Amit a koronavírusokról tudni kell

Mi a koronavírus?

A koronavírusokat először az 1960-as években azonosították, de az eredetük nem ismert. Nevüket elektronmikroszkópos képükről kapták, mivel a naphoz hasonló koronával rendelkeznek. Gyakori vírusokról van szó, a betegség általában  az egyszerű megfázáshoz hasonló, felső- és alsólégúti, esetleg bélrendszeri tünetekkel jár, az egészséges immunrendszer pedig gyorsan legyőzi. A legtöbb koronavírus ártalmatlan, néhány típusa azonban súlyos megbetegedéseket okoz, például a MERS és a SARS koronavírusok, vagy az új típusú koronavírus, amely tavaly decemberben bukkant fel a 11 milliós kínai nagyvárosban, Vuhanban. Nyugtalanító fejlemény, hogy a kínai hatóságok  közlése szerint a 2019-nCoV (új koronavírus) a SARS-szal ellentétben tünetmentesen, azaz lappangási idő alatt is képes lehet fertőzni. 

A vírusok ellen nincs gyógyszer, nem alkalmazható ellene antibiotikum, a szakemberek jelenleg az oltóanyag kifejlesztésén dolgoznak - olvasható a Semmelweis Egyetem közleményében.A legtöbb koronavírus ugyanúgy terjed, mint más megfázást okozó vírus; a fertőzött ember köhögésén, tüsszentésén keresztül, a fertőzött személy kezével, arcával való érintkezéssel vagy olyan dolgok érintésével, mint például az ajtókilincsek, amihez a fertőzött személy hozzáért. Közös étkezési eszközök, pohár stb. hazsnálatával.

Élete során legalább egyszer szinte mindenki megfertőződik koronavírussal, legnagyobb valószínűséggel fiatal gyermekként. A koronavírusok gyakoribbak ősszel és télen, de bárki, bármikor elkaphat egy koronavírus-fertőzést.

A koronavírus-fertőzés gyakori tünetei

A legtöbb koronavírus-fertőzés tünetei hasonlóak bármely más felső légúti fertőzéséhez, az orrfolyást, köhögést, torokfájást és időnként a lázat beleértve. A legtöbb esetben nem lehet tudni, hogy koronavírussal vagy egyéb megfázást okozó vírussal, például rhinovírussal van-e dolgunk. Lehet kérni laborvizsgálatokat, beleértve orr- és torokváladék-tenyésztést vagy vérvizsgálatot annak érdekében, hogy kiderítsük, a megfázást koronavírus okozta-e, de igazán nincs értelme. A teszteredmények nem változtatnak azon, hogyan kezeljük a tüneteinket, amik általában pár nap alatt elmúlnak. Ha azonban a koronavírus átterjed az alsó légutakra (a légcsőre és a tüdőre), akkor tüdőgyulladást (pneumonia) okozhat, főként az idősebb embereknél, szívbetegeknél vagy azoknál, akiknek legyengült az immunrendszerük, egyéb társbetegségük (daganat, krónikus betegség) van.

Kínai orvosok és járványügyi szakemberek a vezető orvosi folyóiratban, a Lancetben január 24-én tették közzé a fertőzés lefolyására, tüneteire és kimenetelére vonatkozó eredményeiket 41 laboratóriumilag igazolt páciens adatai alapján. A betegek nagy többségénél a fertőzés bizonyos esetekben 7 napja tartó lázzal és köhögéssel járt, vérmintáik pedig fehérvérsejtszám-csökkenést mutattak. A betegek átlagéletkora 49 év volt, és a szakemberek által közzétett esetek mindegyikében tüdőgyulladáshoz vezetett a fertőzés. A 41 betegből 22-nél légzési nehézség alakult ki, 13 beteget pedig intenzív osztályon ápoltak. A tanulmány publikálásáig a 41-ből 6 ember vesztette életét, 28 páciens pedig már elhagyhatta a kórházat. A szakemberek eredményei arra utalnak, hogy a vírus hatékonyan terjed emberek között.

Ha valakinél a hirtelen kialakuló, több napig tartó lázas állapot és a felsőlégúti panaszok mellett köhögés és nehézlégzés jelentkezik, valamint a közelmúltban ő vagy hozzátartozója járt a vírussal fertőzött országokban, az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban jelentkezhet.

Mit tehetünk a koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében?

A koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében ugyanazokat a dolgokat kell tenni, amiket az egyszerű megfázás elkerülése érdekében is tennénk:

Mossunk minél gyakrabban kezet alaposan szappannal és meleg vízzel vagy egy alkoholalapú kézfertőtlenítővel! 

Tartsuk távol a kezeinket és az ujjainkat a szemünktől, az orrunktól és a szánktól! 

Kerüljük a fertőzött személyekkel való közvetlen érintkezést!

Ne használjunk közös evőeszközöket!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn mérsékeltről magas szintűre módosította a tüdőgyulladással járó új koronavírus nemzetközi veszélyességét.

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!