Porszívó: vezetékes vagy vezeték nélküli a jobb?

2020. 02. 05.

5 dolog, amiben jobb a vezetékes porszívó

✓  Hatékonyság
Általánosságban a vezetékes porszívó jobban tisztít minden fajta padlóburkolatot, de különösen a szőnyegeknél nagy a különbség: jóval több port szív fel, a szőnyegek alsó szálai közül is.

✓  Ár
Már nagyon olcsón hozzájuthatunk egy vezeték nélküli porszívóhoz, a jobb modellek viszont egy árkategóriában vannak a legdrágább vezetékes porszívókkal. Porszívó körképünk azt mutatja, hogy kevesebbért lehet hozzájutni egy jobb minőségű vezetékes porszívóért, mint egy ugyanilyen hatékonyságú vezeték nélküli porszívóért.

✓  Élettartam
Tanulmányok kimutatták, hogy a vezetékes porszívók hosszabb ideig működnek meghibásodás nélkül, mint a vezeték nélküli modellek: akár 3-7 év is eltelik, hogy szerelőhöz kellene hívni.

✓  Tisztítás gyakorisága
A vezeték nélküli porszívók tartálya kisebb, átlagosan 0.7 liter, szemben a vezetékes porszívó 2.3 literjével. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy ha nagyobb lakásod és vezeték nélküli porszívód van, minden takarítás alkalmával ürítened kell a tartályt és a szűrőt is rendszeresebben kell mosnod.

✓  Zajszint
Ha nem szeretnéd megzavarni lakótársaid nyugalmát a takarításoddal, a vezetékes porszívó a jobb választás. Vannak olyan modellek, amelyek egy közepes hangerejű beszélgetés zajszintjén porszívóznak (kevesebb mint 60dB), ugyanakkor tökéletesen tisztítanak.

4 dolog, amiben a vezeték nélküli porszívó jobb

✓  könnyebb, mint a vezetékes porszívó;

✓  nem korlátozza mozgását a vezeték és a konnektortól való távolság;

✓  nehezen tisztítható helyeket is könnyen elér;

✓  kisebb méretű, így könnyebb a tárolása.

A vezeték nélküli porszívónak is sok előnyös tulajdonsága van tehát: sokkal könnyebben előkaphatod, nem kell a szekrényből üggyel-bajjal előhoznod. Nem kell emelgetni és konnektortól, konnektorig keresztülhúzni az otthonodon. Számos praktikus tartozéka van, amelyekkel könnyen elérheted és kitakaríthatod lakásod legeldugottabb sarkát, vagy akár a lépcsőházat és az autódat is.

Mikor válassz vezeték nélküli modellt?

- ha kicsi lakásodban kevés szőnyeged van;

- ha inkább gyakrabban kevesebb ideig takarítasz;

- és ha amúgy sem szeretsz egy nehezebb porszívóval takarítani.

Allergiásoknak

Fontos, hogy aki allergiás, olyan porszívót válasszon, amely a legtöbb port és pollent szívja fel, majd azt nem engedi vissza a légtérbe. Ebből a szempontból a vezeték nélküli porszívók lemaradnak vezetékes társaik mögött – kivéve a legdrágább modelleket.

 

Forrás: TVE

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!