A drog, amit mindenki szed

2019. 12. 30.
|
Az alkoholt az emberiség az ókor óta ismeri és fogyasztja. Már az ókori Egyiptomban is voltak sörfőzdék, illetve a görög és római civilizációnak komoly borkultúrája volt. Kezdetben csak az erjesztett italokat ismerte az emberiség, ilyenek pl. a sör, bor. Ezek az italok alacsony alkoholtartalommal rendelkeznek. A lepárlás megismerésével az alkohol koncentrációját növelni lehetett, így akár 20-30 % fölé is emelkedhetett az alkohol aránya az italokban.

Előállítása

Kémiailag a két legismertebb alkoholfajta az etil-alkohol és a metil-alkohol. Mindkettőt meg lehet inni, csak a metil-alkohol kis dózisban (néhány gramm) vakságot nagyobb mennyiségben halált okoz. A metil-alkoholt az iparban használják. Gyakran előfordul hogy - főleg télen - emberek halnak meg azért, mert metil-alkohollal készült úgynevezett „pancsolt” italokat fogyasztottak.

Az alkohol egy mikroszkopikus gomba ügyködésének a következtében keletkezik. A gomba bizonyos cukrokat lebont szén-dioxidra és etil-alkoholra. Érdekessége a folyamatnak, hogy 14%-os alkoholtartalom esetén a gomba "kikapcsol" és az erjedési folyamat leáll.

Ha töményebb szeszt akarunk gyártani, akkor le kell párolni a megerjedt alapanyagot. Tipikus esete ennek a pálinkafőzés, amikor 100-200 liter erjedt gyümölcsből 10-20 liter kb. 40-50 %-os pálinka keletkezik.

A desztillált szeszekre használják az égetett szeszek kifejezést is. A szó a múlt századból ered, amikor a szesz minőségét annak meggyújtásával ellenőrizték, mégpedig úgy hogy puskaport áztattak alkoholban. Ha a puskapor begyulladt, akkor legalább 50%-os volt a pálinka alkoholtartalma.

Hatása

Az alkoholtartalmú italok fogyasztásakor a felszívódás már a száj nyálkahártyáján keresztül megkezdődhet, a gyomorba érve egy része változatlan formában felszívódik a véráramba, a szer másik része a vékonybél falán keresztül kerül a szervezetbe. A véráramba bekerülve azonnal eljut az agyba, és a sejtekhez, és ott fejti ki hatását.

A hatás függ a fogyasztott alkohol mennyiségétől, a szervezet fizikai állapotától (testsúly, egészségi állapot), az elfogyasztott étel mennyiségétől, a fogyasztás rendszerességétől valamint a máj állapotától. A nagy mennyiségű, rendszeres alkoholfogyasztás a májat veszi igénybe, mivel a bevitt alkohol 90-95 százaléka itt bomlik le. A maradék egyéb módon ürül ki a szervezetből (pl. verejtékezés – ezért is van az alkoholt fogyasztó személynek jellegzetes testszaga).

A máj kb. 1-3 óra alatt bont le egy adag alkoholos italt (pl. egy korsó sör). A még lebontatlan mennyiség addig kering a vérben, míg a máj képes lesz lebontani. Állandó igénybevételnél e szervünk annyira legyengülhet, hogy súlyos következmények veszélye áll fenn (pl. májcirózis, vagy másképpen májzsugor). Tudnunk kell még azt is, hogy kb. 40-50 perc után éri el a szervezetben az alkohol a maximális koncentrációját, tehát egy üveg sör elfogyasztása után fél-egy óra múlva.

Kétféleképpen jellemezhető az alkoholista viselkedése, ami a személyiség állapotától és fejlettségétől és az elfogyasztott mennyiségtől is függ. Lehet agresszív kötözködő, vagy vidám és jókedvű (esetleg szomorú búskomor). Ha közben folytatódik az alkoholbevitel, akkor a szervezetben a koncentráció növekszik, aminek érdekes élettani és pszichikai hatásai vannak. Az egyre növekvő alkoholmennyiség más-más reakciókat vált ki.

