Mi okozza a rossz leheletet?

2020. 01. 17.
A rossz lehelet nagyon gyakori probléma, amelynek számos különböző oka lehet. A hosszabb idő óta fennálló rossz lehelet általában a fogakat, ínyet és a nyelvet borító baktériumok által kibocsátott kellemetlen szagú gázok okozzák. A fogak és a nyelv között összeragadt ételmaradékok rohadni kezdenek, amelyek okozhatják a kellemetlen szagokat. Az erős ételek, mint a fokhagyma, kávé vagy a vöröshagyma fokozhatja a problémát. Tehát nagyon fontos, hogy fogait mindig helyesen és rendszeresen tisztítsa mindennap.

Ínybetegségek

A fogainkon és az ínyünkön lévő baktériumok (úgynevezett „plakk”) ínybetegségeket és fogszuvasodást okoznak. Az ínybetegség egyik figyelmeztető jele az, hogy mindig rossz a lehelete vagy rossz íz van a szájában. Amennyiben rendszeresen jár fogászati állapotfelmérésre az ínybetegségek könnyen kiszűrhetők a fogorvos által. 

Szájszárazság

Rossz leheletet bizonyos egészségügyi problémák is okozhatnak, mint a szájszárazság (xerostomia). Szájszárazság következtében a szájban kevesebb nyál termelődik, amely során a baktériumok felhalmozódnak a szájban, és ez rossz leheletet okozhat. Szájszárazságot bizonyos gyógyszerek, nyálmirigyprobléma vagy az orr helyett a szájon át történő folyamatos lélegzés is okozhatja. Az idős emberek esetén a nyáltermelés kevesebb lesz, amely által további szövődmények is kialakulhatnak. 

Egyéb betegségek

Rossz leheletet okozhat nem fogászati probléma is, mint például a különböző felsőlégúti megbetegedések, hörghurut, cukorbetegség, máj- vagy vesebetegségek egyaránt. Ha fogorvosa fogászatilag egészségesnek találja, érdemes ellátogatnia háziorvosához, hogy kiderítse mi állhat a rossz lehelet hátterében. A rossz leheletet okozhatja a dohányzás, amely több fogászati probléma mögött is állhat.

A rossz lehelet kezelési módszere 

Amennyiben rossz a lehelete az első lépés, hogy figyeljen oda a megfelelő szájhigiéniára. A mindennapos fogmosás mellett, használjon fogselymet a fogak közti baktériumok és ételmaradékok eltávolítására, illetve a szájvíz használata egyaránt fontos lehet.

Ha az otthoni megfelelő szájápolás sem hozza a megfelelő eredményt, forduljon fogorvosához. Fogorvosa a professzionális dentálhigiénés kezelés során segít eltávolítani a fogkövet és a felhalmozódott ételmaradékokat, amelyek eltávolítása után a rossz lehelet megszűnhet. Ha pedig egyéb fogászati probléma áll a rossz lehelet mögött, fogorvosa segít kezelni azt, legyen az ínybetegség vagy fogszuvasodás. 

Hogyan tehet a rossz lehelet ellen? 

Mint már említettük a rossz lehelet első számú oka a nem megfelelő szájhigiénia, így ez ellen kell tennie a rendszeres fogmosással. Érdemes feljegyeznie fogorvosa számára milyen gyógyszereket szed és naplót vezetnie az elfogyasztott ételekről, hogy könnyebb legyen megtalálni a rossz lehelet forrását. 

Mit tegyen még?

  • Ne csak reggel, hanem este is mossuk meg a fogunkat 
  • Ne felejtsük megmosni a nyelvet is
  • Látogassunk el rendszeresen fogorvosunkhoz
  • Tisztítsuk meg a fogak közötti réseket fogselyemmel vagy interdentális kefével naponta minimum egy alkalommal 
  • Használjunk szájvizet az antibakteriális fertőtlenítés miatt

Forrás: Lévai Dentál

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!