Ideje lenne tényleg megijedni! – Greta Thunberg könyvéről

Ég a házunk, közben mi ülünk az asztalnál és veszekszünk. Egyesek szerint nem is ég. Mások szerint nem teljesen biztos, ezért várjunk, amíg több bizonyítékunk lesz. Néhányan azt mondják, igenis ég, azonnal tennünk kell valamit. A füst egyre fojtogatóbb, a meleg elviselhetetlen: ki tudja, kijutunk-e élve? És akkor felpattan az asztaltól valaki: "tűz van!". Egyesek szerint ez botrány, hiszen még hátra van a desszert és a szivar, és nincs az az isten, hogy ők erről lemondjanak. A többiek hőbörögnek: miért pont ő beszél, hiszen az iskolában a helye, nem szaktekintélye a témának, és különben is, biztosan áll valaki a háta mögött. Néhányan viszont elkezdik kiabálni: "tűz van, ég a házunk!". Az emberiség önképe szerint az első két csoportba tartoznak a "normálisak", a harmadikba a "szélsőségesek". Törvényszerű hát, hogy egy "nem normális" kislány legyen a globális környezetvédelmi küzdelem vezéralakja. A Thunberg-Ernman család életrajzából kiderül, hogyan nőtt fel az aspergeres Greta, milyen hatalmas áldozatokat kellett vállalnia szüleinek, valamint hogyan alakult az életük és a klímavédelem ügye az elmúlt években. Reméljük, hogy - részben e könyv olvastán is - egyre többen kiáltanak majd tüzet, mielőtt még túl késő lenne.

Biztos mindenkinek van prekoncepciója a klímaválságról, az egyéni és társadalmi felelősségről, a megoldásokról, Greta Thunberg-ről, és az ÉG A HÁZUNK című könyvről. Erről az aspergeres kislányról még az is hallott, akivel elhitették, hogy a közelgő klímakatasztrófa csak liberális koholmány. Az meg, aki megpróbál felelősen gondolkodni, bizonyára kiemelt figyelemmel kíséri a Thunberg-jelenséget. De, akinek van bármilyen előzetes elképzelése a témáról és a könyvről, az most dobja félre azt, amit tud(ni vél)!

Ez a könyv más, mint amire számítottuk: több, jobb, izgalmasabb, letaglózóbb, kétségbe ejtőbb, és felemelőbb. Greta Thunberg története – a klímakatasztófára és a túlfogyasztásra való figyelemfelkeltés története – sokkal erősebb, mint amit a mainstream média és a propagandasajtó sejtet-láttat. Nem csak arról van szó, hogy egy kislány „gondolt egyet” és elkezdett tüntetni hazája parlamentje előtt.

„»Mi, emberek néha elrontunk valamit.« A svéd miniszterelnök a parlamentből közvetített egyenes adásban beszél a klímaváltozásról.
– Hazudik – kiált fel Greta, és izgatottan felpattan a kanapéról. – Hazudik!
– Tessék? – kérdem csodálkozva.
– Azt mondta, hogy mi, emberek rontottunk el valamit, de ez nem igaz. Én is ember vagyok, de én nem rontottam el semmit. Beata sem rontott el semmit, és tulajdonképpen te és apa sem.
– Hm, ebben igazad van.
– Csak azért mondja ezt, hogy mindent ugyanúgy folytassunk tovább. mert ha mindenki hibás, akkor senki sem hibás. De valaki mégiscsak hibás! Úgyhogy, amit mond, az nem igaz. Hiszen alig néhány száz vállalat felelős szinte minden üvegházhatású gáz kibocsátásáért. meg alig néhány iszonyúan gazdag ember, akik tízezer milliárdokat keresnek azon, hogy tönkreteszik az egész bolygónkat, pedig tudják jól, milyen kockázattal jár. Tehát a miniszterelnök is hazudik, ahogy mindenki más is…”

(Negyvenedik jelenet / A hazudás művészete / 93. oldal)

Aki közelről látta, vagy benne él, az tudja, hogy aspergeresekkel élni állati nehéz, ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy ezek az emberek (is!) elképesztően értékesek, olyan fokú tehetséggel rendelkez(het)nek, ami felülmúl mindent, amire a „normál ember” képes. Az aspergeresek másként, sallangoktól mentesen látják a világot, s ahogy nem nagyon képesek az iróniára, úgy nincs hajlamuk a hazugságra sem: átlátják a folyamatokat, s kimondják azt, amit látnak. Ha úgy látják jónak, nem tudnak nem-konfrontálódni. Gyakran nehezen boldogulnak a leghétköznapibb dolgokkal is.

Greta Thunberg egy ilyen kislány, ráadásul a testvére, Beata is hasonló problémákkal küzd. Az ÉG A HÁZUNK azt mutatja be, hogy mennyire nehéz, mennyi szülői odafigyelést, kompromisszumot és lemondást igényel berendezni egy (kettő) aspergeres gyerek életét.

(Persze, a magyar olvasó irigykedve olvassa a svéd család kínlódását, hiszen ott, ha kicsit döcög is, de működik az ellátó-segítő rendszer, s a szülőknek lehetőségük lehet az éhenhalás veszélye nélkül a gyerekekhez igazítani az életformájukat.)

Greta Thunberg nem egyszerű kislány, s ennek megfelelően a családja sem egyszerű, olyan mindennapos és hétköznapi harcaik vannak, amikről ennyire tisztán és őszintén nem szokás beszélni/írni. Olyan mély kétségbeeséseken jutottak túl együtt, amelyekbe bele szokás pusztulni. S a megoldhatatlannak tűnő kihívásokból egy még nagyobb kihívással szembesülve jutottak ki.

A könyv megírása elsősorban az édesanyára hárult, de átüt a sorokon, hogy ez közös munka, aminek az operaénekes anyuka „csak” krónikása. Az olvasót végigvezeti a családot érintő felismeréseken, amelyek elvezettek a bolygót és az emberiséget érintő problémák megértéséig. Sőt, egészen addig, hogy mit tehet a „kisember”, akkor, amikor a nagyok megpróbálják elaltatni a népet.

A könyvből kitűnik, hogy, ha Greta Thunberg-nek igaza van – s miért ne lenne??? – akkor az emberiséget csak egy forradalmi, mindent átformáló változás mentheti meg. És ennek a változásnak egy-két éven belül meg kell történnie, különben a mai gyerekekre kínhalál vár felnőtt korukban.

Az ÉG A HÁZUNK megdöbbentő könyv, egy családról, egy felismerésről, egy harcról, a bolygóról, az emberiségről… és végső soron rólam és rólad.

„…– Nem mindenki rontotta el a dolgokat. Csak néhányan, és annak érdekében, hogy megmenthessük a bolygónkat, harcba kell szállnunk velük, a vállalataikkal és a pénzükkel, és felelősségre kell vonnunk őket.”

 

Forrás: Librarius

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!