Karácsony nélküle...

2019. 12. 28.
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Címkék: halál  Karácsony 
Kislányként sosem tudtam, mit adjak a bátyámnak karácsonyra. Tíz évesen egyébként sincs nagy kerete az ember lányának, hogy extravagáns ajándékokkal kápráztassa el a szeretteit, a férfiaknak pedig amúgy is híresen nehéz ajándékot venni. Én mégis igyekeztem személyre szóló ötlettel előállni: minden évben vettem a bátyámnak egy csomag vaníliás karikát, egyrészt mert nagyon szerette, másrészt mert azt volt a legkönnyebb becsomagolni. Mindig úgy tett, mint akinek fogalma sincs, hogy mi van a csomagban, minden évben “nagyon meglepődött” és nagyon örült neki.

Amikor 2011 októberében meghalt, mindössze 33 évesen, iszonyú nehéz volt a karácsony nélküle. Abban az évben nem is itthon töltöttük az ünnepeket, nehéz lett volna ott karácsonyozni, ahol minden apró részletről ő jutott eszünkbe. Fel kellett ocsúdni a sokkból, és jobban figyelnünk kellett egymásra, mint korábban bármikor. Karácsonykor mindig ő fogta a kamerát, ő készítette a családi fotókat, ez attól az évtől kezdve rám hárult. Fájóan üresnek tűnt a családi ebédlőasztal úgy, hogy nem ő ült velem szemben. Előtte minden este bekopogtatott az ajtómon, hogy megkérjen, főzzek neki egy bögre teát, ha magamnak is csinálok. Ezt sokszor nyűgként éltem meg, utána pedig akármit megadtam volna érte. Az elkövetkező években is iszonyú nehéz volt nélküle, nemcsak a karácsony, hanem az év minden napja, de az idő előbb-utóbb könnyít valamennyit a terhen, és így minden december egy icipicit kevésbé volt keserű.

Most már tudunk úgy beszélni róla, hogy nincs gombóc a torkunkban, tudunk nevetni, tudunk régi karácsonyokat feleleveníteni és olyan családi videókat nézni, amiken ő is ott van.

Talán morbidnak hangzik, de az ember nemcsak a tragédiát látja és nemcsak a gyászt érzi az évek múlásával, hanem elkezdi keresni a “jót” az egyébként teljesen embertelen szituációban. Muszáj ezt tenni, ha nem akarunk belerokkanni. Így a halál már nem egy fekete csuklyás karakterként él a fantáziámban, hanem az élet részeként, és valahányszor eszembe jut, arra ösztökél, hogy a lehető legjobban és igazán éljem meg az életem minden pillanatát. Ha közeleg a bátyám születésnapja, a halála évfordulója vagy a karácsony, mindig leülök egy kis időre és elgondolkozom, hogy a hiánya mennyiben változtatta meg a hozzáállásomat az élethez. Hogy milyen lettem volna, ha még élne, és most milyen vagyok így, hogy nincs. Mennyiben különbözhet a két verzió?

Mindig arra a következtetésre jutok, hogy nagyon.

Ha bátyám még mindig élne, valószínűleg nem lennék ennyire érzékeny. Nyilván ez a traumának is köszönhető, hiszen nemcsak hogy egyik napról a másikra vesztettük el a testvéremet, de erőszakos módon, amire egyáltalán nem voltunk felkészülve. Viszont ez a fokozott érzékenység segítette elő, hogy mély empátia alakuljon ki bennem minden ember iránt, akinek hasonlóan nehéz lapokat osztott az élet.

Az empátiának köszönhetem, hogy minden évvel kicsit kevésbé vagyok cinikus és önző. Gyerekként nem értettem teljesen, amit mindenkitől hallottam: hogyan lehet olyan jó érzés adni, mikor egyszerűen imádtam ajándékokat kapni? Van annál jobb, mint mikor megkapom azt, amire annyira vágytam? Lassan, de biztosan jöttem rá, hogy igen, kapni fantasztikus, de az adás öröme mindent felül tud múlni. Ez azóta is mindig bebizonyosodik, valahányszor módomban áll jótékonykodni és önzetlenül segíteni másokon.

És az is biztos, hogy nem lennék ennyire szoros kapcsolatban az édesanyámmal. Mindig különleges kapocs volt köztünk: kései gyerek vagyok, mindig is én voltam a család szeme fénye. A közös veszteség és a trauma viszont összekovácsolt minket és nyugodt szívvel állíthatom, hogy jobban ismerjük egymást mint saját magunkat.

Összezártunk, egymás támaszaivá váltunk a nehéz pillanatokban, ez pedig felbecsülhetetlen érték számomra.

Meglehet, hogy nem tartanék ott az életben, ahol most vagyok. A bátyám értékrendje mindig is formálta a saját fejlődésemet, mivel jóval idősebb volt nálam, így egyfajta “pótapaként” is funkcionált, amíg az édesapám külföldön dolgozott. Nem voltak nagy filozofikus elképzelései az életről, de azt mindig hangsúlyozta, hogy ne hagyjam magam kihasználni, legyek határozott és karakán, és küzdjek azért, hogy elérjem a céljaimat. A vágói szárnybontogatásaim elején, mikor még csak kísérleteztem a videószerkesztéssel, ő biztatott, hogy ne hagyjam abba, mert van hozzá tehetségem. A tanácsai és biztatásai a halála után is mindig eszembe jutottak, valahányszor a helyzet úgy hozta, és ahogy lépegettem felfelé a karrierem lépcsőfokain, mindig az ő hangját hallottam a fejemben. A tudat, hogy mindig hitt bennem és büszke volt rám, sokat segített a gimnáziumi és az egyetemi évek alatt, és a mai napig hajt előre, hogy elérjem a céljaimat.

