról egyre csak olvadnak le a kilók (normál táplálkozás mellett). Ez ugyanis a pajzsmirigy túlműködés egyik jellemző tünete- mondja dr. Békési Gábor PHD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Mikor kell gyógyszer?

Az állapot az esetek többségében magától rendeződik (1-1,5 éven belül). A kezdeti szakaszban a túlműködés tüneteit kell kezelni (pl. béta-blokkolóval), alulműködéskor pedig a pajzsmirigyhormon pótlása szükséges. A probléma általában 1-1,5 év múlva spontán gyógyul, ám ha nem, akkor sajnos élethosszig kell alkalmazni a hormonpótlást.

 

Forrás: Budai Endokrinközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!