Milyen fenyőt érdemes venned?

2019. 12. 11.
|
Címkék: Karácsony  Ünnep 

Fraser fenyőVajon megéri az utolsó percig húzni a vásárlást?

A konténeres fa nagyon rosszul tűri a fűtött lakást és a nagy hőingást, ezért több napig szoktatnod kell, mielőtt beviszed a lakásba! Fokozatosan haladj, a nagy hidegből előbb tedd a lépcsőházba, majd onnan a lakásba! Ha a lakásodban 15 foknál melegebb van, már a két ünnep között vidd ki hűvös, de fagymentes helyre! Locsold folyamatosan, majd tavasszal ültesd ki jó minőségű földbe, nem túl benapozott helyre! A fenyők – a haszonnövényekhez hasonlóan – hazánkban mezőgazdasági termelésből származnak, vagyis nem erdőből vágják ki őket, a helyükre újat ültetnek. Idehaza 1500–2000 hektáron termelnek fenyőfákat elsősorban Vas, Zala és Somogy megyében, kifejezetten olyan családi vállalkozások, amelyek karácsonyfa-termesztésre szakosodtak. Bár itthon 6-7-féle fenyőből áll össze a választék, a kereskedőknél jellemzően a három leggyakoribbat, a közönséges lucot, a Nordmannt és az ezüstfenyőt találod meg.

Utolsó pillanatban?

Sokan az utolsó pillanatra időzítik a karácsonyfa megvásárlását, egyrészt azért, mert remélik, hogy így frissen kivágott fát kaphatnak, másrészt azért, mert úgy hiszik, hogy a kétségbeesett fenyőfaárus az utolsó napokban a feléért is odaadja, csak hogy szabaduljon portékájától.

Jó, ha tudod, hogy a vágott fák kitermelése november végén, december elején történik, vagyis minden fa egy időben kerül az árusokhoz. A fenyő nem lesz élettel telibb vagy tartósabb attól, hogy a végsőkig vársz, az árusok pedig az anyagköltség és a magas területbérlési díjak miatt jellemzően szentestéig tartják az áraikat – ráadásul ki akarna a csúnyácska maradékból mazsolázni?

EzüstfenyőHonnan tudhatod, hogy a fa friss?

Mintha nyakon ragadnád, fogd meg a fenyő törzsét, és ne túl erősen, de csapd az alját a földhöz! Ha potyog róla a tűlevél, a fát valószínűleg már régen kivágták, és elveszítette nedvességtartalmát.

Finoman hajlíts meg egy ágat vagy egy tűlevelet! Ha az ág rugalmasan visszapattan, a tűlevél pedig lassan újra kiegyenesedik, valószínűleg a lakásodban is sokáig szép marad.

Hasznos

Tetőcsomagtartón összehálózva szállítsd, így elkerülheted az ágak roncsolódását. Ha kocsiba kell raknod, mindenképpen tegyél alá pokrócot, a gyanta ugyanis nem jön ki a kárpitból.

Miután hazavitted a fát, az aljából faragj le egy kicsit, csavard be nedves törülközőbe, vagy állítsd bele egy vödör vízbe! Tedd hűvös, napfénymentes helyre, erkélyre, esetleg ablak alá, és csak az utolsó pillanatban vidd a fűtött lakásba!

A fenyőt ne állítsd hőforrás, vagyis kandalló, radiátor közelébe, mert a meleg, száraz levegőtől a tűlevelek hamar száradni kezdenek. Minél párásabb a levegő, annál tovább lesz friss a fa: tegyél vizes párologtatót a lakásba!

Zöld karácsony:

Jóllehet a karácsonyra szánt fenyőket termesztik és a fák növekedésük éveiben rengeteg szén-dioxidot kötnek meg, mégiscsak kivágják őket. Hogy ökológiai lábnyomod minél kisebb legyen, csakis olyan kereskedőnél vásárolj, aki hazai termelőtől szerzi be a fát. A fenyőt akár netről is megrendelheted. Egyes oldalakon a fákról pontos leírást és fotót is találsz, sőt, olyan is van, ahol csak az általad kiválasztott fenyőt vágják ki és szállítják házhoz.

