Mi okozza az evészavarokat?

Ahhoz, hogy életben maradjunk, enni kell – de nem mindegy, mikor és mennyit. Az anorexia és a bulimia csak a legismertebbek a táplálkozási zavarok közül...

Anorexia

Az anorexiás emberek nagyon félnek a hízástól, a valóságnál kövérebbnek látják a saját testüket, aminek eredményeként megszállottan sokat foglalkoznak a fogyással, és veszélyes mértékben alultáplálttá válhatnak. Egy csoportjuk rendkívül szigorú diétával és gyakran túlzásba vitt sportolással igyekszik megválni a kilóktól. Másoknál előfordul, hogy időnként önhánytatással vagy hashajtókkal/vízhajtókkal igyekeznek megszabadulni a bevitt kalóriáktól.

A következő dolgok jellemzőek lehetnek az anorexiás személyre:

 – nagyon vékony testalkatú, rövid idő alatt nagy súlyt adott le;

 – megszállottan foglalkozik a testsúlyával, a fogyással, az étkezéssel;

 – megméri az ételeket, felosztja az adagokat;

 – állandóan számolja a kalóriákat;

 – csak bizonyos típusú ételeket eszik (pl. kerüli a cukrot, szénhidrátot, húst);

 – kövérnek látja magát;

 – kerüli a társasági eseményeket, főleg azokat, ahol étkezés is van;

 – rengeteget edz;

 – fontos számára, hogy tökéletesen teljesítsen;

 – lehangoltnak, szomorúnak tűnik.

Bulimia

A bulimiával küzdők, hasonlóan az anorexiával élőkhöz, nagyon sokat foglalkoznak a testükkel és az étkezéssel. Náluk rendszeresen fordulnak elő falásrohamok, amelyek során az étkezés feletti kontrollt elveszítve – általában titokban – nagy mennyiségű táplálékot (gyakran gyorskaját) visznek be rövid idő alatt a szervezetükbe. A falásrohamokat erős bűntudat követi, majd hánytatással/hashajtóval próbálnak megszabadulni a bevitt ételtől. Az anorexiás emberekkel ellentétben a bulimiával élők általában normál testalkatúak vagy enyhén túlsúlyosak.

A bulimiás személyre jellemző:

 – nagyon fél a hízástól;

 – elégedetlen a testével, az alakjával;

 – étkezések után szinte azonnal kimegy a mosdóba;

 – általában diétás ételeket eszik (kivéve a falásrohamok alatt);

 – gyakran vásárol hashajtókat, vízhajtókat;

 – az ideje jelentős részét edzéssel tölti, hogy ledolgozza a bevitt kalóriákat;

 – kerüli a társasági eseményeket, főként azokat, amelyek étkezéssel járnak együtt.

Falásrohamzavar (Binge Eating Disorder)

A falásrohamzavar esetében – hasonlóan a bulimihához – rövid idő alatt nagy mennyiségű ételt visz be az illető, azonban ezt nem ellensúlyozza hánytatással, hashajtózással vagy fokozott sportolással. Az ilyen emberek egy idő után gyakran túlsúllyal küzdenek, és számos betegség (például cukorbetegség) kockázatának vannak kitéve.

 

Senki sem tudja biztosan megmondani, mi okozza az evészavarokat, abban azonban a legtöbben egyetértenek, hogy nem lehet egyetlen okra visszavezetni a kialakulásukat, több dolog együtt vezet az egyes zavarok megjelenéséhez.

Gyakran kamaszkorban kezdődnek a nehézségek, amikor komoly lelki változások zajlanak a gyerekekben, például egyre fontosabbá válik a saját élet fölötti kontroll, a függetlenség, középpontba kerül az önálló identitás kialakítása (azaz hogy „ki vagyok én?”) és a kapcsolatok a kortársakkal.

Ha valaki úgy érzi, hogy az élete több területét sem tudja irányítani, akkor kialakulhat az az igénye, hogy legalább az étkezéseket uralja, a táplálkozáson keresztül próbálja megélni a kontrollt, és irányítsa az életét.

