Vigyázz, támadnak a plusz kilók – miért hízunk télen?

Alig ér bennünket napfény, és egyes hormonok szintje is csökken a szervezetünkben – a nyomott hangulat és a vitamindús táplálkozás hiánya nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a téli időszakban kikerekedünk. Amikor kint tombolnak a mínuszok, jóval kevésbé vágyunk a szabadba, mint nyáron, így a kinti, aktív tevékenységek szóba sem jöhetnek. Marad helyettük a „bekuckózás”, ami nagyon kényelmes, ám a súlyunk szempontjából nem túl ideális, mivel ilyenkor támad az unalomból evés.

Degeszre eszed magad, a szervezet mégis éhezik

Csak kevesen mondhatják el magukról, hogy télen is egészségesen táplálkoznak, elegendő friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, a rosszul összeállított étrendnek pedig természetes velejárója a gyakori éhség, amit nyilván csillapítani kell. Pedig a testnek fontosabb a minőség, mint a mennyiség, erről azonban a legtöbben megfeledkeznek, így nem veszik magukhoz a szükséges tápanyagokat, és a szervezet „kongatni kezdi a vészharangot”, méghozzá éhség formájában. Ameddig nem kapja meg azt, amire vágyik, éhséggel jelez, egy kis odafigyeléssel azonban ki lehet szállni az ördögi körből. 

Amíg kalóriadús, de értékes tápanyagokban szegény ételeket veszünk magunkhoz, csak a bevitt kalóriák mennyiségét növeljük rohamosan, a test valódi éhségét azonban nem csillapítjuk.

Ennek fényében már nem is nehéz rájönni, mi áll a téli hízás hátterében. Pedig igazán változatos ételeket lehet készíteni télen is a szezonális, itthon termő zöldségekből – többek között sütőtökből, céklából, édesburgonyából, lila káposztából –, az édességek és rágcsálnivalók helyett pedig szerencsésebb gyümölcsöt fogyasztani: almát, körtét, gránátalmát, kivit, grépfrútot és társait.

Mi újság a mozgással?

A téli időszakban kevesebb kedvünk és erőnk van a mozgáshoz, hiszen ilyenkor egy kicsit mindannyian befelé fordulunk. Teljesen természetes az is, hogy ezekben a hónapokban többet eszünk, mint a napfényes időszakban, ráadásul ilyenkor tartalmasabb, kalóriadúsabb fogások kerülnek a tányérunkra, ezek könnyen nyomot hagyhatnak a testünkön, ha nem vigyázunk. Akik viszont rendszeresen tornáznak, egy kicsit engedékenyebbek lehetnek magukkal az étkezés terén, nyilván az észszerűség határain belül.

A másik fontos érv, amit több tudományos kísérlet is bizonyított, hogy a sport fokozza az immunrendszer működését, vagyis a betegségeket is távol tarthatják maguktól azok, akik kitartóan sportolnak. A kampányszerű edzés a motivációnknak nem igazán tesz jót: ha olykor hosszabb szüneteket iktatunk be, az újrakezdés is nehezebben megy, ha viszont minden évszakban aktívak maradunk, megspórolhatjuk magunknak ezeket a kellemetlenségeket” – mondja Vigassy Saci személyi edző.

Azt, hogy nem kell szupererő a téli hízás elkerüléséhez, a szakértő is megerősíti, ennek ellenére sokaknak meghiúsul az a terve, hogy útját állja a kilók gyarapodásának. „Aki tényleg megválogatja, hogy mit eszik, és rendszeresen mozog, biztos, hogy fogyni fog. Ha mindezek ellenére sem koronázza siker az erőfeszítéseket, akkor nagy valószínűséggel észrevétlenül vesz magához olyan ételeket, amik hátráltatják a fogyást, illetve az is gyakran előfordul, hogy nem a számára megfelelő mozgásformát választja. Ilyenkor nagy segítséget jelenthet például a táplálkozási napló bevezetése, amibe minden elfogyasztott ételt és italt be kell írni, így rövid úton kiderülhet, hol a hiba” – tanácsolja Vigassy Saci.

Nem kell hetente hétszer edzeni!

Téved, aki azt hiszi, hogy heti hét edzésre és könyörtelen diétára van szükség a látható eredményhez. Tökéletesen megfelelő, ha egy héten háromszor szánsz időt a mozgásra, mellette pedig arra is odafigyelsz, hogy mi kerüljön a tányérodra – igaz, ez utóbbit valóban szem előtt kell tartani a hét minden napján. A legjobb, ha mindezek mellett találsz olyan szabadidős programokat is, amelyek mozgásra ösztönöznek – például tévézés vagy számítógépezés helyett sétálsz egy nagyot a kutyával, korcsolyázol a barátokkal, vagy kirándulsz a téli erdőben. Ha ezeket betartod, komolyabb erőfeszítések nélkül érhetsz el látványos változást.

Persze igaz az is, hogy mindenki azonnali, szembetűnő változást szeretne, erre azonban kár hajtani:

Az igazság az, hogy a túlzottan gyors fogyás nem tesz jót a szervezetünknek és egyáltalán nem is tartós, ezért óvatosságra inteném a türelmetlenkedőket – önt tiszta vizet a pohárba Vigassy Saci. „A heti fél kilós súlyvesztés már eredményesnek tekinthető, ez azonban egy általános érték, ami valójában sok mindentől függ. Akinek például tetemesebb súlyfeleslege van, az kezdetben minden bizonnyal gyorsabb ütemben szabadul meg a kilóktól, hiszen a szervezete gyorsan reagál arra, hogy a korábbi passzív életmódot és az egészségtelen táplálkozást tudatosabbra cseréli. Annak, aki csak néhány kilót szeretne leadni, több türelemmel kell felvérteznie magát, nem véletlenül mondják, hogy az utolsó öt kilótól a legnehezebb megszabadulni.”

Forrás: nlc, szöveg: Bagaméri Viki

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!