Csúnya, de finom és egészséges és...
A fekete retket a népi gyógyászat az emésztés elősegítésére, fertőzések ellen, pestis és tüdőbaj orvoslására, csúz és álmatlanság gyógyítására, skorpiócsípés semlegesítésére használta. Köhögés elleni csodaszerként is nagyon elterjedt, a nagymamától valószínűleg mindenki hallotta: a tetejét le kell vágni, a belsejét kikaparni, mézet önteni bele, majd a keletkező levet ki kell kanalazni.
Természetgyógyászok szerint különösen esti fogyasztása jó hatású a légutak tisztulására, epekő ellen, kicsavart leve pedig különböző reumás bántalmak enyhítésére. Úgy vélik jótékonyan hat az agyműködésre is, vérkeringési zavarok megelőzésére és koleszterin-szint csökkentésére is alkalmazható.
A nyers fekete retek leve olyan anyagokat tartalmaz, ami elősegíti a májban az epe termelését és annak gyors kiválasztását. Így nagyobb mennyiségű, hígabb epe termelődik, ami gátolja a kőképződést.
A retket nem hiába kedveljük a salátánkba. Egyesek szerint naponta kellene belőle fogyasztani kettőt-hármat. Ez nemcsak a test általános egészség fenntartását szolgálná, de azoknak, akik emésztési zavarokkal küzdenek jó, hiszen serkenti az emésztést. Ugyancsak az idősebb korosztály velejárója a belekben felhalmozódó szél. A retek szélhajtónak is kitűnő.
Ha megfázás következtében eldugulnak a légutak, nagyon kellemetlen lehet, különösen a gyermekeknél. A fekete retek fogyasztása segít kitisztítani a légutakat. A gyerekeket nehéz meggyőzni olyan étel fogyasztásáról ami nekik nem „tetszik”, ilyenkor a reteklét rácsepegtethetjük valamilyen ételre és úgy is beadhatjuk. Reteksziruppal is könnyebbíthetünk az eldugult légutakon.
Tápértéke: A retek legnagyobb értéke a benne levő kén, ami a testünk fehérjét tartalmazó részében jelen van. A test maga nem tudja előállítani, táplálékból jutunk hozzá. Az ásványi sók csak szerény mennyiségben képviseltetik magukat, mégis mivel a téli vitamin- és ásvány-ínség után fogyasztjuk, a szervezet szinte teljes egészében hasznosítja azokat. Alacsony energia tartalmának köszönhetően fogyókúrás étrendekbe is kitűnően beilleszthető, nyersen és főzve is nagyon finom.
A retket, az eddigi szokásainktól eltérően, jobban is bekapcsolhatjuk az étrendünkbe. S ha egy talpalatnyi kertecskénk is van, adjunk helyet a reteknek, mert nagyon hálás csemege. Felhasználhatjuk nyersen salátákhoz, de párolhatjuk is más zöldséggel az egész növényt. Pároláshoz és a centrifugázáshoz és más esetben is az egész növényt használjuk, mert a felső része is gyógyhatású magas klorofil tartalma miatt. Általában kalcium és más ásványok is előfordulnak e növények zöld részében.
Végezetül ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy nagyon jó gyógyhatása ellenére, ne vigyük túlzásba a fogyasztását. Azok, akik gyomor vagy bélgyulladásban szenvednek, nem fogyaszthatnak nagyobb mennyiségben fekete retket, vagy reteklét.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Már az anyaméhben eldől, ha balkezesek leszünk
- Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma?
- Tévhitek, amelyek a laktózintoleranciát övezik
- Életmentő beavatkozások méhen belül
- Hamis emlékeket alakít ki az elménk
- Gördülő sportok tavasszal
- Útmutató kismamáknak a genetikai vizsgálatokhoz
- Miért nevetnek a babák?
- Evészavarok megoldókulcsa: a család
- Örökölt mintázatok: nagyszüleink, szüleink sorsát éljük tovább?
- Ábel Anita: „Azért vagyunk, hogy áttörjük a falat”
- Mentális betegségek és a bélflóra: szorosabb a kapcsolat köztük, mint hittük
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!