Infarktus utáni nemi élet? Lehetésges!

Forrás: Debreceni Kardiológiai Intézet
A szívbetegségek többségében a szexuális élet nem ellenjavallt. Általában mind a férfiak, mind a nők néhány hónapon belül újrakezdik a nemi életet a szívinfarktus vagy szívműtét után. A legtöbben olyan gyakran élnek nemi életet, mint azelőtt.

Ön és társa többféleképpen készülhet a nemi életre:

• A szívbetegségek miatt szükséges gyógyszereket feltétlenül szedni kell!

• A fokozatos testmozgás (séta, futás, úszás, kerékpározás) egyszerű és hatásos módja annak, hogy jobban érezze magát és magabiztosabb legyen. Ezek a tevékenységek csökkenthetik a normálist meghaladó gyors szívverés kialakulásának, a levegőhiánynak és a mellkasi fájdalomnak az esélyét a szexuális élet során. Ha dohányzik, fontos, hogy ezt a káros szenvedélyét feltétlenül abbahagyja.

• Legyen türelmes önmagával szemben. Ön vagy társa fizikailag gyengének érezheti magát a szívinfarktus vagy műtét után. Ne erőltesse azért a szexuális életet, csak hogy bebizonyítsa a dolgok „normalizálódását”.

Mikor célszerű tartózkodni a szexuális élettől?

A szívbetegségek többségében a szexuális élet nem ellenjavallt. A szexuális aktivitás csak az igen magas szívés érrendszeri kockázatú betegségek esetében kerülendő. Igen magas kockázatúnak tartják a következő betegségeket: szívelégtelenség legsúlyosabb, előrehaladott formái; súlyos (életveszélyes) ritmuszavarok; igen magas (gyógyszerrel sem kontrollálható) vérnyomás; közelmúltban (2-4 héten belül) lezajlott infarktus vagy szélütés; koszorúérbetegség legsúlyosabb formái (melyek gyógyszerrel nem vagy csak nehezen kontrollálhatóak). Ugyanakkor tudni kell, hogy megfelelő életmódi, gyógyszeres és egyéb kezeléssel a szívés érrendszeri kockázat csökkenthető. Például infarktust követően a tilalom csak ez első 2-4 hétre vonatkozik és ha a beteg egyébként jól érzi magát a szexuális aktivitás megengedhető. A koszorúér szűkületeket az esetek többségében jól lehet kezelni katéterterápiás beavatkozásokkal (ballontágítás, stentelés) vagy koszorúér műtéttel. Tehát ha valaki az igen magas kockázatú csoportba tartozik, ez nem jelent feltétlenül végleges állapotot.

Tudni kell, hogy a szív- és érrendszeri betegségben szenvedő betegek többsége az alacsony vagy közepes kockázatú csoportba tartozik, ahol a szexuális aktivitás megengedhető. Célszerű orvosával tisztáznia a rizikó (kockázat) besorolását és megbeszélnie betegsége részleteit, mielőtt újra elkezdi a szexuális életet. 

Debreceni Kardiológiai Intézet

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!