Szülés utáni nemi élet

2019. 12. 03.
Akad, aki már a szülés után két héttel mind fizikailag, mind érzelmileg kész arra, hogy ott folytassa, ahol abbahagyta, de olyan is van, akinek több hosszú hónapra van szüksége ahhoz, hogy visszatérjenek a dolgok a rendes kerékvágásba.

A nagy kérdésre adott közhelyszámba menő válasz 6 hétnyi türelmi időről szól. Amerikai egyetemi kutatások szerint ennél több időre van szükség: egy közelmúltban publikált felmérés szerint azok a szülők, akik cumisüvegből táplálják a babát, 7 hét után, ahol pedig az anyuka szoptatja a csecsemőt, átlagosan 8 hét elteltével kezdenek ismét szexuális életet élni. A megkérdezettek csupán 17 százaléka szeretkezett a szülést követő egy hónapon belül.


Amit leszögezhetünk: a méh nagyjából 6 hét alatt nyeri vissza eredeti állapotát, de a közhiedelemmel ellentétben nem ez a legmeghatározóbb tényező a szexuális élet újrakezdésében. Sok múlik azon, hogy az újdonsült anyának vannak-e fájdalmai a szülést követően, észlelhető-e vérzés, illetve hogy az alacsony ösztrogénszint következtében fellépnek-e a vagina esetleges szárazságával kapcsolatos kényelmetlenségek.

A nőkben az a félelem is felmerülhet, hogy a terhesség során megváltozott alakjuk miatt már nem vonzóak a férjük szemében. A legtöbb esetben azonban az apák elfogadják, sőt, néha kimondottan lelkesen fogadják, a feleségük testén végbement változásokat.

Szögezzük le ugyanakkor: a szex nem kizárólag egyféle nemi együttlétet jelenthet. A hüvelyi behatolással, közösüléssel tényleg nem árt kivárni azt a pár hetet a szülés után, de ezalatt sincs semmi akadálya az egyéb formák élvezetének, mivel az orgazmusnak csak pozitív hatása lehet ebben az időszakban is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!