Pyt: stresszoldás dán módra

Szerző: Szimpatika
“Nem lehet lefordítani egy szóval, mit jelent a pyt. Ez sokkal inkább egy egészséges gondolkodásmód, ahogy a dánok megküzdenek a stresszel” – magyarázta Marie Helweg-Larsen pszichológia professzor. A mindennapi feszültségekre, frusztrációkra vagy hibákra adott reakció, mint amikor azzal nyugtatunk valakit, hogy ne aggódjon, mert történnek ilyen dolgok és rá se rántson. “Mikor leverünk egy poharat a konyhában, megrázzuk magunkat és azt mondjuk: pyt” – mondta a professzor.


A dán szemléletmód középpontjában az elfogadás és átértelmezés áll. Emlékeztető arra, hogy nem árt néha hátrébb lépni egy lépést és nézőpontot váltani, ahelyett, hogy túlreagálnánk a dolgokat. Ahelyett, hogy hibáztatunk valakit, esélyt kapunk arra, hogy elengedjük a problémát és továbblépjünk.

Nem mindig jó
Ám a pyt nem alkalmazható minden helyzetben. “Súlyos tévedés esetén nem célszerű azt mondani, hogy pyt” – mondta Helweg-Larsen. “És olyankor sem szabad használni ezt a szót, ha csak a felelősséget akarjuk magunkról lerázni, ahogy arra sem alkalmas, hogy ezzel vonjuk ki magunkat a tettek alól” – tette hozzá. A szakemberek szerint nem egészséges tehát túl sok területen alkalmaznunk a pytet, különösen ha komoly felelősségről van szó.


Pyt-gomb az iskolában és otthon
Néhány dán osztályteremben még pyt-gomb is van, ami segít a gyerekeknek megbirkózni a kisebb frusztrációkkal, megtanulni, hogy nem lehet minden és mindenki tökéletes. Helweg-Larsen rámutatott arra is, hogy a perfekcionizmus a szorongás és depresszió melegágya. Nem csoda, ha a felnőttek is elkezdték otthon használni a pyt-gombot, ami megnyomva mondathatja velük, hogy pyt, pyt, pyt, vagy hogy lélegezz mélyet, minden rendben lesz.

 

Forrás: Marie Claire

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!