Érez-e bűntudatot a bérgyilkos?

2019. 12. 10.
|
Az ír című régóta várt és csalódást még így sem okozó, nagyívű gengszterhistóriát az igazán fanatikus és kellő víztartó képességgel rendelkező rajongók alkalmi mozivetítéseken is megnézhetik, akik viszont a kényelem érdekében a néhány mérettel kisebb képernyővel is megelégszenek, november 27-e óta a Netflixen részesülhetnek a három és fél órát felölelő élményben. Martin Scorsese mindig is szeretett tartalmas, az átlagosnál hosszabb játékidővel rendelkező óriásmozikat alkotni, ám 210 percig eleddig még ő se nagyon merészkedett. Való igaz, szerencsés időbeosztás kell ahhoz, hogy egy huzamban végigtudjuk nézni, de Az ír több részletben is nagyszerű mozgókép, és egyáltalán nem meglepő, hogy a rendező egyetlen képkockáját sem akarta a vágószoba padlóján hagyni. Jimmy Hoffa és Frank Sheeran keserédes szövetsége ugyanis részletekbe menő értekezést igényel.

Frank Sheeran (Robert De Niro) pisztolylövésektől hangos, törvénytelenségtől terhes életút után megvénülve, egy idősek otthonában ülve számol be életéről a nézőnek, aki a negyedik falat csak leheletfinoman megkocogtató retrospektív narratívának köszönhetően képzelheti magát az egykori bérgyilkost kikérdező riporternek, régi piszkokat előbányászó nyomozónak vagy akár egy szálakat elvarrni akaró családtagnak. Ám akárkik is vagyunk a mesélő számára, az nem változtat a tényeken: az ír Sheeran steakhússal kereskedett, mígnem néhány gengszter, köztük a kiterjedt kapcsolati körrel rendelkező Russell Bufalino (Joe Pesci) is megízlelte áruját. Nem telt bele sok időbe, míg kiderült, hogy Frank megbízható fickó, aki megoldóemberként is profi, így szinte szemrebbenés nélkül eresztette már első néhány áldozatába is a golyókat. Az öltönyös-nyakkendős alvilágban történő menetelése azonban szintet lépett, amikor új barátság, sőt testvériség lépett az életébe a nagy port kavaró szakszervezet-vezető, Jimmy Hoffa (Al Pacino) képében.

Martin Scorsese fiatalon is az egyik legjobb amerikai rendező volt, az utóbbi években pedig többek között arra koncentrál, hogy a leginkább védjegyévé vált, klasszikus gengszterfilm-receptjeit újraértelmezze és bebizonyítsa: a huszonegyedik században is tökéletesen megállják a helyüket. A 2013-as A Wall Street farkasa a mester Casinójának eposzi nagyságú drámáját gondolta újra jó adag pluszkomédiával. Az ír most inkább a Nagymenőkhöz nyúl vissza, hiszen a Casinóval és A Wall Street farkasával ellentétben nem egy bűnügyi birodalom felépítőjére, hanem egy kisebb, hosszú távon mégis fontos sakkfigurájára fókuszál. Ez a gyalog, vagy talán inkább futó nem más, mint Frank Sheeran, aki hosszú évtizedekig festette a falakat (agyvelővel) Jimmy Hoffa és gengszterkörnyezete szolgálatában. Scorsese a Nagymenők narratívájához hasonlóan a Sheeran által képviselt, kisemberibb, a nagykutyákat enyhe áhítattal tisztelő karaktertípus szemén át láttatja az 1960-as évek egyik legkomolyabb, a közigazgatással és a politikával is alapjaiban összefonódó bűnügyi szerveződését.

Martin Scorsese gengszterfilmjei, és általában a műfaj más nagy képviselői is a felemelkedés-tündöklés-bukás témavilágot járják körbe, és ez most sincsen másképp. Sőt mi több, amíg korábban a gengszterek számára legalább egy kis reménysugár pislákolt az alagút végén, addig ezúttal már legelső jelenetükben lóg fölöttük a Halál kaszája, hiszen a direktor minden figura bemutatásakor gondosan feliratozza annak majdani elhalálozási dátumát, és a pontos körülményeket is. Az ilyen és ehhez hasonló újító húzások mellett érezhető, és csodálatra méltó az, hogy a rendező nem szégyell tanulni, még sikerekben gazdag évtizedek után is mer új megoldások után nézni. Ezt a hozzáállást leginkább a szép hosszú snittekben rögzített, az erőszakot rendkívül hitelesen ábrázoló akciójelenetek képviselik, amelyek egyértelművé teszik, hogy Scorsese merített a Netflix irányadó trendjeiből is.

Forrás: Kultúrpart , Szöveg: Hári Dániel

A nyitólapról ajánljuk

Augusztusi akció

Béres Porcerő Forte filmtabletta

90 db

6 100 Ft

67,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 060 Ft

128,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Hydrominum tabletta

30 db

2 520 Ft

84 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Kaloba® belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 995 Ft

99,8 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Vibovit By Eurovit Immun gumivitamin

50 db

3 415 Ft

68,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Xilomare® 1 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

1 660 Ft

166 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Acneminum tabletta

30 db

2 060 Ft

68,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Corsodyl alkoholmentes szájöblögető oldat

300 ml

1 620 Ft

5,4 Ft/ml
Kozmetikum

Neogranormon kenőcs

25 g

1 400 Ft

56 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Szemerő Lutein Forte filmtabletta

90 db

6 530 Ft

72,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

4 400 Ft

146,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Visine® Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 800 Ft

120 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

2 040 Ft

102 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 860 Ft

38,6 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

NYDA® express fejtetvek és serkék ellen spray

50 ml

2 750 Ft

55 Ft/ml
Orvostechnikai és gyógyászati segédeszköz *

Zovirax Duo 50 mg/g és 10 mg/g ajakherpesz krém

2 g

2 080 Ft

1040 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Proliver tabletta

30 db

1 245 Ft

41,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Octenisept® 1 mg/ml + 20 mg külsőleges oldat

50 ml

2 230 Ft

44,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

4 100 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. augusztusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el