Dragomán György: Karácsonyi cukorkötözés

Dragomán György a marieclaire.hu olvasóinak jegyezte le gondolatait a karácsonyi készülődésről.

És végül: a bátyám halála segített kilépni a komfortzónámból. Nem vagyok egy vadulós típus, kifejezetten szeretem a harmóniát, a kiegyensúlyozottságot és a kényelmet, viszont a bátyám halála óta sokszor eszembe jut, hogy nem szabad elkényelmesedni, mert nem tudjuk, holnap mi fog történni. A haladáshoz és a fejlődéshez elengedhetetlen, hogy megragadjuk a mát, és ha ehhez az kell, hogy kilépjünk a kényelemből, akkor bele kell vetnünk magunkat az ismeretlenbe. A barátaim körében közismert a döntésképtelenségem, és amikor valamin hezitálok, hogy megtegyem vagy ne tegyem, mindig eszembejut, ahogy a bátyám rámszólt: “ne kínlódj már annyit”. Ilyenkor rendszerint belátom, hogy igen, az élet rövid, és inkább megteszem, amit meg kell tenni, aztán majd kiderül, mi lesz belőle. Aggódni – és kínlódni – ráérek majd akkor is, ha esetleg elbukok.

Egy szó mint száz, az elmúlt nyolc évben habár ő már nem volt mellettem, de amit adott, azt hoztam magammal, és szerintem életem végéig vinni is fogom. Segített abban, hogy az legyek, aki ma vagyok, és ezért mindig is hálás leszek neki. Ha pedig veszek egy nagy doboz vaníliás karikát a boltban, mindig elmosolyodom, és gondolatban őt is megkínálom belőle.

Forrás: Marie Claire, szöveg: Lavzi Evelin

„Tájoló” kvíz

Ha januárban kitölti Tájoló kvízünket, megnyerheti az IBUSZ retro táskáját, amit kifejezetten azoknak ajánlunk, akik bíznak abban, hogy a korlátozások után idén kinyílhat a világ, és végre becsomagolhatja mindenki az útipoggyászát!

E havi Tájoló kvízünk kérdéseire a válaszokat korábbi cikkeinkben találhatják a szimpatika.hu oldalon. A kérdések megválaszolásában segítséget nyújt az oldal tetején található keresés funkció!

Játszom » Mi ez a játék? Részletek és szabályok »

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Fertőzött:
353 276
Kórházban:
4 445
Elhunyt:
11 520
Tesztek:
2 968 743
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2021.01.19. 08:34
Januári akció

VizolS 0,21% oldatos szemcsepp

10 ml

1 899 Ft

189,9 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Centrum® Nőknek 50+ A-tól Z-ig® multivitamin

30 db

3 149 Ft

105 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Centrum® Férfiaknal 50+ A-tól Z-ig® multivitamin

30 db

3 149 Ft

105 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 249 Ft

62,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

BioCo C+Cink RETARD C-vitamin 1000 mg filmtabletta

100 db családi csomag

2 849 Ft

28,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

PAXIRASOL® 8 mg tabletta

30 db

1 349 Ft

45 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Extra belsőleges oldatos cseppek

4×30 ml

4 399 Ft

36,7 Ft/ml
Vény nélkül kapható roboráló gyógyszer

Sterillium® Gel kézfertőtlenítő gél

100 ml

1 399 Ft

14 Ft/ml
Kézfertőtlenítőszer

Acneminum tabletta

30 db

2 099 Ft

70 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 249 Ft

140,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum NEO golyócskák

30 db

6 999 Ft

233,3 Ft/db
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer jóváhagyott terápiás javallat nélkül

Zovirax Duo 50 mg/g és 10 mg/g ajakherpesz krém

2 g

2 249 Ft

1124,5 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rhinospray Plus oldatos orrspray

10 ml

2 099 Ft

209,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

2 199 Ft

110 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret belsőleges oldatos cseppek

100 ml

3 049 Ft

30,5 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Coldrex Junior por belsőleges oldathoz

10 db

2 299 Ft

229,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

20×5 ml

2 749 Ft

137,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepfen 8,75 mg szopogató tabletta

24 db

2 249 Ft

93,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flamborin® 500 mg/ml belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 099 Ft

55 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Stodal Neo szirup cseppfogó üvegbetéttel

200 ml

2 049 Ft

10,2 Ft/ml
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer jóváhagyott terápiás javallat nélkül

ACC LONG 600 mg pezsgőtabletta

10 db

2 249 Ft

224,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dorithricin erdei gyümölcs szopogató tabletta

20 db

1 849 Ft

92,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 147 Ft

24,4 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Vegnum Multi-D étrend-kiegészítő multivitamin kapszula

30 db

3 799 Ft

126,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. januári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el