Fújja ki rendesen!

A náthát igenis el lehet kapni, és ha nem figyelünk oda, akár középfülgyulladást is okozhat. Ezért is nagyon fontos, hogy ne vegyük félvállról a betegséget, és ha megtehetjük, maradjunk otthon pár napig. Dr. Tóth Eszter, a Duna Medical Center fül-orr-gégész szakorvosa elmondja, hogyan keveredjünk ki minél előbb a náthából, hogyan fújjunk helyesen orrot és mikor használjunk orrcseppet.

A tévhit ellenére a nátha, régiesen „meghűlés”, nem csak úgy magától jön, hanem vírus okozza, mely cseppfertőzéssel terjed, azaz köhögéssel, tüsszentéssel. Ezért javasolt náthásan kerülni a közösséget, vagy ha mégis muszáj, szájmaszkot ajánlott viselni, nem szabad kézbe tüsszenteni. Fontos, hogy minden esetben használjunk zsebkendőt!

A nátha az orrnyálkahártyák és ezzel együtt a melléküregi nyálkahártyák gyulladása. Szervezetünk jobban szereti az ideális hőmérsékletet, orrnyálkahártya esetén ez 20-21 fok. Hidegben a nyálkahártya ellenálló képessége gyengülhet, és aki naponta jár nagyobb embertömegben, tömegközlekedésen utazik, nagyobb eséllyel fertőződik meg egy tüsszentés vagy köhögés által.  A téli időszakban, amikor az orrnyálkahártya szélsőséges időjárási és hőmérsékleti ingadozásoknak van kitéve, legyengül az ellenálló képessége, és a szezonális vírusok azonnal megbetegedést okoznak.

A nátha körülbelül 1 hét alatt zajlik le, mivel vírusos, ennek kezelése mindig tüneti, tehát nem ír fel rá az orvos antibiotikumot. Klasszikus tünetei az erős vizes orrváladékozás, orrdugulás, szaglásromlás, fejfájás. Ha egy hét után a vizes nátha sárgássá, zöldessé válik, erős fejfájás, fogba sugárzó fájdalom kíséri, akkor nagy valószínűséggel már bakteriális felülfertőződésről beszélünk, ez mindenképpen szakorvosi vizsgálatot kíván.

Az orrfolyás sosem normális, azaz mindig valami megbetegedés okozza. Normálisan alap esetben is van orrváladék termelődés, de ez nem azt jelenti, hogy orrunkat naponta fújni kellene. A nyálkahártya csillószőrei a mirigyek által termelt váladékot hátrafele a garatba juttatják, amelyet, bár nem hangzik túl jól, észrevétlenül lenyelünk. A mirigyek által termelt váladék síkosít, védi a nyálkahártyát, immunanyagot tartalmaz. Minden fokozott orrfolyás viszont valami következménye: lehet az egy allergia, egy vírusos nátha, egy foglalkozási ártalom pl. faüzem, festékkel vegyszerekkel dolgozók esetében, vagy egy kónikus orrmelléküreg-gyulladás is.

Erősen ajánlott a náthával otthon maradni, mivel fertőző, és a szervezetünk is jobban reagál, gyógyul pihenés mellett. A családon belül is érdemes figyelni arra, hogy ne tüsszögjünk szabadon, hanem zsebkendőbe, és sose a kezünkbe, hiszen a cseppeket tovább adjuk kezünkön is. Javasolt szájmaszk viselése, ma már patikákban lehet kapni többfélét is.

Nagyon fontos a termelődött orrváladék leszívása, kifújása. Az egész orr-orrmelléküreg úgy van megtervezve, hogy biztosított legyen a váladék elfolyása és a szellőzés. Ha ez blokkolt, máshol is kialakulhatnak gyulladásos folyamatok. Az sem mindegy, hogyan fújjuk az orrunkat, fontos, hogy felváltva tisztítsuk ki az orrnyílásokat. Az egyik oldali orrfelet befogjuk, majd a másik oldalt erősen fújjuk, majd cserélünk. Ha nagyon dugult az orr, előtte érdemes mindenképpen lohasztó orrcseppel felszabadítani az elzáródást, hogy a váladék valóban kijusson.

Emellett megfázások és egyéb orrbetegségek esetén mindenképpen ajánlott legalább napi 1x a tengeri sós orrmosás. A tengeri só gyulladáscsökkentő és nyákoldó hatású. A sok orrfújástól kipirosodhat és kiszáradhat a bőrünk is, ezért szükség lehet ápoló orrkenőcs használatára is. Érdemes gőzölni is kicsit, ilyenkor használhatunk eukaliptusz illóolajat is, ami szintén segít megnyitni az orrot.

A piacon számtalan lohasztó orrspray és orrcsepp kapható. Dr. Tóth Eszter szerint az orrcseppek sokkal hatékonyabbak, ezt egy vizsgálat is bizonyítja, miszerint a spray formában a hatóanyag az orr elejéig jut csak el, míg az orrcsepp egészen hátra folyik. A fül-orr-gégész ezért azt javasolja, feküdjük hanyatt, a fejet kicsit oldalt fordítva cseppentsünk az egyik orrnyílásba, várjunk pár másodpercet, és a másik oldalon is végezzük el ugyanezt. A megfelelő hatóanyagú orrcsepp hatása akár 6-8 órán keresztül is tart, így elég 2x3x használni egy nap. Nem érdemes túlzásba vinni, mert az már a nyálkahártyát károsítja, orrvérzést is okozhat.

A lohasztó orrcseppeket 10-14 napnál tovább nem szabad használni, mert függőséget okoz. Vannak, akik évek óta orrcseppel alszanak el, a túlzott használat miatt sajnos ilyen esetekben már csak a műtéti megoldás segít.

Ha náthásak vagyunk, fontos a napi minimum 2 liter folyadékbevitel, főleg meleg tea fogyasztása, C-vitamin, és ha szükséges, akkor nem-szteroid gyulladáscsökkentők szedése.

Az elhanyagolt náthának komoly következményei is lehetnek, ilyen például a bakteriális orrmelléküreg gyulladás, annak minden súlyos tünetével. Ne felejtsük el, orrunkhoz nagyon közel van az agy, a szemüreg. Gennyes náthával minden esetben javasolt fül-orr-gégész szakorvos felkeresése!

Papír vagy textil zsebkendő?

A higiénia miatt a papír zsebkendőt ajánlja a szakember, ezeket egyszeri használat után ki kell dobni.

Sajnos a rosszabb minőségű papír zsebkendők és maga a nátha is az orrbemeneti bőr gyulladását, kipirosodását okozhatják. Egy ápoló orrkenőcs enyhítheti ezeket a panaszokat.

 

Forrás: Duna Medical Center

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!