Bölcső, a nem várt újszülöttek számára

Szerző: Tompa Diána
November 9-e az örökbefogadás világnapja, illetve november az örökbeadás hónapja. Ennek kapcsán Budavári Zitával a Bölcső Alapítvány elnökével beszélgettünk, az örökbefogadás feltételeiről és annak nehézségeiről.

Mi volt a személyes motivációja a Bölcső Alapítvány létrehozásakor?

Budavári Zita: Kettős a történet: egyrészt tizenöt éven át jártam Magyarország különböző klinikáit azért, hogy kiderüljön, miért nem sikerül teherbe esnem, majd végül négyévnyi várakozás után örökbe fogadtunk egy kislányt. Másrészt 1994 februárjának első hetében minden esti híradóban egy-egy nem várt újszülött haláláról számoltak be, ami valószínűleg mindenkit rosszul érintett, de én nem tudtam túllépni a történteken, és elkezdtem azon gondolkozni, hogy mit tudnék tenni a csecsemőgyilkosságok megelőzéséért. Az egyik esetben a titkolt, otthoni szülésnél nemcsak a baba, hanem a szülőanya is meghalt, félárván hagyva négy gyermeket. Úgy éreztem, lehet, hogy az az állapotos, krízishelyzetben lévő nő, aki nem meri elmondani a szűkebb családjában, hogy várandós, talán nekem, egy idegennek könnyebben megnyílik. Azért adtam az alapítványomnak a Bölcső nevet, mert a nem várt újszülötteknek szeretnék kuka, erdő, latrina, hűtőszekrény helyett bölcsőt nyújtani. A gondolattól a kivitelezésig több mint egy év telt el, és jövő tavasszal az alapítvány már 25 éves lesz.

A Bölcső Alapítványhoz krízishelyzetben lévő várandós nők jelentkezhetnek, akik örökbe szeretnék adni a gyereküket. Hogyan tudják segíteni a jelentkezést követően őket?

1997 óta Szekszárdon, 2005 óta pedig Budapesten is van kis létszámú anyaotthonunk, ahová a terhességét titkoló anya el tud bújni a várandóság időszakára. Ők a szülésig ottmaradnak, onnan járnak terhesgondozásra, és a két anyaotthonhoz tartozó kórház valamelyikében szülik meg a kisbabát. Vannak, akik már 8-10 hetesen jelentkeznek hozzánk, ők úgy érzik, hogy bár vállalni nem tudják a csecsemőt, de ha már megfogant, elvetetni se szeretnék. Viszont az esetek többségében nem is tudják, hogy állapotosak, csak a tizenkettedik hét után veszik észre, amikor fantomvérzésük van. De olyan eset is előfordult, hogy a várandós nő az utolsó pillanatban hívott, ötperces fájásokkal.

Szülés után viszont sokszor felülíródnak a döntések, és hiába titkolták a terhességüket, mégis hazaviszik a nem várt újszülöttet. 2014 óta az a jogszabály, hogy az anya a szülést követő hat héten belül meggondolhatja magát. Ez az idő rendkívül nyomasztó az örökbefogadó pároknak, hiszen az anyának joga van az utolsó hét, utolsó ügyfélfogadásos munkanapján is visszavonni az örökbeadási szándékát. Illetve van még egy lehetőség, ami a gyermek szempontjából a legrosszabb verzió, hogy habár nem tudja vállalni a gyereket, de lemondani sem akar róla, ilyenkor a gyermek átmenetileg nevelőszülőhöz kerül. Sokszor viszont nemcsak átmenetileg, hanem hosszú évekre, mert később már vizsgálják a szülő alkalmasságát is.

Az örökbefogadó párok már a terhesség ideje alatt megismerkedhetnek az örökbeadóval?

Mikor egy várandós anyuka jelentkezik hozzánk, a szülésig nem szólunk a szóba jöhető örökbefogadó pároknak. Habár ez nagy könnyebbséget jelentene az alapítványunknak, hiszen lecsökkenne a teendőink száma, mert a kiválasztott örökbefogadók rögtön gondjaikba vennék, pátyolgatnák, orvoshoz vinnék az anyát, viszont ez egy ki nem mondott elköteleződést jelentene. És mindkét oldalról óriási teher lenne az, ha esetleg szülés után mégis meggondolja magát az édesanya, vagy még rosszabb, ha a gyerek betegen vagy halva születik. Millió olyan betegség van, amit nem lehetett a terhesség alatt észrevenni, és az ultrahangon sem látszik. Ilyen esetekben a diagnózishoz kell keresni az örökbefogadót, aki ezzel együtt, ennek ellenére is, boldogan és örömmel örökbe fogadja az újszülöttet.

Hogyan történik az örökbefogadó párok kiválasztása?

Ha a várandós nő beköltözik valamelyik anyaotthonunkba, akkor könnyű a helyzet, hiszen a szociális munkás és én is sokat beszélgetünk vele, megismerjük, és megpróbáljuk a legalkalmasabb házaspárt kiválasztani, de minden esetben megvárjuk a gyerek születését. Szerencsére megbíznak bennünk, és ritkán van szükség arra, hogy a szülőanyák döntsenek, de volt olyan eset, hogy az anyára bíztam a döntést, mert én magam is hezitáltam két házaspár között. Ilyenkor általában a kor, anyagi helyzet vagy foglalkozás alapján döntenek.

Mi a tapasztalata, miért mondanak le általában a nők a gyermekükről?

