Karácsony nélküle...

2019. 12. 28.
|
Címkék: halál  Karácsony 
Kislányként sosem tudtam, mit adjak a bátyámnak karácsonyra. Tíz évesen egyébként sincs nagy kerete az ember lányának, hogy extravagáns ajándékokkal kápráztassa el a szeretteit, a férfiaknak pedig amúgy is híresen nehéz ajándékot venni. Én mégis igyekeztem személyre szóló ötlettel előállni: minden évben vettem a bátyámnak egy csomag vaníliás karikát, egyrészt mert nagyon szerette, másrészt mert azt volt a legkönnyebb becsomagolni. Mindig úgy tett, mint akinek fogalma sincs, hogy mi van a csomagban, minden évben “nagyon meglepődött” és nagyon örült neki.

Amikor 2011 októberében meghalt, mindössze 33 évesen, iszonyú nehéz volt a karácsony nélküle. Abban az évben nem is itthon töltöttük az ünnepeket, nehéz lett volna ott karácsonyozni, ahol minden apró részletről ő jutott eszünkbe. Fel kellett ocsúdni a sokkból, és jobban figyelnünk kellett egymásra, mint korábban bármikor. Karácsonykor mindig ő fogta a kamerát, ő készítette a családi fotókat, ez attól az évtől kezdve rám hárult. Fájóan üresnek tűnt a családi ebédlőasztal úgy, hogy nem ő ült velem szemben. Előtte minden este bekopogtatott az ajtómon, hogy megkérjen, főzzek neki egy bögre teát, ha magamnak is csinálok. Ezt sokszor nyűgként éltem meg, utána pedig akármit megadtam volna érte. Az elkövetkező években is iszonyú nehéz volt nélküle, nemcsak a karácsony, hanem az év minden napja, de az idő előbb-utóbb könnyít valamennyit a terhen, és így minden december egy icipicit kevésbé volt keserű.

Most már tudunk úgy beszélni róla, hogy nincs gombóc a torkunkban, tudunk nevetni, tudunk régi karácsonyokat feleleveníteni és olyan családi videókat nézni, amiken ő is ott van.

Talán morbidnak hangzik, de az ember nemcsak a tragédiát látja és nemcsak a gyászt érzi az évek múlásával, hanem elkezdi keresni a “jót” az egyébként teljesen embertelen szituációban. Muszáj ezt tenni, ha nem akarunk belerokkanni. Így a halál már nem egy fekete csuklyás karakterként él a fantáziámban, hanem az élet részeként, és valahányszor eszembe jut, arra ösztökél, hogy a lehető legjobban és igazán éljem meg az életem minden pillanatát. Ha közeleg a bátyám születésnapja, a halála évfordulója vagy a karácsony, mindig leülök egy kis időre és elgondolkozom, hogy a hiánya mennyiben változtatta meg a hozzáállásomat az élethez. Hogy milyen lettem volna, ha még élne, és most milyen vagyok így, hogy nincs. Mennyiben különbözhet a két verzió?

Mindig arra a következtetésre jutok, hogy nagyon.

Ha bátyám még mindig élne, valószínűleg nem lennék ennyire érzékeny. Nyilván ez a traumának is köszönhető, hiszen nemcsak hogy egyik napról a másikra vesztettük el a testvéremet, de erőszakos módon, amire egyáltalán nem voltunk felkészülve. Viszont ez a fokozott érzékenység segítette elő, hogy mély empátia alakuljon ki bennem minden ember iránt, akinek hasonlóan nehéz lapokat osztott az élet.

Az empátiának köszönhetem, hogy minden évvel kicsit kevésbé vagyok cinikus és önző. Gyerekként nem értettem teljesen, amit mindenkitől hallottam: hogyan lehet olyan jó érzés adni, mikor egyszerűen imádtam ajándékokat kapni? Van annál jobb, mint mikor megkapom azt, amire annyira vágytam? Lassan, de biztosan jöttem rá, hogy igen, kapni fantasztikus, de az adás öröme mindent felül tud múlni. Ez azóta is mindig bebizonyosodik, valahányszor módomban áll jótékonykodni és önzetlenül segíteni másokon.

És az is biztos, hogy nem lennék ennyire szoros kapcsolatban az édesanyámmal. Mindig különleges kapocs volt köztünk: kései gyerek vagyok, mindig is én voltam a család szeme fénye. A közös veszteség és a trauma viszont összekovácsolt minket és nyugodt szívvel állíthatom, hogy jobban ismerjük egymást mint saját magunkat.

Összezártunk, egymás támaszaivá váltunk a nehéz pillanatokban, ez pedig felbecsülhetetlen érték számomra.

