Mi kerül a bőrünk alá?

Szerencsére ma már a hivatalos tetováló szalonokban szigorú higiéniai szabályokat betartva, profi művészek dolgoznak, de azért nem árt tisztában lennünk pár dologgal, ha tetoválást szeretnénk. Vannak betegségek, amelyek mellett nem szabad tetováltatni, és a tetoválás eltávolítása sem teljesen veszélytelen beavatkozás.

Mit kell tudnunk a bőrünkbe jutó anyagokról és a hogyan reagál a testünk a tetoválásokra? Ebben segít Dr. Sipos Péter, a Duna Medical center sebész szakorvosa.

Hova megy a tinta?

A tetoválás során a pigmentet a bőr felső- középső rétegébe juttatják a tetoválók. A festék pigmentek és festék összetevői, mint idegen anyag, gyulladásos reakciót váltanak ki, és ehhez hozzájárulhat toxikus, irritáló hatásuk, amely az esetek 20 %-ában viszketést, duzzanatot és elszőrtelenedést is okozhat. Nagy részét a tetoválók jól tudják kezelni, de ha sokáig fennállnak a tünetek, gyulladás, allergiás reakció vagy tumor is felléphet.

Miért fontos a higiénia?

Fontos, hogy tiszta környezetben készüljön a tetoválás, hiszen gyakran előfordultak fertőzések, melyek száma a steril technikának köszönhetően csökkent, de ennek ellenére megjelenhet a bőrön előforduló Strepto- és Staphylococcus fertőzés, ami bőrgyulladást, bőrelhalást vagy akár szepszist is okozhat. Ha a pigment a bőr felső rétegébe szivárog, az bőrburjánzást indíthat be, a nem kellő sterilitás következtében pedig hepatitis B, C, HPV és mycobacterium vagy akár HIV fertőzés is felléphet.

Mi kerül a bőrbe?

A tartós festékek legtöbbje valamilyen fémet tartalmaz, amely szabadon helyezkedik el a bőr alsóbb rétegében. A tetoválás után néhány nappal, vagy héttel később az adott bőrterületen allergiás ekcéma (kontakt dermatitis) jelentkezhet. Az is előfordulhat, hogy a festékek néhány hónappal vagy évekkel később úgynevezett granulomatózus gyulladást váltanak ki, ilyenkor kicsiny csomócskák jelennek meg a tetoválás mentén. Egyes fémek, például a vörös és a sárga színű kadmium, súlyos fényérzékenységet okozhatnak napfénynek kitett helyen, ilyenkor a bőr megduzzad, vörös lesz és nedvedzik. Fontos tudni, hogy a festékek egyéb alkotói is okozhatnak allergiás reakciót, például a tartósítószerként használt thiomersal, formaldehyde és propylene glycol.

Forrás : Duna Medical Center

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!