Bármennyire is kimondja a törvény, hogy anyagi okok miatt nem lehet lemondani egy gyermekről, mégis ez a leggyakoribb oka az örökbeadásnak. Sokszor a szülőanya a már a meglévő gyermekeit is nehezen tudja ellátni és fél attól, hogy ha hazavinné a csecsemőt, azzal veszélyeztetné azt, hogy elveszik tőle a többi gyerekét. Emellett előfordul, hogy futó kapcsolat következménye a nem kívánt terhesség, és a hajadonok tartanak a megbélyegzéstől.

Hány pár vár most Önöknél gyermekre?

Nem tudom, huszonnégy év alatt sose számoltam össze.

Nőtt az örökbefogadásra várók száma?

Igen, és ami engem a legjobban megdöbbent, hogy meredeken emelkedett a fiatal meddő házaspárok száma. Ma már nem kuriózum, hogy 1990 után születettek jelentkeznek, ami számomra nagyon ijesztő, hiszen a nagyobbik lányom is ebbe a korosztályba tartozik, és bele se merek gondolni abba, hogy ez akár vele is megtörténhet. Amikor 24 éve létrehoztam a Bölcső Alapítványt, szinte csak a negyvenes korosztállyal találkoztam. Azok a legnehezebb esetek, ahol a házaspár tagjai között nagy a korkülönbség, mondjuk harminc körüli a feleség, és negyvenöt-ötven közötti a férj. Ugyanis a jogszabály civil szervezeten keresztül csak a nyílt örökbefogadást engedélyezi, melyben nemcsak az örökbefogadónak, hanem a szülőanyáknak is lehetnek kérései, kikötései, és bármely szülőanya mondhatja azt, hogy bocsánat, de a szüleim is fiatalabbak, és nyugdíjas lesz, mire a gyerek leérettségizik.

Általánosságban hány évet kell várnia egy párnak?

Nem véletlenül emelte fel a gyámhivatal az alkalmassági határozat érvényességét két évről három évre, mert sokan nem kerültek sorra. Kiszámíthatatlan, hogy ki mikor tud örökbe fogadni, hiszen minél több a kérés, elvárás, annál tovább tart a várakozás. Emellett az utóbbi időben azt tapasztalom, hogy sokkal több szülőanya gondolja meg magát és áll el az örökbeadástól – nagyjából háromból ketten. Az örökbefogadó párok nagy része fehérbőrű, egészséges újszülöttet szeretne, pótolva saját meg nem született gyermekét. Nehezen értik meg, hogy egy újszülött esetében – teljesen mindegy, hogy vérszerinti vagy örökbefogadott –, mindig nagyobb kockázat, mert az első vizsgálatok alapján egészségesnek nyilvánított gyerek nem biztos, hogy egészséges is marad, hiszen jó pár betegséget olyankor még nem lehet kiszűrni. Egy másfél-két éves gyerek egészségi állapotát és az értelmi képességét már jobban meg lehet állapítani, viszont lehet, hogy már hospitalizálódott.

A 24 év alatt volt olyan pár, akik habár érvényes alkalmassági határozattal érkeztek, Ön mégse tanácsolta nekik az örökbefogadást?

Igen. Véleményem szerint Magyarországon nem elég körültekintő az alkalmasság vizsgálat. Nagyon hasznos és fontos a felkészítő tanfolyam, de miután nem kell belőle vizsgázni, így jórészt mindenki megkapja a tanúsítványt, aki részt vesz rajta. Szerencsés eset az, ha valaki már a tanfolyam alatt rádöbben, hogy nem alkalmas az örökbefogadásra, viszont aki nem látja be és alkalmatlan, az nehezen viseli, ha elutasítjuk. Miután nálunk csak újszülöttek örökbefogadása lehetséges, ezért előfordulhat, hogy alkalmasak az örökbefogadásra, csak nem egy újszülöttére. Örökbe fogadni nullától tizennyolc éves korig lehet, és vannak olyan esetek, amikor nem szerencsés egy újszülöttet örökbe fogadni, mert például tolókocsiban ül az örökbefogadó pár egyik vagy mindkét tagja, és egy csecsemőt nehezebb ellátni, mint egy 3-4 éves gyereket, vagy mert közel vannak a 45 éves korhoz. (Az aktuális jogszabályok miatt az örökbefogadó legfeljebb 45 évvel lehet idősebb az örökbefogadott gyermeknél – a szerk.)

Szívén viseli az örökbeadott gyermekek sorsát az örökbeadás után is? Hány „gyereke” van?

Körülbelül százhetven nagykorú gyerekünk van. Minden évben tartunk az alapítványunknál született gyermekeknek és örökbefogadó szülőknek egy bölcsőtalálkozót, ahol a családok megismerkedhetnek egymással, és megoszthatják a tapasztalataikat. Pár éve a tizennyolc felettieknek külön találkozót tartunk, ahová már szülők nélkül érkeznek. Döbbenetes számomra a velük való találkozás, mert van olyan, akire ha ránézek, örökbefogadó anyját látom magam előtt, mert annyira hasonlít rá. Vagy olyan, akinek a szülőanyja végzettséggel nem rendelkezett, ő viszont brillírozik az egyetemen. Rengeteget jelent a nevelés, de azt szoktam mondani, hogy ha a nevelésbe beleteszünk száz százalékot, jó, ha tíz százalék marad, a többit viszi a genetika.

Az elmúlt 24 év alatt rengeteg párnak segített abban, hogy szülőkké válhassanak. Vannak még vágyai?

Egy nagy álmom van még: szeretném megélni, amikor két bölcsős gyerek összeházasodik, és ott lehetek az esküvőjükön.

További információk: Bölcső Alapítvány

Budavári Zita: +36-20/944-3566

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!