Meglehet, hogy nem tartanék ott az életben, ahol most vagyok. A bátyám értékrendje mindig is formálta a saját fejlődésemet, mivel jóval idősebb volt nálam, így egyfajta “pótapaként” is funkcionált, amíg az édesapám külföldön dolgozott. Nem voltak nagy filozofikus elképzelései az életről, de azt mindig hangsúlyozta, hogy ne hagyjam magam kihasználni, legyek határozott és karakán, és küzdjek azért, hogy elérjem a céljaimat. A vágói szárnybontogatásaim elején, mikor még csak kísérleteztem a videószerkesztéssel, ő biztatott, hogy ne hagyjam abba, mert van hozzá tehetségem. A tanácsai és biztatásai a halála után is mindig eszembe jutottak, valahányszor a helyzet úgy hozta, és ahogy lépegettem felfelé a karrierem lépcsőfokain, mindig az ő hangját hallottam a fejemben. A tudat, hogy mindig hitt bennem és büszke volt rám, sokat segített a gimnáziumi és az egyetemi évek alatt, és a mai napig hajt előre, hogy elérjem a céljaimat.

Dragomán György: Karácsonyi cukorkötözés

Dragomán György a marieclaire.hu olvasóinak jegyezte le gondolatait a karácsonyi készülődésről.

És végül: a bátyám halála segített kilépni a komfortzónámból. Nem vagyok egy vadulós típus, kifejezetten szeretem a harmóniát, a kiegyensúlyozottságot és a kényelmet, viszont a bátyám halála óta sokszor eszembe jut, hogy nem szabad elkényelmesedni, mert nem tudjuk, holnap mi fog történni. A haladáshoz és a fejlődéshez elengedhetetlen, hogy megragadjuk a mát, és ha ehhez az kell, hogy kilépjünk a kényelemből, akkor bele kell vetnünk magunkat az ismeretlenbe. A barátaim körében közismert a döntésképtelenségem, és amikor valamin hezitálok, hogy megtegyem vagy ne tegyem, mindig eszembejut, ahogy a bátyám rámszólt: “ne kínlódj már annyit”. Ilyenkor rendszerint belátom, hogy igen, az élet rövid, és inkább megteszem, amit meg kell tenni, aztán majd kiderül, mi lesz belőle. Aggódni – és kínlódni – ráérek majd akkor is, ha esetleg elbukok.

Egy szó mint száz, az elmúlt nyolc évben habár ő már nem volt mellettem, de amit adott, azt hoztam magammal, és szerintem életem végéig vinni is fogom. Segített abban, hogy az legyek, aki ma vagyok, és ezért mindig is hálás leszek neki. Ha pedig veszek egy nagy doboz vaníliás karikát a boltban, mindig elmosolyodom, és gondolatban őt is megkínálom belőle.

Forrás: Marie Claire, szöveg: Lavzi Evelin

#KORONAVÍRUS

Regisztrált fertőzött:
23 077
Aktív eset:
17 248
Gyógyult:
5 099
Elhunyt:
730
Karanténban:
25 017
Mintavétel:
680 335
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2020.09.26. 08:58

A nyitólapról ajánljuk

Szeptemberi akció

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

60 db

3 520 Ft

58,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Extra® belsőleges oldatos cseppek + C-vitamin Béres 50 mg tabletta

4×30 ml + 120 db

4 940 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® Forte Dolo 400 mg filmtabletta

20 db

1 960 Ft

98 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exolorfin 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

3 900 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Paranit fejtetű és serke elleni sampon + fésű

200 ml

3 190 Ft

16 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 520 Ft

760 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Natúr C-vitamin csipkebogyó kivonattal 1200 mg

80 db

2 060 Ft

25,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Kalmopyrin® 500 mg tabletta

24 db

1 380 Ft

57,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkúp

12 db

2 670 Ft

222,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dorithricin® Mentol szopogató tabletta

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Herbion® izlandi zuzmó 6 mg/ml szirup

150 ml

1 640 Ft

10,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Apetister junior málna-feketeribizli ízű oldat

100 ml

1 650 Ft

16,5 Ft/ml
Étrend-kiegészítő készítmény**

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

2 300 Ft

46 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Patikárium D3-vitamin tabletta

60 db

1 015 Ft

16,9 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Bilobil® Intense 120 mg kemény kapszula

60 db

4 880 Ft

81,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

2 080 Ft

20,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 245 Ft

26,5 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Otrivin Extra 1 mg/ml + 50 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

2 100 Ft

210 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

VizolS 0,21% oldatos szemcsepp

10 ml

1 870 Ft

187 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Normaflore belsőleges szuszpenzió

30×5 ml

3 480 Ft

116 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Centrum® Gumivitamin gyermekeknek eper/málna ízben

30 db

2 180 Ft

72,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Diclac® Dolo 50 mg/g gél

100 g

2 230 Ft

22,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Daedalon® 50 mg tabletta

10 db

1 380 Ft

138 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Smecta® 3 g por szuszpenzióhoz

10 db

1 070 Ft

107 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el