Kamaszkorban sok olyan változás történik a testtel is, amelyet nehezen tudunk befolyásolni, és ez ijesztő lehet. Lányoknál például természetes jelenség, hogy a hormonális változások következtében növekszik a zsír aránya a testben, és ez sokakat szorongással tölt el. Erre erősíthetnek rá a médiából érkező tartalmak, amelyek azt sugallják, hogy a csontsovány modellek képviselik a szépséget. Nem csoda tehát, ha sok fiatalban alakul ki negatív önkép (amilyennek magukat látják), mert miközben azt élik át, hogy kezd kerekebbé válni a testük, az Instagram tele van kórosan vékony híres lányokkal és izmos, atletikus testű menő srácokkal.

Különösen veszélyeztetettek az evészavarok kialakulásának szempontjából a maximalista emberek, akiknek fontos, hogy tökéletesen teljesítsenek, és megfeleljenek a külső elvárásoknak.

Könnyebben kialakulhat táplálkozási zavar olyanoknál, akiknek a környezetében valamilyen állandó stresszforrás van jelen.

Ilyen lehet például, ha a családban nagyon gyakoriak a veszekedések, sokszor feszült a hangulat, vagy ha valakit rendszeresen piszkálnak az iskolában. Jellemző lehet, hogy a konfliktusos helyzetekben nehézséget okoz a családtagok számára az egymással való nyílt kommunikáció, akár teljesen hiányzik az egymással való beszélgetés, gondot jelent a saját érzések kifejezése és az igények megfogalmazása, képviselése.

Gyakran előfordul, hogy egy család több tagjánál is megjelenik valamilyen evészavar. Ez egyrészt arra is utalhat, hogy az ilyen típusú betegségek kialakulásában szerepet játszik a genetikai hajlam, az öröklődés. Másrészt amiatt is alakulhat így, mert ugyanaz a családi környezet veszi körül az érintetteket.

Milyen hatásai lehetnek az evészavaroknak?

Az evészavar gyakran egy segélykiáltás, valamilyen lelki probléma kifejeződése, amely komoly fizikai következményekkel járó betegséggé is alakulhat, gondot okozhat a belső szerveink működésében, és akár halálhoz is vezethet.

Anorexia (anorexia nervosa)

Ha a testzsír aránya nagyon lecsökken, a szervezet éhező üzemmódba kapcsol, a tápanyagok hiánya pedig olyan komoly változásokat okozhat, mint:

  – a vérnyomás és a pulzus csökkenése,

 – hajhullás és körömtöredezés,

 – lányoknál a menstruáció elmaradása,

 – a test sima területein szőr megjelenése,

 – koncentrációs problémák kialakulása,

 – vérszegénység,

 – duzzadt ízületek,

 – csontritkulás.

Bulimia (bulimia nervosa)

A gyakori hányás és bizonyos tápanyagok hiánya a következő problémákat okozhatja:

 – állandó gyomorfájdalom,

 – gyomor- és májkárosodás,

 – fogsorvadás (a feltörő gyomorsav miatt),

 – lányoknál a menstruáció elmaradása,

 – a szervezetben az ásványianyag-háztartás egyensúlyának felborulása, ami a szívműködés zavarát okozhatja.

A fizikai következmények mellett fontos megemlíteni, hogy az evészavarok kihatnak a lelkiállapotra és a társas kapcsolatokra is. Gyakran társul hozzájuk szorongás, depresszió vagy kényszerbetegség.

Ha valaki folyamatosan az evésre, a fogyásra, a testsúlyára gondol, akkor nagyon nehezen tud energiát szakítani másra. Nehezen koncentrál, folyton azon stresszel, hogy mennyi kalóriát vitt be, vagy eleget edzett-e, emiatt nem marad elég ideje, energiája a barátságok vagy a családi kapcsolatok ápolására. Az evészavarral küzdők nagyon könnyen elszigetelődnek, például gyakran azért nem járnak társaságba, programokra, mert attól tartanak, hogy ott majd enni kell valamit. Éppen ezért jelenthet óriási segítséget, ha a barátaik, a családtagjaik figyelnek rájuk, és támogatják őket.

 

Forrás : Yelon, Gyenge Zsuzsanna pszichológus

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!