Miért is van szükség fogszabályozásra?

2020. 01. 15.
|
A fogmozgatáson kívül általában hatást gyakorolnak az állcsontok (maxilla, mandibula) fejlődésére is. Mindez úgy lehetséges, hogy ha megfelelő biológiai erő hat egy fogra megfelelő időn keresztül, az őt tartó csontban sejt átépülés indul be. A nyomott oldalon sejt leépülés és az ellenoldalon viszont felépülés tapasztalható. Így a fog elvándorol vagy fordul az erőhatásnak megfelelően. Ugyanígy a megfelelő nagyságú és irányú erőkkel az állcsontok növekedését is befolyásolni lehet, természetesen csak fejlődés közben, gyerekkorban a csontérettség befejezése előtt.

Nagyon lényeges a megfelelő nagyságú erő megválasztása, hogy a biológiai folyamatok a tervezett módon történjenek. A fogak mozgatásakor u.n. orthodonciai erőkkel dolgozunk a szájon belül (intraorálisan), ez foggyökerenként 50-100 gr-ra tehető. Az állcsontokra ennél lényegesen nagyobb ortopédiai erőkkel is hatunk, de ez a teljes fogíven keresztül vagy szájon kívüli elhorgonyzásból un. extraorális készülékek segítségével lehetséges (500-1000 gr.).

Az említett erőhatásoknál lényegesen kisebb erők, nem érik el az ingerküszöböt, és így nem indítják be a folyamatot, a lényegesen nagyobb erő viszont szövet elhalásához vezet, ami nem kívánatos, káros következmény lenne.

Miért és mikor van szükség fogszabályozásra?

Először is meg kell említeni a különböző fejlődési rendellenességeket, mint a fogszabályozó tevékenység lényeges területeit. Ezek különböző az arckoponyát és a fogakat érintő anomáliák lehetnek. Kezdve az egyszerű fognövekedési hibáktól, mint a foghiány (aplasia) vagy számfeletti fogak megjelenése, egészen a különböző súlyosságú ajak és szájpadhasadékosokig, melyek gyakran torzítják, a kemény és lágy szájpadot egyaránt és okoznak ezzel szabálytalan fognövekedést.

Szerencsére azonban a fejlődési rendellenességek megjelenése relatíve ritka ( 1 % alatt), úgyhogy a fogszabályozó esetek legnagyobb százalékát ép fejlődésű páciensek adják, ahol a fogkészlet és az állcsontok ill. az alsó és felső állcsont egymáshoz viszonyítva aránytalanok, vagy helyzetük nem megfelelő. Ennek okai lehetnek öröklöttek és szerzettek.

Öröklött okok:

A fogak méretét és alakját szinte abszolút, a koponyaalap és az arccsontok méretét pedig szűk korlátok között meghatározza öröklött fejlődési programjuk.

A genetikai okok és öröklődési törvények, valamint a lakosság kevert etnológiai összetétele miatt gyakoriak az aránytalanságok.

Amennyiben viszont a fogak és arccsontok méretük vagy alakjuk tekintetében aránytalanok, sem morfológiailag, sem funkcionálisan nem tudnak tökéletes szerkezetté rendeződni, és ez a későbbiekben sok egyéb fogászati probléma forrásává válik.

Szerzett okok:

Azokban az esetekben is, melyekben az adott genetikai alapokon, zavartalan fejlődés esetén lehetséges lenne ép arcszerkezet kialakulása, zavaró tényező gyakran felborítják a fejlődés normális menetét, és aránytalanságokat teremtenek. (korai szuvasodás, fogvesztés, trauma)

Működési un. funkcionális zavarok is gyakran játszanak szerepet a fejlődés kedvezőtlenné válásában. Ilyenek pl. a szájlégzés, rossz atipusos nyelés, sokáig megtartott ujjszopás.

Fogszabályozás tulajdonképpen minden életkorban lehetséges amíg fogak vannak, de mivel fontos prevenciós megelőző funkciója van a fogak és az őket tartó csont állomány betegségei szempontjából, és az optimális az, ha még a csontok növekedésébe is be lehet avatkozni. Ugyanakkor bizonyos szellemi érettséget már a gyermeknek el kell érnie, hogy együttműködjön a kezelés folyamán. Az optimális életkor a fogszabályozó kezelésekhez az un. vegyesfogazattól a csontérettség bekövetkezte utáni évekig tart kb. 8-10 éves kortól 16-18 éves korig.

Maga a kezelés átlagosan 2 évig tart.

Forrás: Heim Pál Gyermekkórház

A nyitólapról ajánljuk

Júniusi akció

Béres CalciviD 7 filmtabletta

60 db

2 810 Ft

46,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Béres Porcerő Forte filmtabletta

60 + 60 db

6 590 Ft

54,9 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Baldivian® Night bevont tabletta

30 db

1 980 Ft

66 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox® fogínygél gyermekeknek

10 g

1 770 Ft

177 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Proliver tabletta

30 db

1 260 Ft

42 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

4 440 Ft

148 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

150 g

4 380 Ft

29,2 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exoderil® 10 mg/g krém

30 g

2 380 Ft

79,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Visine® Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 800 Ft

120 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rhinospray Plus 1,265 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

2 070 Ft

207 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apetister junior Málna-feketeribizli ízű oldat

100 ml

1 660 Ft

16,6 Ft/ml
Étrend-kiegészítő készítmény**

Saballo Complex lágy kapszula

60 db

4 050 Ft

67,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Jiangzhi Tongshu San Forte Szűztea kapszula

80 db

2 250 Ft

28,1 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

30 db

1 780 Ft

59,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Curiosa® sebkezelő gél

15 g

1 430 Ft

95,3 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Kitonail® 80 mg/g gyógyszeres körömlakk

3,3 ml

4 995 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

NeoMagnizum keringés tabletta

50 db

2 190 Ft

43,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 025 Ft

126,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem® krém

125 g

2 230 Ft

17,8 Ft/g
Kozmetikum
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. júniusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el