Milyen fenyőt érdemes venned?

2019. 12. 11.
|
Címkék: Karácsony  Ünnep 

Fraser fenyőVajon megéri az utolsó percig húzni a vásárlást?

A konténeres fa nagyon rosszul tűri a fűtött lakást és a nagy hőingást, ezért több napig szoktatnod kell, mielőtt beviszed a lakásba! Fokozatosan haladj, a nagy hidegből előbb tedd a lépcsőházba, majd onnan a lakásba! Ha a lakásodban 15 foknál melegebb van, már a két ünnep között vidd ki hűvös, de fagymentes helyre! Locsold folyamatosan, majd tavasszal ültesd ki jó minőségű földbe, nem túl benapozott helyre! A fenyők – a haszonnövényekhez hasonlóan – hazánkban mezőgazdasági termelésből származnak, vagyis nem erdőből vágják ki őket, a helyükre újat ültetnek. Idehaza 1500–2000 hektáron termelnek fenyőfákat elsősorban Vas, Zala és Somogy megyében, kifejezetten olyan családi vállalkozások, amelyek karácsonyfa-termesztésre szakosodtak. Bár itthon 6-7-féle fenyőből áll össze a választék, a kereskedőknél jellemzően a három leggyakoribbat, a közönséges lucot, a Nordmannt és az ezüstfenyőt találod meg.

Utolsó pillanatban?

Sokan az utolsó pillanatra időzítik a karácsonyfa megvásárlását, egyrészt azért, mert remélik, hogy így frissen kivágott fát kaphatnak, másrészt azért, mert úgy hiszik, hogy a kétségbeesett fenyőfaárus az utolsó napokban a feléért is odaadja, csak hogy szabaduljon portékájától.

Jó, ha tudod, hogy a vágott fák kitermelése november végén, december elején történik, vagyis minden fa egy időben kerül az árusokhoz. A fenyő nem lesz élettel telibb vagy tartósabb attól, hogy a végsőkig vársz, az árusok pedig az anyagköltség és a magas területbérlési díjak miatt jellemzően szentestéig tartják az áraikat – ráadásul ki akarna a csúnyácska maradékból mazsolázni?

EzüstfenyőHonnan tudhatod, hogy a fa friss?

Mintha nyakon ragadnád, fogd meg a fenyő törzsét, és ne túl erősen, de csapd az alját a földhöz! Ha potyog róla a tűlevél, a fát valószínűleg már régen kivágták, és elveszítette nedvességtartalmát.

Finoman hajlíts meg egy ágat vagy egy tűlevelet! Ha az ág rugalmasan visszapattan, a tűlevél pedig lassan újra kiegyenesedik, valószínűleg a lakásodban is sokáig szép marad.

Hasznos

Tetőcsomagtartón összehálózva szállítsd, így elkerülheted az ágak roncsolódását. Ha kocsiba kell raknod, mindenképpen tegyél alá pokrócot, a gyanta ugyanis nem jön ki a kárpitból.

Miután hazavitted a fát, az aljából faragj le egy kicsit, csavard be nedves törülközőbe, vagy állítsd bele egy vödör vízbe! Tedd hűvös, napfénymentes helyre, erkélyre, esetleg ablak alá, és csak az utolsó pillanatban vidd a fűtött lakásba!

A fenyőt ne állítsd hőforrás, vagyis kandalló, radiátor közelébe, mert a meleg, száraz levegőtől a tűlevelek hamar száradni kezdenek. Minél párásabb a levegő, annál tovább lesz friss a fa: tegyél vizes párologtatót a lakásba!

Zöld karácsony:

Jóllehet a karácsonyra szánt fenyőket termesztik és a fák növekedésük éveiben rengeteg szén-dioxidot kötnek meg, mégiscsak kivágják őket. Hogy ökológiai lábnyomod minél kisebb legyen, csakis olyan kereskedőnél vásárolj, aki hazai termelőtől szerzi be a fát. A fenyőt akár netről is megrendelheted. Egyes oldalakon a fákról pontos leírást és fotót is találsz, sőt, olyan is van, ahol csak az általad kiválasztott fenyőt vágják ki és szállítják házhoz.

