Behajózik a Titanic a Veszprémi Színházba

2019. 12. 13.
A Titanic tragikus történetének számos feldolgozása létezik, a szerencsétlenül járt hajón utazók sorsa több filmrendezőt is megihletett, amelyből kultikus filmek is születtek. Az ötszörös Tony-díjas musicalben szerethető, történelmileg is hiteles karakterek sorsa bontakozik ki a színpadon. Az álomhajó kálváriája megmutatja, hogy milyen szélsőségekre képes az ember, ha a legnagyobb vágyait próbálja elérni, vagy amikor veszélyhelyzetbe kerül. Hiába telt el több mint száz év a hajó útja óta, történetében mégis felfedezhetők furcsa párhuzamok a mai világgal is.

„Izgalmas számomra a visszatérés a Veszprémi Petőfi Színházba huszonkét év után, hiszen annak idején gyakorlatos színészként itt kezdődött a pályám” – mesélte az előadás rendezője, Somogyi Szilárd. „Akkor még nem gondoltam, hogy egykor majd rendezőként irányítom a színpadon folyó munkát. Külön öröm számomra, hogy olyan kollégákkal is együtt dolgozhatok, akik tanúi voltak az első szárnypróbálgatásaimnak. Nagyszerű, újbóli találkozásokat élünk át, és remélem, hogy a sok-sok emlék, amit a próbafolyamat alatt közösen felidéztünk, beépül majd az előadás bizonyos részeibe is. Boldog vagyok, mert úgy érzem, mintha el sem telt volna ez a több mint két évtized. Pontosan ott folytatjuk, ahol abbahagytuk. A Titanic megrendezése pedig óriási kihívás, mert a Veszprémi Petőfi Színház színpadára kell adaptálnom az előadást. A monumentális díszletek között több mint harminc szereplő lép majd a közönség elé. Az egyik legizgalmasabb kérdésre, hogy vajon miként fog elsüllyedni a hajó színpadon, a bemutatón fény derül, amely más lesz, mint a szegedi változat, új rendezést láthatnak a nézők.”

Nagy izgalommal várta a közös munkát a veszprémi társulattal Vágó Zsuzsi is, aki Kate McGowan, utas szerepét formálja meg az előadásban. „Mindig jó új kollégákat megismerni és ezáltal új impulzusokat kapni a színpadon. Már az olvasópróbán is éreztem, hogy a csapat nagyszerű és megtaláljuk a közös hangot. A Titanic egy szerencsés csillagzat alatt született előadás, a próbafolyamatot átlengte a szeretet és az óriási csapatmunka energiája. Az emberi kapcsolatokra és a társadalmi rétegekre fókuszáló előadás mindenki számára felejthetetlen élményt nyújt majd. Maury Yeston zenéje hol könnyeket csal a szemünkbe, hol pedig borzolja a kedélyeket és érzem, hogy itt, a Veszprémi Petőfi Színházban sem lesz ez másként” – fogalmazta meg véleményét a színésznő.

„Biztos vagyok benne, hogy bármilyen korosztályból is kérdezzük a nézőket, mindenkinek mond valamit a Titanic 1912. évi tragédiája” – vélekedett Cseh Dávid Péter, akit Jim Farell, utasként láthat majd a közönség. „Mindezt főként az 1997-es, James Cameron féle mozifilmnek köszönhetjük, de ez nem is csoda: a baleset gyakorlatilag a megtörténte pillanatától kezdőden filmvászonra kívánkozott, később pedig meghódította a színházakat is. A musical bemutatja az emberi nagyravágyásból fakadó szerencsétlenséget, és a korabeli osztálykülönbségeket, megfűszerezve egy-két szerelmi szállal. Az előadásban Jim Farellt, a mérnöki álmokat dédelgető, szegény sorból származó fiút alakítom. A musical valamennyi szereplője valós karaktereken alapul, ez újabb ízt ad hozzá a történethez. A magam részéről el sem tudom mondani, mennyi boldogságot adott a Titanic próbafolyamata. Remélem, hogy a végeredmény a nézőket is éppen olyan boldoggá teszi majd, ahogyan engem."

„A Titanicban hálás karaktert, Alice Beane utast játszom, a cserfes, másodosztályon utazó hölgyet, aki állandóan felszökik az első osztályra, és a férje mindig keresi” – nyilatkozta Varga Szilvia. „Ő is szeretne a felső tízezerhez tartozni, luxusban élni, de ebből csak bonyodalom adódik. Nagy élmény az Operettszínházas fiatalokkal együtt próbálni. Somogyi Szilárd rendezővel már korábban is találkoztunk, és nagyon örülök, hogy újra együtt dolgozhatunk. Bár sok zenés darabban játszottam, alapvetően prózai színésznőként gondolok magamra, ezért nagy kihívás részt vennem egy ilyen nagyszabású musicalben. A történetet mindenki ismeri, a zene gyönyörű, és remélem, hogy a közönség is imádni fogja” – ajánlotta a nézők figyelmébe az előadást Varga Szilvia.

„Méltó és igényes feladat a Titanic ’jéghegyét’ meghódítani a közönség örömére” – köszöntötte korábban az olvasópróbán résztvevő alkotókat és színművészeket Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója. A teátrum direktora felidézte, hogy éppen Veszprémből indult pályafutása az előadást rendező Somogyi Szilárdnak, aki most egy kicsit haza is tér a nagyszabású darab megrendezésével. A korábbi olvasópróbán az is elhangzott, hogy az óceánjáró egyetlen bizonyítottan magyar származású áldozata, Leopold Weisz Veszprémben született, feleségével a városból emigrált, így neki is emléket állít majd december 13-i, új bemutatójával a Veszprémi Petőfi Színház társulata.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!