Minden, amit tudni akartál a botoxról!

2019. 12. 27.
Az arcfiatalításra, ránctalanításra széles körben alkalmazott botox egy fehérje. Justinus Kerner német orvos és költő 1818 és 1822 között a botulinium toxinra a „kolbászméreg” és „zsíros méreg” kifejezéseket használta, ugyanis ez a baktérium gyakran okozott mérgezést nem megfelelően kezelt vagy előkészített húskészítmények esetében.

Az arcfiatalításra, ránctalanításra széles körben alkalmazott botox egy fehérje. Justinus Kerner német orvos és költő 1818 és 1822 között a botulinium toxinra a „kolbászméreg” és „zsíros méreg” kifejezéseket használta, ugyanis ez a baktérium gyakran okozott mérgezést nem megfelelően kezelt vagy előkészített húskészítmények esetében. Kerner volt az első, akinek eszébe jutott a botulinium toxin lehetséges gyógyászati felhasználása. 1870-ben egy Müller nevű német orvos új szót alkotott: botulism (botulizmus), a latin botulus = kolbász szóból. 1895-ben Emile van Ermengem először izolálta a Clostridium botulinum baktériumot. 1944-ben, Edward Schantz kitenyésztette a baktériumot, és izolálta a toxint, majd a Burgens-csapat 1949-ben felfedezte, hogy a botulinum toxin blokkolja az ideg-izom közötti ingerületátvitelt.

1950-ben fedezték fel kutatók, hogy az A-típusú botulinumtoxin nevű anyag befecskendezése a túlzottan aktív izmokba csökkenti az izom aktivitását azáltal, hogy gátolja az ingerületátvitelt az ideg és az izom között. Emiatt az izom 4-6 hónapon át képtelenné válik az összehúzódásra. Az anyag azonban nem károsítja az idegvégződéseket. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet, az FDA 1989 decemberében engedélyezte a BTX-A (BOTOX) használatát 12 év feletti betegek kancsalságának és féloldali arcbénulásának kezelésére.

Kisimultak a ráncok

A botox kozmetikai hatására először a kanadai Vancouverben dolgozó házaspár, Jean Carruthers szemész és Alastair Carruthers bőrgyógyász hívta fel a figyelmet. Az orvos házaspár szemészeti betegségeket kezelt botox segítségével. Eközben észrevették, hogy a kezelés környékén a ráncok kisimulnak. Sok vizsgálat elvégzése után 2002-ben FDA engedélyezte a botulinium toxin A típusának (BOTOX Cosmetic) használatát szemöldök közötti ráncok kezelésére. Ugyancsak engedélyezték a BTX-A használatát a hónalj túlzott izzadásának csökkentésére.

„A botox injekció 2006 óta a leggyakrabban használt kozmetikai beavatkozás az Egyesült Államokban – magyarázza dr. Papp Ildikó, a Körúti Orvosi Centrum igazgató főorvosa. – A botoxot azokhoz az izmokhoz juttatjuk el, amelyek a mimikai ráncok kialakulásáért felelősek. Hatására az ideg-izom közötti ingerületátvitel gátlódik, az izomműködés gyengül, a ráncok elsimulnak. Kezelhető területek: homlok, szemöldökök közötti régió, szem és ajak körüli ráncok, nyak. Az arcfiatalítás mellett alkalmazható fokozott izzadás kezelésére hónaljban, tenyéren, talpon. Nyaki, háti izomgörcs megszüntetésében is nagyon hatékony.

A botoxkezelés viszonylag egyszerű eljárás, hiszen 15 perc alatt elvégezhető, és a beavatkozást követően a páciens akár a munkahelyére is visszatérhet. Viszont a botoxkezelés nagy gyakorlatot és szakértelmet igényel annak érdekében, hogy a lehető legjobb eredményt lehessen elérni a legkisebb kockázattal. A hatás 4-7 nap múlva alakul ki, míg maximumát 4 hét múlva éri el. Átlagosan 6 hónapig hatásos. Az eljárást korlátlanul lehet ismételni.”

A botox használata egyre inkább elfogadott izomgörcs és rendellenes izomműködés esetében, sok európai országban függőben van használatának engedélyezése, és számos tanulmány létezik a témában fejfájás (például migrén), bizonyos prosztatabetegségek, asztma, elhízás és sok egyéb más lehetséges felhasználásáról.

szerző: Ötvenentúl.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!