NordmannFraser fenyő

Amerikában a legnépszerűbb karácsonyfafajta, John Fraser skót botanikus fedezte fel 1700-ban az Appalache hegységben. Csakis 1500 méter fölött nő, illata kellemes, tűlevelei méregzöldek, 2,5 cm hosszúak, ágai erősek és szép szimmetrikus elosztásúak, így könnyű díszíteni, ráadásul a levele nem potyog. Minden bizonnyal ezért is választanak Fraser jegenyefenyőt évről évre a Fehér Házba. Trump biztos utálná, ha tűlevél menne a mamuszába. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös listájának 2015-ös állapota szerint veszélyeztetett növényfaj. Méterenkénti átlagár: 5000–8000 Ft körül

Cukorsüvegfenyő

„Cukifa”, mert olyan, mintha egy nagy karácsonyfát picire összezsugorítottak volna. A kifejlett példányok másfél-két méteresre is megnőnek, és kertben gyönyörűen mutatnak. Cserépben árusítják, decemberben az aluljáróktól a nagyobb bevásárlóközpontokig bárhol beszerezhető, tökéletes választás karácsonyi dekorációnak asztalra, munkahelyre, idősebbeknek, akik már nem akarnak a nagy fákkal bajlódni, de mégis szeretnének valami karácsonyit az otthonukba. Legfeljebb 10–12 napot bírnak ki károsodás nélkül fűtött lakásban, utána már felesleges kiültetni, nem marad meg. Ára: 1000–4000 Ft körül mozog a beszerzés helyétől, a mérettől függően.

Ezüstfenyő

A lucnál jóval tartósabb fa, nevét a jellegzetes, erős zöldes-ezüstös színéről kapta, melyet oltással érnek el. Évek óta vezeti a népszerűségi listát, mert dekoratív és tartós, általában szép, szimmetrikus kúp alakú, és az illata is kellemes. A természetben akár 12–15 méter magasra is megnő. Észak-Amerikából származik, és viszonylag igénytelen fajta, a szárazabb klímát és a gyengébb minőségű talajt is jól viseli, vagyis kiültetésre ideális. Méterenkénti átlagár: 4000–6000 Ft körül

Erdei és feketefenyőKaukázusi jegenyefenyő (Nordmann):

A karácsonyfák Ferrarija, igazi amerikai filmes eleganciával. Tartós, dús, színe mélyzöld. Nem potyog, a tűlevelei pedig kevésbé szúrósak, így kisgyerekes családoknak tuti választás. Nagyon népszerű, a lucnál és az ezüstfenyőnél is drágább. Sokszor tévesen normann, normand fenyő néven is emlegetik, ám a valóságban ez a fajta Alexander von Nord-mann finn természettudós után kapta a nevét. Dánia kellemes párás klímáján gyönyörűen nő, ezért a dánok a legnagyobb exportőrök – idehaza is sok helyen nem magyar, hanem Dániából származó fát árusítanak. Méterenkénti átlagár: 6000–8000 Ft körül

Erdei és feketefenyő

Az ágai általában ritkásak, felfelé nőnek, tűlevelei hosszúak, 3–15 centiméteresek. Mivel nem túl dús és csinos, így olcsó, ráadásul nem potyog. Ha halogatós fajta vagy, a feketefenyőt neked találták ki, akár húsvétig is kitart, tűlevelei úgy állnak, mintha odaragasztották volna őket. Kellemes, nem túl erős, gyantás illata van, díszíteni csak sziszegve lehet, tűlevelei ugyanis nagyon hegyesek, szúrnak, a kisebb díszek valósággal elvesznek az ágak között. Méterenkénti átlagár: 3500–5000 Ft körül

Forrás: Éva magazin

Januári akció

Centrum® My Immunity gumivitamin felnőtteknek

30 db

2 850 Ft

95 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Centrum® My Energy gumivitamin felnőtteknek

30 db

2 850 Ft

95 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Neo Citran belsőleges por felnőtteknek

14 tasak

2 580 Ft

184,3 Ft/tasak
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Forte® belsőleges oldatos cseppek

30 ml

1 550 Ft

51,7 Ft/ml
Vény nélkül kapható roboráló gyógyszer

Béres Actival Kid Gumivitamin gumitabletta

50 db

2 490 Ft

49,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 990 Ft

19,9 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Stodal® szirup

200 ml

1 740 Ft

8,7 Ft/ml
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer

Otrivin RAPID MENTOL 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 960 Ft

196 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tantum Verde® 1,5 mg/ml szájnyálkahártyán alkalmazott spray

30 ml

1 680 Ft

56 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 260 Ft

113 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Eurovit® Oliva-D 2200 NE kapszula

60 db

2 380 Ft

39,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 245 Ft

26,5 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Béres C-vitamin 500 mg filmtabletta

100 db

1 990 Ft

19,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 170 Ft

58,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum® golyócskák

10×3 adag

6 180 Ft

206 Ft/adag
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer

Magne B6® bevont tabletta

50 db

1 940 Ft

38,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

ACC® Long 600 mg pezsgőtabletta

10 db

2 100 Ft

210 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 665 Ft

8,3 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepsils® Honey and Lemon szopogató tabletta

24 db

1 720 Ft

71,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Cold Rapid 200 mg/30 mg lágy kapszula

20 db

2 030 Ft

101,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

2 280 Ft

45,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox® fogínygél gyermekeknek

10 g

1 770 Ft

177 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Coldrex® Junior por belsőleges oldathoz

10 db

1 880 Ft

188 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2020. januári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el