Hozzászokás

A tartós alkoholfogyasztás függőséghez vezet. Egy átlagos ember nem növeli a rendszeres adagját, azonban a masszív italozók folyamatosan fokozzák a rendszeres adagot. Végső esetben akár injekciós tűvel is visznek be alkoholt közvetlenül a vérbe. Erre akkor van szükség, ha túl sokba kerülne a hagyományos berúgás. Erre szokták azt mondani, hogy „20 forintból is be lehet rúgni”. Az alkoholizmus végső stádiumában fokozott alkoholérzékenység alakul ki. Ekkor már a legkisebb mennyiségtől is „lefordul a székről” a beteg.

Hosszútávú hatások

Tartós alkoholizálás hatására a szervezetben visszafordíthatatlan változások következnek be. A masszív alkoholfogyasztás főképpen az ideg- és emésztőrendszert károsítja. Mivel az agysejtjeink nem képesek újratermelődni, ezért a rendszeres és nagymennyiségű alkoholfogyasztás tartós agykárosodást okoz, ami leginkább szellemi leépülésben mutatkozik meg.
Az alkohol nemcsak közvetlenül fejti ki a hatását az emésztőrendszerre, hanem az alkoholista életmódja is megváltozik. A táplálkozás és a tisztálkodás hiánya a test immunrendszerét legyengíti, így az alkoholista könnyebben betegszik meg.
Étvágytalanság, táplálkozási zavar, gyomorpanaszok jelentkeznek.

A tartós alkoholizmus erős fiziológiai és pszichikai függőséget okoz. Az elvonási tünetek: rosszullét, idegesség, nyugtalanság, zavartság remegés, görcsök, hallucinációk. Lelki függőséget is okoz az alkohol. Az alkoholisták többsége az italt hívja segítségül, ha komoly probléma elé kerül, vagy kilátástalannak tűnik a helyzete. Főként emiatt alakul ki az alkoholizmus, mivel a gyenge akarattal és kis önbecsüléssel rendelkező emberek hamar a könnyebb útnak látszó italozást választják. A lelki függőség eredménye az, hogy az alkoholizmus korai stádiumában sem képes lemondani a beteg az ivásról.

A reklámok és a filmek azt sugározzák, hogy az ivás a férfiasság és az erő szimbóluma, a főszereplő általában az asztal alá issza a többieket. Főként azokra a fiatalokra jellemző a mértéktelen ivászat, akik így próbálják szemléltetni felnőttségüket, hogy tekintélyt szerezzenek a haverok körében. Sajnos a mértéktelen mennyiségben elfogyasztott alkohol jelenti a fő problémát, mivel a tapasztalatlanság miatt az alkohol hatásai is kiszámíthatatlanok.

Fontos tudni, hogy más kábítószerrel alkalmazva a szervezetre komoly veszélyt jelent. Nem véletlen, hogy az ittasan elkövetett halálos balesetek aránya a fiatalok körében nagyon magas.

Egyéb felhasználása

Főként mint élvezeti cikk ismert, de orvosi alkalmazásai is vannak. Alacsony dózisban enyhe fájdalomcsillapító, baktériumölő hatása miatt pedig fertőtlenítésre is használják.

Februári akció

Béres Csepp Forte® belsőleges oldatos cseppek

4×30 ml

4 580 Ft

38,2 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

30 db

1 740 Ft

58 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocutears® szemcsepp

10 ml

2 300 Ft

230 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Neogranormon kenőcs

25 g

1 315 Ft

52,6 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

20×5 ml

2 400 Ft

24 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 980 Ft

99 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Kaloba® belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 770 Ft

88,5 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 990 Ft

124,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Diclac® Dolo 50 mg/g gél

100 g

2 230 Ft

22,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 375 mg kemény kapszula

50 db

2 070 Ft

41,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 970 Ft

3970 Ft/adagoló tartály
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Vita-D3 FORTE 3200 NE tabletta

60 db

1 790 Ft

29,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 560 Ft

78 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 500 Ft

35 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Ocuvite® LUTEIN forte tabletta

30 db

2 900 Ft

96,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

1 990 Ft

39,8 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Urostemol® Femina kemény kapszula

40 db

3 790 Ft

94,8 Ft/db
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 800 Ft

126,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-D-Sandoz® 600 mg/400 NE pezsgőtabletta

20 db

1 750 Ft

87,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Novo C Plus Liposzómális C-vitamin lágykapszula

60 db

3 495 Ft

58,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Robitussin ANTITUSSICUM szirup száraz köhögés enyhítésére

100 ml

1 660 Ft

16,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

***Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2020. februári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el