Korán érkezett csöppségek

2019. 12. 06.
Szerző: Ribb Péter
Magyarországon minden 12. kisbaba kis súllyal, vagy koraszülöttként jön a világra. A 2000 gramm alatt született kisgyermekeknek rendkívül gondos és azonnali intenzív ellátásra van szüksége.

Egy gyermek akkor számít koraszülöttnek, ha legalább 3 héttel a kiírt időpont előtt jön a világra, mivel a normális terhesség 37-40 hétig szokott tartani. A születési hetek alapján az éretlenség fokával összefüggésben több csoportba osztják a babákat. A nemzetközi besorolás alapján, a 32-36. héten született kisbabák az „enyhe” koraszülött kategóriába tartoznak, a 28-31. hétre születettek az alacsony gesztációs (gesztáció: Az embrió fogantatástól megszületésig tartó fejlődése) korú kategóriába, míg a 22-27. héten születettek az igen alacsony gesztációs korú vagy extrém koraszülött kategóriába.

Az általánosan elfogadott súly, amely alatt koraszülöttként tartanak valakit számon, az 2500 gramm, de az extrém vagy alacsony gesztációs időszakban született gyermekeknél az 1000-1500 gramm is gyakran előfordul. Olyan esetek is léteznek, ahol az újszülött súlya 500 és 1000 gramm között van, de ezek a gyermekek a legritkább esetben maradnak egészségesek.

Rizikófaktor

A koraszülött gyermekek 40%-nál nem tudni a pontos okát az idő előtti szülésnek, de vannak bizonyos faktorok, amelyek emelik a kockázatot, ilyenek például: nehéz anyagi és szociális körülmények, lelki problémák, stressz, nikotin és alkoholfogyasztás a terhesség időszaka alatt, a gyermek fejlődési rendellenesége, a méh vagy méhlepény betegsége, cukorbetegség, fertőzés. De az ikrek is általában több héttel a várható időpont előtt jönnek a világra.

Koraszülés jelei

Különböző jelek és panaszok hamar utalhatnak egy lehetséges korszülésre. A legszembetűnőbb ezek közül a korai fájdalmak. Habár a méh összehúzódásai az utolsó héten a legerősebbek, arra mindenképp figyelni kell, hogy ha ezek a tünetek korábban, egy hosszabb időszakon keresztül rövid időközökkel (óránként gyakrabban, mint 3 alkalommal) jelentkeznek és olyan érzésünk támad, mintha a gyermek súlya lefele nyomódna a hát alsó szakaszának fájdalma mellett, akkor valószínűleg koraszülés esete áll fenn. Érdemes minél előbb egy orvosi vizsgálattal utánajárni.

Tünetek

A koraszülött gyermekek leggyakoribb tünete az agy és a tüdő fejletlensége. A kicsiknek nehézséget okoz a testhőmérsékletük, vagy vércukorszintjük fenntartása, immunrendszerük is fejletlen. Azért, hogy az apróságok fejlődése folytatódhasson, inkubátorban kell hónapokat eltölteniük, mivel itt olyan hőmérsékletet tudnak előteremteni, amely az anyaméhben is a gyermekek komfortérzetét adja. Az egészen kicsi koraszülöttek esetében az etetést sem lehet kezdetben szájon át történő szoptatással megoldani, ezért a szükséges tápanyagokat vénásan és az anyatejet kis mennyiségekben gyomorszondán keresztül juttatják a szervezetükbe.

Szerencsére ma már ott tartunk, hogy az egész kis koraszülötteknek is nagyon-nagy része, hogyha megkapták azt az ellátást, ami kell a megszületés után és a következő hónapokban, akkor ugyanolyan egészséges babák lesznek, mint hogyha normál súllyal születtek volna.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!