Nagytakarítás a mélyhűtőben – meddig állnak el a fagyasztott ételek?

2020. 01. 19.
Az év első hónapjában te is igyekszel rendet tartani az életteredben, azzal a reménnyel, hogy ez a jó szokás a későbbiekben is fennmarad? A következő hétvégére kiadós szortírozás ütemeztél, hogy helyet szabadíts fel az új dolgoknak, és reméled, hogy a gigantikus takarítás spirituális megtisztulással is jár?

A konyhába érve érdemes alaposan átvizsgálnod a dolgokat, csoportosítanod a bontott csomagolású azonos alapanyagokat és megszabadulnod azoktól az ételektől, amik már fogyasztásra alkalmatlanok. Könnyen lehet azonban, hogy egy fontos terület kimarad a sorból: talán már idejét sem tudod, hogy mikor tisztelted meg utoljára a mélyhűtődet azzal, hogy alaposan kipakoltad, le is olvasztottad és visszapakolásnál kiválogattad a lejárt szavatosságú termékeket.

Hajlamosak vagyunk ugyanis úgy tekinteni a fagyasztóra, mint valami feneketlen bendőjű hibernáló mágusra, amit csak tömünk, tömünk, míg végül teljesen megfeledkezünk róla, hogy mit is halmoztunk fel benne. Például ilyen megfontolásból:

 

”Akciós volt a kedvenc zöldségkeverékem, ezért vettem belőle. Három zacskóval.”

"Pár mirelit pizzának muszáj itthon lennie, zombitámadás esetére.”

"A családi ebédről marad pörköltmennyiséget képtelenség egyszerre elfogyasztani, jó lesz az még később (persze szigorúan fagyisdobozba csomagolva)."

 

Ha te is előszeretettel pakolod tele a mélyhűtődet, biztosan ismerősek ezek a gondolatok. Van azonban egy rossz hírünk: bizony, minél több időt töltenek az ételek a fagyasztóban, annál rosszabb lesz az ízük és a minőségük, sőt, ezeknek is lejár egyszer a szavatossága.

Érdemes tehát okosan raktározni: maximum két étkezésre elegendő adagokba porciózni az ételeket, az újrahasznosítható tárolókon feltüntetni a csomag tartalmát és a fagyasztás dátumát, valamint nagyjából háromhavonta nagytakarítást végezni, hogy az összes csontváz előkerüljön a (jég)szekrény mélyéről.

Húsok, halak, tengeri herkentyűk

A különböző húsok feldolgozottságtól és típustól függően más-más időtartamot bírnak a fagyasztóban. A nyers vagy főtt darált hús kb. 4 hónapig, a nyers sonka, rák és egyéb tengeri ételek kb. 6 hónapig, míg a darabolg csirke akár 9 hónapig is eláll.

Gyümölcsök

Szirup formájában akár egy teljes éven át fogyasztható, bontatlan csomagolásban 8–10 hónapig, felbontás után pedig kb. 6 hónapig őrzik meg a szavatosságukat.

Zöldségek

A nyersen fagyasztott zöldségek 3-4 hónap után már nem alkalmasak fogyasztásra, míg a főzés után mélyhűtőbe rakott társaik 10–12 hónapig is elállnak. A magas víztartalmú zölségek (pl. paradicsom) kevesebb ideig, kb. 6 hónapig bírják a fagyasztóban.

Tojás

A nyers és a főtt tojás sajnos egyáltalán nem fagyasztható étel. Feltörve viszont a sárgája és a fehérje is kb. 1 évig őrzi meg a szavatosságát a mélyhűtőben.

Kenyérfélék

A legtöbb kenyérféle és péksütemény 3–6 hónap simán bírja a fagyasztást.

Tejtermékek

A sajtok és a vaj (lágy és kemény típusok egyaránt) kb. fél évig őrzik meg a frissességüket, de a sajtkrém és hozzá hasonló készítmények például nem alkalmasak a fagyasztásra.

Készételek

A levesek, főzelékek, tészták és húsételek egyaránt fagyaszthatóak, de maximum 3-4 hónapig érdemes tárolni őket, visszafagyasztani pedig egyenesen TILOS!

Forrás: Éva Magazin, szöveg: Guttray Móni

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!