NordmannFraser fenyő

Amerikában a legnépszerűbb karácsonyfafajta, John Fraser skót botanikus fedezte fel 1700-ban az Appalache hegységben. Csakis 1500 méter fölött nő, illata kellemes, tűlevelei méregzöldek, 2,5 cm hosszúak, ágai erősek és szép szimmetrikus elosztásúak, így könnyű díszíteni, ráadásul a levele nem potyog. Minden bizonnyal ezért is választanak Fraser jegenyefenyőt évről évre a Fehér Házba. Trump biztos utálná, ha tűlevél menne a mamuszába. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös listájának 2015-ös állapota szerint veszélyeztetett növényfaj. Méterenkénti átlagár: 5000–8000 Ft körül

Cukorsüvegfenyő

„Cukifa”, mert olyan, mintha egy nagy karácsonyfát picire összezsugorítottak volna. A kifejlett példányok másfél-két méteresre is megnőnek, és kertben gyönyörűen mutatnak. Cserépben árusítják, decemberben az aluljáróktól a nagyobb bevásárlóközpontokig bárhol beszerezhető, tökéletes választás karácsonyi dekorációnak asztalra, munkahelyre, idősebbeknek, akik már nem akarnak a nagy fákkal bajlódni, de mégis szeretnének valami karácsonyit az otthonukba. Legfeljebb 10–12 napot bírnak ki károsodás nélkül fűtött lakásban, utána már felesleges kiültetni, nem marad meg. Ára: 1000–4000 Ft körül mozog a beszerzés helyétől, a mérettől függően.

Ezüstfenyő

A lucnál jóval tartósabb fa, nevét a jellegzetes, erős zöldes-ezüstös színéről kapta, melyet oltással érnek el. Évek óta vezeti a népszerűségi listát, mert dekoratív és tartós, általában szép, szimmetrikus kúp alakú, és az illata is kellemes. A természetben akár 12–15 méter magasra is megnő. Észak-Amerikából származik, és viszonylag igénytelen fajta, a szárazabb klímát és a gyengébb minőségű talajt is jól viseli, vagyis kiültetésre ideális. Méterenkénti átlagár: 4000–6000 Ft körül

Erdei és feketefenyőKaukázusi jegenyefenyő (Nordmann):

A karácsonyfák Ferrarija, igazi amerikai filmes eleganciával. Tartós, dús, színe mélyzöld. Nem potyog, a tűlevelei pedig kevésbé szúrósak, így kisgyerekes családoknak tuti választás. Nagyon népszerű, a lucnál és az ezüstfenyőnél is drágább. Sokszor tévesen normann, normand fenyő néven is emlegetik, ám a valóságban ez a fajta Alexander von Nord-mann finn természettudós után kapta a nevét. Dánia kellemes párás klímáján gyönyörűen nő, ezért a dánok a legnagyobb exportőrök – idehaza is sok helyen nem magyar, hanem Dániából származó fát árusítanak. Méterenkénti átlagár: 6000–8000 Ft körül

Erdei és feketefenyő

Az ágai általában ritkásak, felfelé nőnek, tűlevelei hosszúak, 3–15 centiméteresek. Mivel nem túl dús és csinos, így olcsó, ráadásul nem potyog. Ha halogatós fajta vagy, a feketefenyőt neked találták ki, akár húsvétig is kitart, tűlevelei úgy állnak, mintha odaragasztották volna őket. Kellemes, nem túl erős, gyantás illata van, díszíteni csak sziszegve lehet, tűlevelei ugyanis nagyon hegyesek, szúrnak, a kisebb díszek valósággal elvesznek az ágak között. Méterenkénti átlagár: 3500–5000 Ft körül

Forrás: Éva magazin

A nyitólapról ajánljuk

Augusztusi akció

Béres Porcerő Forte filmtabletta

90 db

6 100 Ft

67,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 060 Ft

128,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Hydrominum tabletta

30 db

2 520 Ft

84 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Kaloba® belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 995 Ft

99,8 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Vibovit By Eurovit Immun gumivitamin

50 db

3 415 Ft

68,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Xilomare® 1 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

1 660 Ft

166 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Acneminum tabletta

30 db

2 060 Ft

68,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Corsodyl alkoholmentes szájöblögető oldat

300 ml

1 620 Ft

5,4 Ft/ml
Kozmetikum

Neogranormon kenőcs

25 g

1 400 Ft

56 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Szemerő Lutein Forte filmtabletta

90 db

6 530 Ft

72,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

4 400 Ft

146,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Visine® Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 800 Ft

120 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

2 040 Ft

102 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 860 Ft

38,6 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

NYDA® express fejtetvek és serkék ellen spray

50 ml

2 750 Ft

55 Ft/ml
Orvostechnikai és gyógyászati segédeszköz *

Zovirax Duo 50 mg/g és 10 mg/g ajakherpesz krém

2 g

2 080 Ft

1040 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Proliver tabletta

30 db

1 245 Ft

41,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Octenisept® 1 mg/ml + 20 mg külsőleges oldat

50 ml

2 230 Ft

44,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

4 100 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. augusztusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el