Autós kisokos télre

2019. 11. 18.
Szerző: Kaltenecker Tamás

1. Téli gumiabroncsok 

A téli és nyári abroncsok közti legnagyobb különbség az anyaguk összetételében van. A nyári abroncsok a téli hidegben megkeményednek, ezáltal csökken a tapadásuk, drasztikusan nő a fékút, csökken az autó stabilitása. Felszereléskor ellenőrizzük a profilmélységet (min 3 mm) és a gumik gyártási idejét. A gyártók 5-7 év élettartamra tervezik az abroncsokat, ez után kikeményednek, kirepedeznek, tapadásuk csökken. Egy lelkiismeretes gumis műhelyben ezekre felhívják a tulajdonos figyelmét. Akik csak alkalmanként használják autójukat, megfontolhatják a 4 évszakos abroncsok használatát.

2. Világítás

Bár minden indulás előtt kötelességünk (lenne) ellenőrizni a világítóberendezéseket, ezt szinte senki nem teszi meg. Későn világosodik és korán sötétedik, köd, pára, eső, nehezítik a közlekedést, fontos, hogy időben észrevegyük az előttünk történő eseményeket. Ugyanilyen fontos az is, hogy minket is időben észleljen a közlekedés többi résztvevője - legyen az gyalogos, autós, rolleres, lovaskocsis, űrhajós vagy bármi egyéb. 

Nem elég, ha világít minden, jól is kell világítaniuk! A legtöbb szerviz pár ezer forintért elvégzi a fényszórók helyes beállítását, így nem vakítjuk el a szembejövőt, de kellően messzire láthatunk. Érdemes résen lenni, gyakoriak az erre irányuló ingyenes kampányok. A ködfényszórót és ködzárófényt csak valóban indokolt esetben használjuk - nem, a szemerkélő eső nem az!

3.  Felszerelés

Lehetőleg mindig teli tankkal induljunk hosszú útra, legyen a csomagtartóban meleg takaró, csoki, keksz innivaló. Előfordulhatnak olyan váratlan helyzetek, amikor életet menthetnek ezek az apróságok. Bizonyos országokban kötelező a hólánc, ezt utazás előtt érdemes ellenőrizni. 

Akik autójukat "csillaggarázsban" tárolják, ne legyenek restek használni egy kis kézi seprűt. Nem elég a szélvédőt megtisztítani a friss hótól, a tetőről is le kell söpörni a havat - fékezésnél a szélvédőre csúszhat a teljes mennyiség! Jégkaparó, jégoldó spray talán magától értetődő mindenkinek.

4. Karbantartás 

Ellenőriztessük szakszervízben az autó akkumulátorát! Sok kellemetlenségtől megkímélhetjük ezzel magunkat és családunkat.  Ha már a szervizben járunk, ellenőriztessük a fékeket is, egy féloldalasan fogó fékrendszer csúszós úton extra meglepetéseket tud okozni!  Érdemes megolajozni a zárakat, nehogy egy lemerült akkumulátor miatt kizárjuk magunkat a távirányítóval nyitható autóból.  Az ajtó körüli gumikédereket kenjük be szilikonnal, nem csak ápolja az alkatrészt, csökkenti annak az esélyét, hogy befagyjanak az ajtók.

5. Vezessünk lassabban, előrelátóan

Nem csak a hó, az eső, hanem a nedves falevelek és a reggeli pára is ellenünk dolgozik az utakon. Tartsunk nagyobb követési távolságot, csökkentsük a sebességet, kerüljük a hirtelen kormánymozdulatokat. Tájékozódjunk az útvonalon várható időjárási körülményekről, ennek megfelelően tervezzük az utazásra fordított időt.

5+1 

Menjünk el egy vezetéstechnikai tréningre! Elsőre talán borsosnak tűnik az ár ( nagyjából 30-150 ezer Ft között mozog), de olyan váratlan, mégis mindennapi helyzetekre készít fel, amivel jobb kontrollált körülmények között találkozni. Ha már egy apró koccanást megúszunk ezzel, visszahozta árát a kurzus!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!