A nők védelmében

Szerző: Szentkuty Nikolett
A nők ellen világszerte követnek el nemi erőszakot, családon belüli erőszakot és az erőszak egyéb formáit, ám az esetek nagy többsége nem kap nagy nyilvánosságot, pedig a statisztikák azt mutatják, egyre több nőt érint áldozatként az erőszak ezen formája. Magyarországon jelenleg az 1994-ben alakult NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) foglalkozik a nők elleni erőszak áldozataival.

A nők bántalmazásának gyakorisága és veszélyessége:

- Magyarországon az elérhető statisztikák szerint havonta legalább 3 nőt gyilkol meg férje, volt férje, élettársa vagy alkalmi partnere.
- Minden ötödik nő olyan családban nőtt fel, ahol az apja verte az anyját.
- A nőket érő erőszak elkövetői az esetek túlnyomó többségében partnerek vagy volt partnerek.
- A nők 23 százaléka élt át legalább valamilyenfajta fizikai erőszakot jelenlegi vagy volt férfipartnere által.
- A testi erőszakot átélt nőket partnerük az esetek legkevesebb 7 százalékában szexuálisan is bántalmazta.
- A válást vagy szakítást követő időszakban a nőket érő erőszak gyakorisága és intenzitása jelentősen növekszik, a szakítási szándék bejelentésétől számított két évet a szakirodalom fokozott veszélyességű időszaknak tekinti. Ebben az időszakban sok nő a fenyegetésektől való jogos félelmében tér vissza a partneréhez.
- A párkapcsolatukban bántalmazást megélt nők ötször olyan gyakorisággal számolnak be depresszióról, mint nem bántalmazott társaik.
- Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának adatai szerint a partner vagy ex-partner elleni erőszakos cselekmények és fizikai erőszak 85 %-át férfiak követik el nők ellen. Ausztráliában az összes fizikai erőszakot elszenvedett nők 31%-át partnere vagy volt partnere bántalmazta, míg az összes fizikai erőszakot elszenvedett férfiak 4,4%-ának volt az elkövetője a partnere vagy volt partnere. Kanadában 30 éve 3-4-szer annyi nőt öl meg partnere vagy volt partnere, mint amennyi férfit.

Mik a nők ellen elkövetett bántalmazás leggyakoribb formái?

A nők elleni erőszaknak sajnos számos formája van. Többek között a testi (fizikai) erőszak és a szexuális erőszak, amelyekről a legtöbb szó esik. De az erőszak lehet szóbeli akár hosszú éveken át, ami ugyancsak borzasztóan romboló. Ilyen például a nő lekicsinylése, sértegetése, gúnyolódás, nevetségessé tevés, bántalmazással, veréssel való fenyegetése. Lehet lelki erőszak, ami az alapvető érzelmi igények és szükségletek megtagadásától a barátoktól, munkától, családtól, kedvenc foglalatosságoktól való elszigetelésen vagy eltiltáson át tárgyak összetöréséig nagyon sok dolog lehet. A célja a nő önrendelkezésének és lelki egységének megbontása. Az utolsó pedig a gazdasági erőszak (például az anyagi függésben tartás, a munkáról való lebeszélés vagy eltiltás, a nő fizetésének elsajátítása). Általában ezeket az erőszakfajtákat kombinálják, de mindegyik erőszakfajtának egy központi célja van, hogy a bántalmazó hatalmat gyakoroljon a bántalmazott felett.

A nők és gyerekek elleni erőszakot átélt áldozatok és segítőik minden hétköznap tudnak segítséget kérni a NANE képzett önkénteseitől a 06-80-505-101 számon.

Forrás: NANE, NŐK JOGA

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!